22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TEHLİKE ÇANLARI ÇALMAYA BAŞLADI

Vadi Karatopraklı,Küresel kriz nedeniyle turizmde de sıkıntı yaşayan Avrupa Birliği ülkelerine 14 milyar euro fon ayrıldığını ve bunun 2011'de kullanılmasının planlandığını söyledi

TEHLİKE ÇANLARI ÇALMAYA BAŞLADI

31 Ekim 2010 / 16:07

TURİZMİN SESİ
Türk turizmini önümüzdeki dönemde etkileyecek önemli sıkıntıların gündeme geldiğine dikkat çeken Ela Quality Resort Hotel Genel Koordinatörü Vadi Karatopraklı, küresel kriz nedeniyle turizmde de sıkıntı yaşayan Avrupa Birliği ülkelerine 14 milyar euro fon ayrıldığını ve bunun 2011'de kullanılmasının planlandığını söyledi.

Karatopraklı, “Bizim iki yıldır adeta uyuttuğumuz rakiplerimiz Yunanistan ile İspanya ve Portekiz gibi ülkeler şimdi uyanarak adeta bize yumruk atacak seviyeye gelecekler. 14 milyar euro'luk fondan tesis yenilemesinden personel giderlerine, enerjiden havayolu şirketlerine kadar teşvikler alacaklar. Biz buna karşı sektör olarak ciddi şekilde hazırlanmalıyız” dedi

İstanbul'da da daha önce açıkladıkları butik otel ile ilgili yatırım için son noktaya geldiklerinin de altını çizen Karatopraklı, bunun dışında Alman bir tur operatörü ile de ortak şehir oteli işletmek için proje geliştirdiklerini vurguladı.

Turizm sektörünü değerlendiren Ela Quality Resort Hotel Genel Koordinatörü Vadi Karatopraklı, 2010'un çok iyi geçen yıllardan biri olan 2008 yılını aratmayacak şekilde başarılı geçtiğine dikkat çekti. Ancak önümüzdeki dönemlerde ciddi sıkıntıların yaşanabileceğinin altını da çizen Karatopraklı, özellikle AB'de onaylanan 14 milyar euro'luk fonun rakip ülke olarak karşımıza çıkan Yunanistan, İspanya ve Portekiz'e büyük fırsatlar sağlayacağını ve Türkiye ile aralarındaki fiyat farkını kapatabileceklerini söyledi.

Karatopraklı, Türkiye'nin turizmde son iki yılda rakiplerini adeta uyku seviyesine sokarak çok iyi yol kat ettiğini, ancak küresel kriz nedeniyle sıkıntıları artan AB ülkelerinde sektöre çeşitli desteklerin gündeme geldiğini anımsattı. AB'de yaklaşık üç ay önce onaylanan 14 milyar euro'luk fonun 2011'de devreye gireceğini hatırlatan Karatopraklı, bunun Türk turizmi için adeta 'Tehlike çanları' olabileceğine değindi.

2012'ye dikkat
“Bu fonla büyük ihtimalle biz 2012 yılında ciddi şekilde karşılaşacağız. 2011 yılı rezervasyonlarının yapılmış olması nedeniyle önümüzdeki yılı atlatabiliriz. Rakiplerimize Yunanistan, İspanya, Portekiz ve diğer AB üyesi ülkelere sağlanacak 14 milyar euro'luk fonla bunlar bizimle aralarındaki fiyat farkını azaltabileceklerdir. Birbirlerine destek olacaklardır. Bu fonda hangi ülkeye ne kadar teşvik verileceği belirlendi. Tesis yenilemesine, istihdama, enerjiye, ürün tedarikine, havayoluna, vergiye kadar her alanda alacakları teşviklerle bizi sıkıntıya sokacaklardır” dedi.

AB üyesi ülke vatandaşları da kendi ekonomilerine destek olmak için bu ülkelere gitme eğiliminde olabileceğine değinen Karatopraklı, Türk turizminin bu durumu görerek ciddi şekilde birlikte hareket ederek önlemler alması gerektiğini savundu. “Çok dikkatli olmalıyız. Yeni yol haritası bulmalıyız. Türkiye'nin gündeminde olmayan bu fonu gündeme taşımalıyız” diyen Karatopraklı sözlerini şöyle sürdürdü:

Sadece kontrat yapılmamalı
“Türkiye'ye en çok Alman turist geliyor. Almanlar 2011 için rezervasyonlarını yüzde 25 artırdı. Bizim bugünkü pozisyonumuzu koruyabilmemiz için süreci çok iyi analiz etmemiz gerek. Bizim turizm katkılarımız belli. Turizmimizi çeşitlendirmemiz gerek, turist otelden çıktığı zaman para harcayabileceği kafeler, alış veriş merkezleri, eğlence yerleri gibi ortamlar yaratmalıyız. Sadece fiyatlara odaklanmamalıyız. Bir başka unsur turizm için sadece fuarlara gidip kontrat yapmamalıyız. Rakip ülkeler ne yapıyorsa biz de onlar gibi yapmalıyız.”

Ela Quality Resort Hotel olarak 2010'u yüzde 90 doluluk oranıyla çok iyi geçirdiklerini, verimliliklerini artırdıklarını, personel değişim hızının azaldığını, kurumsallaşmanın sağlandığını aktaran Karatopraklı, 700 çalışanla hizmet verdiklerini hatırlattı. TUROFED'in verdiği 'Beyaz Yıldız' çevre sertifikasını da almaya hak kazandıklarını ve çevreci otel olduklarını tescil ettiklerini vurgulayan Karatopraklı, “Kendimizi daha iyiye nasıl taşıyabiliriz diye çalışıyoruz” dedi.

Ela Quality Resort'e kardeşler geliyor
İstanbul'da butik otel yatırımı ile ilgili bir süredir çalıştıklarını, tarihi yarım adada bir arazi üzerinde durduklarını aktaran Karatopraklı, “İstanbul'da kesin bir butik otel yapacağız. Çok kaliteli olacak. 80-90 odalı butik otelimiz 70-80 milyon dolara mal olacak. Her odası suit olacak. Biz bunun için misafirlerimizi paket tur ile getireceğiz. Otel burada sadece bir unsur olacak. Çok iyi fiyata İstanbul turu satacağız” diyerek yepyeni bir işbirliği içerisinde bulunduklarını şöyle belirtti:

“İstanbul'da butik otel yatırımı dışında Alman bir tur operatörü ile de ortak proje geliştiriyoruz. Şehir otelciliğinde işbirliği yapacağız. Onların birçok ülkede zincir otelleri var. Ancak şehir otelciliğinde hiç tecrübeleri yok. Buna da bizimle başlayacaklar.”
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.