22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TOKATLILAR YAZA MERHABA DEDİ

Tokatlı işadamı Mustafa Acar, coşku dolu 'Tokatlılar Yaza Merhaba Şöleni' düzenledi

TOKATLILAR YAZA MERHABA DEDİ

09 Haziran 2010 / 09:38

TURİZMİN SESİ


Tokatlı işadamı Mustafa Acar, 'Tokatlılar Yaza Merhaba Şöleni' düzenledi, bin 500 Tokatlı bir araya geldi. Büyükçekmece Orkide Salon'da, 6 Haziran tarihinde yapılan 'Yaza Merhaba Şöleni'ne; Tokat Milletvekilleri, Tokat il ve ilçelerinin belediye başkanları, İstanbul ilçe kaymakamları ile İstanbul'da yaşayan yaklaşık bin 500'e yakın Tokatlı katıldı. Yaza Merhaba Şöleni'nde, Ateş Böceği Ercan'ın sunuculuğunda, yöresel davul- zurna açılışından sonra, Seyhan Güler, Burcu Karabat, Tokat Yöresel Folklor ekibi ve misafir sanatçı Eryılmaz ile diğer sanatçılar müzik ziyafeti yaşattılar.

Tokatlı işadamı Mustafa Acar'ın hemşerilerini buluşturduğu 'Yaza Merhaba Şöleni'nde, Tokatlılar büyük bir coşku içinde eğlendi, yöresel Ellik halayı ile coştu. Şölen sırasında bir konuşma yapan Mustafa Acar, konuşmasına Mevlana'dan 'dostluk' tarifiyle başlayarak; “Ben dostlarımı, Ne kalbimle, Ne de aklımla severim. Olur ya, kalp durur. Akıl unutur. Ben dostlarımı, ruhumla severim. O ne durur, ne unutur” dedi.

Tokat, Türkiye'nin sıkışan kentleri arasında yer alıyor
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın 'Türkiye'nin sıkışan kentleri' raporuna göre, 20 ilden birinin Tokat ili olduğuna dikkat çeken Mustafa Acar, “Rapora göre, TOKAT genelinde özellikle son 5 yıldır işgücü ve istihdam hızla azalırken, işsizlik hızla artmaktadır. Raporda yer aldığı şekliyle, Karadeniz ve Orta Anadolu Bölgesinde Tokat, Samsun, Çorum ve Amasya en sıkıntılı şehirler olmuştur.

Bu dört ilde, işgücü 1 milyon 110 binden, 1 milyon 89 bine, istihdam ise 1 milyon 41 binden, 1 milyon 8 bine düşünce işsizlik oranı yüzde 6.2'den yüzde 7.4'e yükselmiştir. Böylece aralarında TOKAT'ın da olduğu ve daha önce 69 bin işsizi barındıran bu dört şehirde işsiz sayısı 81 bin kişiyi geçmiştir. Türkiye İstatistik Kurumunun, 2009 yılına ilişkin verilerinde, son 1 yıldaki ekonomik gelişmeler nedeniyle halkın % 34,3'nün, yani her üç kişiden birinin borçlu olduğu gerçeğine vurgu yapılmaktadır. Tokat esnafının elinde, adeta 'ya sabır' çekmek için tesbihinden başka bir şeyi kalmamıştır. Kepenkler, birer birer kapanmaktadır. Yeni iş alanı olmayınca TOKAT, 'genç işsizler' kentine dönüşmüştür” diye konuştu.

Kentimizin sorunlarının çözülmesi için 'dayanışma kültürü'
Tokat'ın 'ruhaniyeti' olan bir şehir olduğunu anlatan Mustafa Acar, “Tokat'ın, sevgi-saygı doğrultusunu çizen bir manevi kimliği vardır. Bunu yeterince canlı tutmak için her konuda el ele, gönül gönüle olmaktan başka bir sosyolojik formül mevcut değildir. Yöremizin insanına yürekten bir sesle; “memleketlim, canım, ciğerim, kardeşim” diyebilmek, hemşericilik bilincinin ön sözüdür. Onların derdiyle dertlenmek, sevincini paylaşmak, kardeş gibi olabilmektir hemşericilik…

Hemşericilik dostluktur, sevgidir, paylaşımdır, saygıdır, en önemlisi ''biz'' demesini becerebilmektir. Bu duyguların oluşumunda en güçlü katalizör, sivil toplum kuruluşlarıdır. “Her gidilen yere bir sırça köşk yaptırın” atasözü, tarihsel bir buyruktur. Bu anlamda, hemşeri halkalarını birbirine ekleyerek, sivil toplum örgütleriyle bir işbirliği yaratabiliriz. Böylece hemşericilik bilincimiz ''gönüllülük esası'' üzerine inşaa edilecektir. Lütfen Mevlana'nın şu özdeyişini yüreklerimizde ve belleklerimizde hep hissedelim: Bencilsen damla olursun; insanlığa karşı deniz ol” şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.