22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

TOPLU TAŞIMADA KART SİSTEMİ

Günde 15 milyon kişinin, yaklaşık 20.000 araçla, yıllık 4 milyar TL ciro oluşturduğu toplu ulaşımda, kartlı ödeme kolaylaşacak

TOPLU TAŞIMADA KART SİSTEMİ

23 Aralık 2009 / 16:42

TURİZMİN SESİ
Tek bir kartla, Türkiye ve Avrupa'nın her yerinde seyahat edebilirken, diğer belediye hizmetlerini de aynı kart sistemi ile ödeyebileceğiz. Türkiye'de her gün yaklaşık 15 milyon kişinin kullandığı ve yıllık 4 milyar TL'lik bir cironun oluştuğu toplu ulaşım araçlarında kartlı ödeme sistemlerinin kullanımında, daha kolaylık ve yaygınlık sağlanması amacıyla, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yeni proje başlatıldı.

Proje kapsamında, bugüne değin çeşitli yerel yönetimler tarafından belirli bir standart dışında, farklı alt yapılardan oluşturulan toplu taşıma kart sistemleri, Bankalararası Kart Merkezi tarafından ulusal standartlar oluşturularak, yeniden düzenlenecek. Projenin ilk adımında oluşturulacak standartlar kapsamında, toplu taşıma araçlarında kullanılacak kartların, uluslararası ödeme sistemleri ve Avrupa Birliği ülkelerinde geliştirilmekte olan diğer standartlara da entegre olması da hedeflenecek.

Bu standartların oluşturulması sonrasında kart sahiplerinin, hem yaşadıkları hem de ziyaret ettikleri şehirlerdeki yerel ulaşım sisteminden, tek bir kartla yararlanması sağlanacak. İlerleyen dönemlerde, sistemin Avrupa Birliği ülkeleri ile entegre olması sürecinde, uygulama kartların diğer ülkelerde de kullanımına olanak sağlayacak. Türkiye'de herhangi bir şehirde toplu taşıma kartına sahip olan kart kullanıcıları, kartlarını Viyana'dan Londra'ya kadar birçok ülkede de kullanma şansına sahip olacak. Kurulacak altyapı ile, kart sahipleri, belediyelerin verdiği diğer hizmetlerin ödemesini de, aynı sistem içinde yapabilecek.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Yönetim Kurulu Başkanı
Hasan Ünal : Toplu taşıma kart sistemleri ve alt yapısında
ulusal standartlar oluşturulacak… Son 10 yıldır tüm dünyada toplu taşımada ödeme kolaylığı ile ilgili geliştirilen çalışmaların hız kazandığını söyleyen Bankalararası Kart Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal, bugüne değin herhangi bir standart olmaksızın, yerel yönetimlerin insiyatifinde geliştirilen uygulamaların son yıllarda yerini, ulusal ve uluslararası standartların belirlendiği büyük projelere bıraktığını belirtti.

Kartlı ödeme sistemlerinde son yıllarda temassız ve çoklu uygulamayı destekleyen kart teknolojilerinin hızla geliştiğini, ayrıca kartlı ödeme sistemlerinin daha düşük tutarlı mikro ödemeler için uygun hale gelmesinin, kartlı ödeme sistemlerinin toplu taşıma projelerine çok daha hızlı entegre olmasını sağladığını belirten Hasan Ünal, Avrupa'daki gelişime ayak uydurarak, Bankalararası Kart Merkezi olarak toplu taşıma ulusal standartları ve alt yapısını oluşturacak yeni bir projeye başladıklarını söyledi.

Hasan Ünal, “Avrupa'da birçok ülke, farklı toplu taşıma sistemlerini birleştirecek tek bir standart ve tek bir platform üzerinde çalışmaya başladı. Bu çalışma, Avrupa Birliği genelinde ortak toplu taşıma e-bilet ve ödeme ürünlerinin kullanılacağı tek bir toplu taşıma sistemini hedefliyor. “Herkes her yerin yerlisi” söylemiyle yola çıkan bu standartlaşma projesi kapsamında, Bankalararası Kart Merkezi öncülüğünde, bankalar tarafından kart sahiplerin hayatını kolaylaştıracak yeni uygulamalar, projenin hayata geçmesi ile kendini göstermeye başlayacak” dedi.

Hasan Ünal sözlerine, “ITSO (İngiltere), Intercode (Fransa), VDV (Almanya), Translink (Hollanda), RKF (İsveç) ve OTLIS (Portekiz) kuruluşları bu sistem için beraber çalışıyorlar, Bankalararası Kart Merkezi olarak, ulusal standartların oluşumunda, benzer projeleri hayata geçiren diğer uluslar arası kuruluşlarla işbirliği içinde olacağız.
Öncelikli hedefimiz, toplu taşıma sisteminin tüm taraflarla birlikte standardize edilmesini sağlayacak ulusal bir program geliştirmek ve toplu taşıma için şu an çok dağınık olan ulusal toplu taşıma bilgi sisteminin oluşturulmasına destek vermek. Program kapsamı içinde, yerel yönetimler, toplu taşıma işletmecisi firmalar, bankalar ve uluslararası ödeme sistemlerinden oluşan oldukça geniş proje ekipleri ile çalışıyoruz “ olarak devam etti.

Kartlı ödeme sektörünün sahip olduğu tüm temassız kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartların toplu taşıma sistemi içinde ödeme aracı olarak kullanılabilecek duruma geldiğine değinen Ünal, standartların oluşturulmasında ve e-bilet olarak adlandırılabilecek toplu taşıma uygulamalarında, bu kartlar üzerine entegre edilebilecek ulusal programın kısa bir süre içinde tüm Türkiye'de büyük hızla yaygınlaşacağını açıkladı.

Bankalararası Kart Merkezi olarak oluşturulacak proje kapsamında, hem mevcut yerel yönetimlerin sahip olduğu toplu taşıma sistemlerine uyum sağlanacağını, hem de henüz toplu taşımada elektronik ödeme sistemini kullanmaya başlamamış yerel yönetimlere de hizmet götürülmesi olanak sağlanacağını söyleyen Hasan Ünal, projeyle birlikte, bankalar tarafından çıkartılan ve halen kullanımda olan tüm ödeme kartlarının Türkiye'nin her yerinde toplu taşımacılık sistemi kapsamında geçerli olacağını, bunun yanında bankacılık sistemi üzerinden mevcut toplu taşıma kartlarına para yükleme olanağı sağlanacağını da, sözlerine ekledi.
Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.