22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

TRAVEL SHOP TURKEY CEO’SU MURTAZA KALENDER 2020 YILI ETKİNLİK VE PROJELERİNİ ANLATTI

Travel Shop Turkey Ceo’su Murtaza Kalender ile 2019 yılı değerlendirmesi ve 2020 yılı projeleri üzerine bir röportaj gerçekleştirdik

Travel Shop Turkey Ceo’su Murtaza Kalender 2020 yılı etkinlik ve projelerini anlattı

18 Ocak 2020 Cumartesi 10:46

TURİZMİN SESİ/ RÖPORTAJ Ayşula Özgen İlgar


İSTANBUL- Travel Shop Turkey Ceo’su Murtaza Kalender ile 2019 yılı değerlendirmesi ve 2020 yılı projeleriyle birlikte markanın doğuşu sektörel hedefleri üzerine görüşlerini aldık.

travel-shop-turkey-ceosu-murtaza-kalender.jpgTravel Shop Markası nasıl ortaya çıktı?
Ben 2 yıl Amerika’da turizm ile ilgili eğitim aldım. En büyük hayalim bir Türk firmasının belli bir yere gelmesiydi. O zaman çalıştığımda her yerde Holiday Inn, Best Western gibi firmalar vardı. Neden Türk firması olmasın diye Travel Shop markasını hayata geçirdim. Travel Shop dediğimiz her şeyi kapsıyor. Kültür turu , ekoloji, gastronomi gibi her şeyi kapsıyor. Bir kısıtlaması yok ve insanların aklında kalıyor. Akılda rahat kalması için Travel Shop adını kullandık. İşimi yaparken yorulmuyorum, sektöre faydası olduğunu ve sektöre öncülük yaptığımı düşünüyorum. İşimi severek yapıyorum.

Murtaza Bey 2019 yılını değerlendirebilir misiniz?
2019 bizim açımızdan gerçekten çok yoğun bir şekilde geçti. Öncelikle geçen sene 105 ayrı ülkeden 1000’e yakın tur operatörü getirdik. EMITT Turizm Fuarı’nın workshop altyapısını yaptık, randevularını gerçekleştirdik. Kıbrıs’ta workshop etkinliğimiz oldu. Tokat’ta ekoloji ve gastronomi etkinliği yaptık. Atis Fuarcılık işbirliğiyle Travel Shop Turkey organizasyonuyla 14-17 Kasım 2019 tarihinde gerçekleşen Travel Expo Ankara Turizm Fuarı’nın altyapısını yaptık. 15 Kasım 2019’da Kapadokya’da B2B Workshopu yaptık ve dünyada ilk defa bir mağara otelinde ve mağara toplantı salonunda ikili görüşmeler yaptık. 20’ye yakın ülkede turizm fuarlarına katıldık. Bu fuarlardan bazıları; Hindistan’ın 6 ayrı şehrinde fuarlara katıldık. Londra’da, Kanada’da, Çin’de, Vietnam’da, Nepal’de, Sırbistan’da, Arnavutluk’ta ve birçok ülkede de ülkemizi tanıtmak için fuarlara katıldık. Kapadokya’da Bollywood Hint Restoranı’nı açtık. 2019 yılı bizim açımızdan çok yoğundu ve çok da verimli geçti.

travel-shop-turkey-ceosu-murtaza-kalender-001.jpg2020 yılı proje takviminiz ve hedefleriniz neler?
2020 yılında da aynı şekilde devam ediyor. Ocak ayında ACE of MICE Turizm Fuarı’nın altyapısını yapıyoruz. İkili görüşmelerinin sistemini yapıyoruz. Dünyada ilk defa istatistik raporlarını anında yayınlayabileceğiz. Hatta dünyada ilk defa gelen buyerlar ellerinde talepler ile geliyor. Elinde kaç tane grubu var, hangi tarihlerde geliyor, ne kadar bütçesi var, kişi sayısı nedir gibi her şey net. Yani ACE of MICE’a gelenler çok verim alacak. ACE of MICE’a 2000 civarında hosted buyer alım heyeti kaydı aldık. Toplamda 429 tane kesin kayıt var, bir çoğunun uçak biletlerini kesinleştirdik. Yaklaşık yarım milyar bütçeli firmalar gelmek istiyor. 600 ayrı grupları var. 100’e yakın ülkeden ciddi bir katılım olacak. Dünyada ilk defa gelmeden önce ellerinde grubu olanlar, tarihi belirlenmiş, fiyatları ve bütçeleri belirlenmiş gruplar geliyorlar. Sektöre çok faydası olacağını düşünüyorum.

travel-shop-turkey-ceosu-murtaza-kalender-006.jpgDünya Genelinde 100’e Yakın Workshop Etkinliğine ve B2B Fuara Katılım Gösteren Travel Shop Turkey, Bu Kez de Hindistan’ın 5 Ayrı Şehrinde Türkiye’yi Tanıtacak
Hindistan’ın 5 ayrı şehrine gidiyoruz. Hem workshop etkinliği yapacağız hem de Hindistan’ın en önemli iki turizm fuarına katılacağız. Bunlardan bir tanesi BLTM Delhi Fuarı, diğeri de Hindistan’ın tek outgoing fuarı olan OTM Mumbai Fuarı’na katılacağız. İlk önce Bangalore, Ahmedabad ve Kolkata’da B2B etkinliği yapacağız. Sonrasında Hindistan’ın en lüks fuarı olan BLTM Delhi Fuarı’nda, ardından Hindistan’ın tek outgoing fuarı olan OTM Mumbai Fuarı’nda Türkiye standı açacağız ve Mumbai’de “Destination Turkey” çalıştayını organize edeceğiz. Bunlar ülkemiz açısından çok önemli. Daha önceleri OTM vb. fuarlara katılıyorduk, şimdi Hindistan’da tek fuara katılım sağlıyoruz. Bizim iki fuara da katılmamızın ülkemiz açısından çok önem arz ettiğini düşünüyorum. Hindistan turizm pazarından ülke olarak maksimum fayda sağlayarak özellikle MICE ve düğün gruplarını Türkiye’ye çekebilmeyi amaçlıyoruz. Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayan tüm turizm firmaları etkinliklerimizde yer alabilir. BLTM Delhi ve OTM Mumbai Fuarları’ndaki stantlarda sadece Türkiye logosu ve görselleri yer alacak, Bakanlık standından farklı olmayacak. Devamında İzmir’de dini temalı bir workshop etkinliği yapacağız. 3 ayrı kategoride eğitim turlarımız var. 13 Mayıs 2020’de Yat turizmi için Fethiye’de Yatch Cruise temalı workshopumuz var. Ağustos ayında Tokat’ta ekoloji ve gastronomi temalı bir etkinlik yapacağız. Kasım ayında da Bodrum’da wedding ve MICE ağırlıklı bir etkinlik yapacağız. 20’ye yakın turizm fuarlarına da katılmayı hedefliyoruz.

 11 Mart 2020’de dini temalı gerçekleştireceğiniz Holy Lands hakkında bilgi verebilir misiniz?
Dünyada insanlar iki şeye daha çok para harcıyor. Birincisi eğlence, ikincisi ise dini temalı turlar. Türkiye her ikisinde de çok iyi yerlerde. Coğrafi bölge olarak da iyi bir konumdayız. İncil’de geçen 7 Kiliseden birçoğu Türkiye’de yer alıyor. Bergama, Efes, Sardes gibi yerler Türkiye’de bulunuyor. Biz maalesef dini temalı turlardan dünyadaki büyük pastadan istediğimiz payı ülke olarak alamadık. Yani çok cüzi bir yerdeyiz. Oysaki insanlar çok ciddi paralar harcayarak dini temalı turları tercih ediyorlar. Bu yüzden de bizim yapmış olduğumuz dini temalı etkinlik ülkemiz ve sürdürülebilir turizm açısından çok önem arz ediyor. Dolayısıyla sürdürülebilir turizm ve alternatif turizm dediğimizde dini temalı turizmde de ekoloji ve gastronomiye yönelmek gerekiyor. Çünkü bunların üçü de 12 ay boyunca yapabileceğimiz turizm aktiviteleridir. Turizmi 12 aya yaymak için dini temalı turizm, ekoloji ve gastronomiye önem vermek gerekiyor.

Ekoloji ve gastronomi turizmi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Biz gastronomi ve ekoloji turizmi ile ilgili bir altyapı çalışması yaptık. 

Dünyada ortalama yüz bin dolar üzerinde geliri olan insanlar gastronomi ve ekoloji turizmini tercih ediyor. Yılda yüzde 25 büyüyen ve tek turizm dalı gastronomi ve ekoloji turizmidir. Ortalamada 2000 doların üzerinde para harcanıyor, hatta konaklaması da bir hafta ile altı aya kadar uzanabiliyor. Çünkü turistler fide döneminden hasat dönemine kadar kalabiliyor. O fidenin büyümesini, çiçek açmasını, gelişmesini hasat dönemine kadar inceliyorlar. Ekoloji ve gastronomi turizmi dünya da hızla artan bir turizm çeşididir. Dünya Turizm Örgütü’nün araştırmalarına göre dünyada yüzde yetmişe yakın insanın dalından meyve sebze koparıp yiyemediği tespit edilmiştir.

Ülkemizin Alternatif Turizm Dediğimiz Turizm Çeşidine Yönelmesi Gerekiyor
Türkiye’nin yüzde ellisinden fazlası tarım alanıdır. Birçok atıl yerlerimiz var, birçok barajlarımız var, birçok ırmaklarımız var bunları ekoloji ve gastronomi turizmi ile değerlendirebiliriz. Ekoloji turizmi beş yıldızlı bir otelde turisti konaklatmak değil. Örneğin; Tokat’a gittiğimizde Tokat’ın kültürünü öğretiyoruz. Yemeklerini yediriyoruz. Bahçeden domates, biber toplattırıyoruz, bunlar Tokat’ın kültürü. Ekoloji ile gastronomiyi birleştirdik. Bir elmayı dalından kopardığımızda ekoloji, yediğimizde gastronomi oluyor. Domates, biberi toplarsan ekoloji, yersen gastronomiye giriyor. Bulunduğu bölgeyi de katarsak kültüre giriyor. 
Ülkemizde getirdiğimiz turisti konaklatacak kadar köylerde ev yok. Var olan evlerde de tuvalet ve banyo sorunu var.

Helal Turizm hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?
Islamic turları yapıyoruz ve bu turlarımız İslami şartlara uygun yapılıyor. Buna kimisi islamic, kimisi helal tur, kimisi ise müslüman tur diyor. Biz islamic turlarımızda İstanbul’da Sultanahmet Cami, Yeşil Cami, Eyüp Sultan Cami ve Bursa’da bulunan cami ve türbeleri gezdiriyoruz. 3 gün ile 2 haftalık süren değişik turlarımız mevcut.

travel-shop-turkey-ceosu-murtaza-kalender-004.jpgHindistan Pazarına Emek Veren Bir Firmayız
Geçen yıl dünyanın 25. zenginini Türkiye’ye getirdik, 3500 kişiyi aynı anda ağırladık. Çok mütevaziler. Biz 2005 yılından itibaren Hindistan pazarına emek veren bir firmayız. Her yıl workshoplar yapıyoruz. Elini sıkmadığımız hosted buyer yok. Hindistan’dan 5000 tane tur operatörünü misafir ettik. Hindistanlılar kültür olarak bize benziyor. Bugüne kadar görmüş olduğum en lüks oteller Hindistan’da. Hindistan ile çalıştığımız için çok memnunuz ve kendimizi şanslı hissediyoruz.

Hindistan haricinde başka pazarlarla çalışıyor musunuz?
Yüzden fazla ülke ile çalışıyoruz. Avusturalya, Kanada gibi diğer ülkelerde de çok iyiyiz. Ama Hindistan nufüs olarak çok olduğu için ön plana çıkıyor. Avustralya, Yunanistan, Bulgaristan, Balkanlar, Mısır, Ürdün gibi ülkelerle kombine yapıyoruz ve birçok ülke ile çalışıyoruz.
Hedefe Odaklı İşler Yapmak İstiyoruz
Etkinliklerimizi kategorilere böldük. Dini temalı, luxury, MICE, wedding, yat turu gibi. Etkinlikler başlamadan önce hangi firmanın elinde kaç tane grubu var gibi detayları görebilecekler.

2020 yılında yapacağınız workshoplara ne kadar katılım öngörüyorsunuz?
Holy Lands ve Yacth Cruise temalı workshoplarımızda da 1000’e yakın hosted buyer başvurusu yapıldı. Biz her ikisine de ortalama 100’er buyer getirmek istiyoruz. Kim yat turu yapmak istiyorsa onu, kim dini temalı tur yapmak istiyorsa onu getirmek istiyoruz.

Başarılı ve güzel işler yapıyorsunuz. Son zamanlarda aldığınız ödülleriniz var mı?
Hindistan’da üç ayrı yerden ödül aldık. Çin’den bir ödül aldık. İsviçre’den dünyanın en iyi tur operatör ödülü aldık. Amerika’dan en iyi kültür turları, Hindistan’dan en iyi MICE ödüllerini almıştık.

Marka Olursan Sen Müşteriyi Seçiyorsun, Marka Olmazsan Müşteri Seni Seçiyor
2020’ de bütün firmaların doğru reklam yapması lazım. İyi reklam yaparsan iyi bir marka değerin olur. İyi marka değerin olursa müşteri seni seçer. Ülke ve sektör olarak da herkesin tanıtıma ve reklama önem vermesi lazım. Özellikle fuarlara, workshoplara ve basına destek verilmesi lazım. Sürdürülebilir turizm açısından da ekolojik, gastronomik, dini temalı ve kültürel turlara da önem verilmesi lazım. Çünkü 12 ay boyunca bu turları sürekli yapabiliriz. Bu sayede de turizmi 12 aya yayabiliriz. Dünyadaki ülkelerin turist sayılarını ve turizmden aldıkları gelirleri ülkemiz ile kıyaslamamız gerekiyor. Ülkemize gelen nitelikli turisti arttırıp kişi başı harcamayı arttırmalıyız.

travel-shop-turkey-ceosu-murtaza-kalender-003.jpgTravel Shop Turkey’in Gelecekteki Hedefi Nedir?
2005 yılından bu yana faaliyet gösteren bir firmayız. Gitmediğimiz ülke katılmadığımız fuar neredeyse yok. Her gittiğimiz fuardan müşteri almasak bile vizyonumuzu geliştiriyoruz. Gelecek 3 yılda bizim bir hedefimiz var: 2023 yılı vizyonumuz 2020 yılında 30 ayrı ülkede şube açmak ve temsilcilik vermek, 2021’de 60 ülkeye çıkarıp, 2022 yılında ise 100 ülkeye çıkarmak. 2023 yılında 100 ayrı ülkede temsilcilik vermeyi hedefliyoruz. Yani THY’den sonra en çok temsilcilik veren Türk firması olmak istiyoruz.

Ne kadar istihdam sağlıyorsunuz ve mevcutta kaç temsilciliğiniz var?
Ofis içinde 50 civarında ofis personelimiz dışarda ki personel ile 150 kişiye varan bir ekibimiz var. Şu anda Türkiye içinde Kuşadası, Kapadokya, Antalya, Çanakkale, Bursa gibi illerde temsilciliklerimiz var. Yurt dışında Hindistan, Güney Afrika, Nepal, Avustralya, Filipinler gibi 10’dan fazla ülkede yurt dışı temsilciliklerimiz var.

Rakiplerimizle Pastamızı Bölüşüyoruz
Egoya yenik düşmemek için biz yaptık deyince ortaya daha güzel bir ürün çıkıyor. Paylaşmak kadar güzel birşey yok. Birçok workshopa katılıyoruz ve rakiplerimizde gelip, bizim standımızda yer alabiliyor. Aslında rakip diye birşey yok. Pasta o kadar büyük ki pastadan herkesin pay almasını sağlıyoruz, hep birlikte payımızı büyütüyoruz. Birlikten güç doğar diyoruz.

Türk ve Dünya Turizmine Bir Sistem Kattık
Türk turizmi ve dünya turizmine katmış olduğumuz şey B2B workshoplardaki pri appointments dediğimiz sistem. Bu sistem ile firmalar profillerini oluşturup, bilgilerini yükleyerek tanıtımlarını yapıyorlar ve hosted buyerlarla randevulaşıyorlar. Randevu takvimi var, yazışılabiliyor, talep alınabiliyor, talepte bulunulabiliyor. Boşa kürek sallamıyorsunuz, herkes faydasını görüyor.

travel-shop-turkey-ceosu-murtaza-kalender-002.jpgBaşarınızın Sırrı Nedir?
Başarımın sırrı iyi niyetli olmak, çok çalışmam ve ailemin iyi olmasından kaynaklanıyor.

Travelshop Turkey’in yer alacağı 2020 yılı etkinlik programında ise, Ocak ayında ACE of MICE Exhibition by Turkish Airlines Hosted Buyer programı, Bangalore, Ahmedabad ve Kolkata’da B2B etkinlikleri, Şubat ayında BLTM New Delhi Fuarı ve OTM Mumbai Fuarı, Mart ayında dini temalı Holy Lands, Mayıs ayında Yacth Cruise temalı workshop, Ağustos ayında Tokat’ta ekoloji ve gastronomi temalı etkinlik ve Kasım ayında da Bodrum’da wedding ve MICE ağırlıklı workshopları yer alıyor.

 

TRAVELSHOP TURKEY HİNDİSTAN ETKİNLİK TAKVİMİ

TARİH

ETKİNLİK

28 Ocak 2020

Workshop Bangalore

29 Ocak 2020

Workshop Ahmedabad

30 Ocak 2020

Workshop Kolkata

31 Ocak – 1 Şubat 2020

BLTM New Delhi Fuarı

3 – 4 Şubat 2020

TTF/OTM Mumbai Fuarı

    

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.