TRENLE TARİHİ YOLCULUK
"Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100. Yılı" şenliği çerçevesinde Adana-Pozantı hattında "Tarihe Yolculuk" gezisi düzenlendi.
23 Ekim 2009 / 10:33
TURİZMİN SESİ
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), TCDD ve Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinin ortaklaşa hazırladığı "Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100. Yılı" şenliği çerçevesinde Adana-Pozantı hattında "Tarihe Yolculuk" gezisi düzenlendi. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdür Vekili Salih Melek, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz'un da katıldığı etkinlikte trenle geldikleri tarihi demiryolunun yapımında çalışan Türk ve Alman işçilerin konakladığı Belemedik'te yaptığı açıklamada, BYEGM'nin görevinin Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Bu bağlamda Almanya Büyükelçiliği ve TCDD Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yapılan "Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100. Yılı" fotoğraf sergisi ile geçmişi gündeme getirdiklerini belirten Melek, "Amacımız Hicaz-Bağdat demiryolu hattının işler hale getirilmesi. Biz bunu ilk sergiyle gündeme getirdik" dedi. Serginin sadece Türkiye'de değil yurt dışında da açılacağını ifade eden Melek, şöyle konuştu: "Ayrıca bu projenin tanıtımı için yabancı basın mensuplarının da bu bölgeye gelmesini sağlayacağız. 11 ildeki yayınlarımızda da bunu gündeme getireceğiz. Amacımız bu projenin bir an önce hayata geçmesi. Bu projenin stratejik öneme sahip ülkemizin hem doğu hem de batıyla ilişkilerinde ivme kazanmasına yararlı olacağını düşünüyorum. Proje ile Türkiye bir de tren yolunun aktif olarak geçtiği bir koridor haline gelecek."
Büyükelçi Eckart Cuntz ise Belemedik'in çok güzel ve insanı etkileyen doğal güzelliğe sahip olduğunu söyledi. Hicaz-Bağdat demiryolunun yapımında çalışan Türk ve Alman işçilerinin barındıkları ve günümüze ulaşabilen yerleri ilgiyle inceleyen Cuntz, "O zamanlarda insanların demir yolu inşa etmek için ellerindeki olanakların kısıtlı olduğunu düşünürsek, bunun gerçekten çok büyük bir eser olduğu takdir ediliyor" diye konuştu.
Demiryolunun ve üzerindeki tünellerin yapılmasının Türk-Alman dostluğunun sembolü olduğunu belirten Cuntz, "Burayı inşaa edenler Belemedik'te birlikte yaşamışlar. Buranın daha önce ne kadar canlı bir yer olduğunu gösteren fotoğrafta gördüm. Çok etkilendim" dedi.
"Belemedik'e Türk-Alman dostluğunu simgeleyen bir anıt yapılması"nı isteyen Cuntz, şöyle devam etti: "Bu anıt yapılırsa çok güzel olur. Akdeniz Türk Alman İşadamları Derneği Başkanı Tevfik Kısacık'ın bu konuda bir önerisi oldu. Bu merkezi, o tarihlerden kalan binalarının değişime uğramamış haliyle görmek için eski bir buharlı trenle bu tarihi güzergahta yapılacak gezi çok büyük bir ilgi görür. Almanya'dan da bu geziye ilginin çok olacağını düşünüyorum."
Adana Valisi İlhan Atış da tarihi demir yolu hattında düzenlenecek nostalji seferleriyle kent ekonomisine katkıda bulunulması konusunda çaba harcanması gerektiğini söyledi. Vali Atış, "Kara treni burada çalıştırabilirsek bu bölgenin insanı para kazanacak, zenginleşip daha iyi yaşayacaktır. Belemedik'teki tarihi yapıların vasfına uygun veya gelenlere iyi hizmet verebilecek şekilde onarımdan geçirmeyi düşünüyoruz" dedi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise Belemedik'te bulunan eski kervansarayın da aslına uygun olarak restore ettirileceği sözünü verdi. TCDD 6. Bölge Müdürü Hasan Tahsin Köprülü de Adana-Pozantı arasındaki 75 kilometrelik bölümün doğal güzelliklere sahip olduğunu ifade etti.
Bu doğal güzelliğin yanı sıra Türk-Alman işbirliğiyle yapılan demir yolu hattının adeta bir sanat eseri konumunda olduğunu söyleyen Köprülü, "Bu hat köprüleri, tünelleri, menfezleri ile olağanüstü bir çabayla, murç, kazma ve çekiçle yapılmıştır. Ve bu tünellerin farklı uzunluklardaki tüneller zor şartlarda yapılmıştır. Bu hat aynı zamanda Avrupa'yı Orta Doğu'ya bağlayan uluslararası bir hattır" dedi. Köprülü, bu hatta sadece taşımacılık değil turistik ama çlı geziler yapılmasının da planlandığını belirterek, projenin hayata geçmesi durumunda bu hattaki güzelliğin dünyaya tanıtılmış olacağını kaydetti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.