22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TRİVAGO OTEL ENDEKSİ RAPORU

Otel fiyatı karşılaştırma sitesi trivago, ağustos ayına ait “trivago Otel Fiyat Endeksi Raporu”nu (thpı) açıkladı. İstanbul, ağustos Avrupa'da oda fiyatı en çok düşen 4. şehir oldu

TRİVAGO OTEL ENDEKSİ RAPORU

31 Ağustos 2012 / 10:45

TURİZMİN SESİ


500.000’den fazla otel fiyatının karşılaştırılmasına olanak sağlayan Avrupa’nın en büyük otel fiyatı karşılaştırma sitesi trivago, Ağustos ayına ait “trivago Otel Fiyat Endeksi Raporu”nu (thpı) yayınladı. www.trivago.com.tr içerisindeki verilerden elde edilen listede, sıcaklıkların yükselmesi ile Türkiye’de de tatil bölgelerindeki oda fiyatlarının ortalaması yükseldi.

Sahil kesimlerinde ve turistik bölgelerde ise fiyatlar diğer şehirlere oranla Temmuz 2011 ayına göre farklılıklar göstermektedir. Temmuz 2011’e göre İncekum otelleri yüzde 47 değer kaybederek tek gecelik 335 TL’den 227 TL’ye kadar gerilerken, Antalya'da yüzde 2, Bodrum'da yüzde 5, Ölüdeniz'de yüzde 22, Belek^te yüzde 5 oranında düşüşeler yaşandı. Öte yandan Kaş otellerinde gecelik konaklama fiyatları yüzde 16 oranında artarak ortalama 216 TL ve İncekum otellerinde yüzde 2 oranında artarak gecelik 262 TL fiyatına ulaştı.

İÇ KESİMLERDE FİYATLAR DÜŞTÜ
Ramazan ayı ve Ramazan tatilinde ise iç kesimlerde otel fiyatlarında düşüş gözlendi. Mardin yüzde 16’lık düşüşle en büyük düşüş gözlenen şehir oldu. Oda fiyatlarının 158 TL’ye kadar düştüğü Mardin’i yüzde 15’lik düşüş ile İstanbul takip etti. Çift kişilik standart oda fiyatlarının ortalaması İstanbul ve çevresinde 270TL’ye kadar geriledi. Diğer önemli şehirlerde de fiyatlardaki gerileme devam etti. Oda fiyatları Ankara’da yüzde 6 oranında gerileyerek 200TL’ye, İzmir’de yüzde 4’lük gerileme ile 190 TL’ye, Bursa’da yüzde 9’luk gerileme ile 234 TL’ye, Trabzon’da da yüzde 10’luk gerileme ile 185 TL’ye kadar düştü. Sahil kesiminde ise en büyük düşüş yüzde 15 oranında Beldibi’nde gerçekleşerek fiyatlar 480TL’ye kadar geriledi.

TÜRKİYE'DE HAZİRAN, TEMMUZ VE AĞUSTOS AYLARINDA İLLERE GÖRE ODAYATLARI

trivago-otel-fiyat-endeksi-raporu,.jpg


ODAYATININ EN YÜSEK OLDUĞU AVRUPA KENTİ LONDRA
Avrupa’da fiyatlar yüzde 12’lik kayıp yaşasa da çift kişilik standart odanın tek gecelik ortalama fiyatının 229 € olduğu Londra, Avrupa'nın hala en pahalı şehir olma özelliğini koruyor. Birleşik Krallık’tan bir başka şehir olan Edinburgh ise Ağustos ayında fiyatı bir önceki aya göre en çok artan şehir oldu. Yüzde 48’lik artış ile çift kişilik standart odaların 224 €’ya yükseldiği Edinburg aynı zamanda Londra’dan sonra otel fiyatlarının en pahalı olduğu ikinci Avrupa şehri oldu.

AVRUPA'DA ODAYATLARININ EN ÇOK DÜŞEN 4. KENT İSTANBUL OLDU
Torino otelleri ise ağustos ayında oda fiyatları en çok düşen oteller oldu. Yüzde 19’luk düşüş yaşayan Torino otellerinde çift kişilik standart odaların bir gecelik ortalama fiyatı 83 €'ya geriledi. Paris’te otel fiyatları yüzde 18’lik düşüş ile 147 €’ya gerilerken, Paris’i takip eden Floransa’da yüzde 17’lik kayıp ile fiyatlar 114 € olmuş durumda. En çok değer kaybeden oteller listesinde 4. sırada olan İstanbul’da yüzde 15’lik düşüş ile otel odası fiyatları 117 €’ya geriledi.

TOP 50 ŞEHİR LİSTESİ
trivago’nun her ay hazırladığı “Avrupa’nın Top 50 Şehir Listesi”nde otel fiyatlarında en çok artış gösteren şehirler yüzde 48 ile Edinburg ve Malaga oldu. Oslo’nun yüzde 21 ile 3. sırada yer aldığı listede Stockholm yüzde 20 ile 4. sırada yer aldı. Geçen aya göre fiyatların düşmediği ve daha istikrarlı olan şehirler ise Almanya’dan çıktı. Köln otelleri yüzde 5’lik fiyat artışı gösteren çift kişilik standart odaların fiyatı 101 €, Hamburg otelleri yüzde 4’lük artış göstererek 110 €, Frankfurt otelleri yüzde 4’lük artış ile 95 €, Münih otelleri yüzde 3’lük artışla 129 €’ya ulaşırken, otel fiyatlarının değişmediği tek Almanya kenti 89 € ile Berlin oldu.


ORTALAMA ODAYATALRINA GÖRE ŞEHİRLER

trivago-otel-fiyat-endeksi-raporu,-001.jpg

ORTALAMA ODAYATLARINA GÖRE ÜLKELER

trivago-otel-fiyat-endeksi-raporu.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.