22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TURİSTLER ATALARINI ZİYARETE GELDİ

Çanakkale Savaşları'nın 94. Yıl Dönümü dolayısıyla 24 Nisan Cuma günü, Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde tören düzenlenecek. Törende, savaşa katılan bütün ülke temsilcileri yer alacak

TURİSTLER ATALARINI ZİYARETE  GELDİ

24 Nisan 2009 / 10:00

TURİZMİN SESİ


Alınan bilgiye göre, Şehitler Abidesi'ndeki törende, savaşa katılan 11 ülke adına Atatürk Anıtı'na çelenk konulacak. Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışının ardından ülkelerin milli marşları çalınacak ve bayrakları göndere çekilecek. Konuşmalardan sonra tören geçişi başlayacak. Mehteran Bölüğünün ve Türk Yıldızları Akrobasi Ekibinin gösterisinin ardından "Şehitlik Defteri" imzalanacak, şehitlik ziyareti yapılacakŞehitler Abidesi'nden sonra, Fransız ve İngiliz anıtlarında da tören düzenlenecek.

 Anzak Koyu'nda 25 Nisan Cumartesi sabahı 05.30'da düzenlenecek "Şafak Töreni"ninde, kara çıkarması sırasında ölen yabancı askerler anılacak. Şafak Töreni'ni, Avustralya ve Yeni Zelanda anıtı ile 57. Alay Şehitliği'nde yapılacak törenler izleyecek. Törenlere, Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith ile Yeni Zelanda Genel Valisi Anand Satyanand'ın da katılması bekleniyor.

Törenler öncesinde Çanakkale'ye gelen Avustralya ve Yeni Zelandalı turistler, Gelibolu Yarımadası'na giderek savaş alanlarını geziyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Çanakkale Temsilcisi Hanifi Araz, bu yılki törenlere katılmak için Avustralya ve Yeni Zelandalıların kente gelişlerinin sürdüğünü söyledi. Bu yılki törenlere katılacak turist sayısında, küresel mali krize paralel olarak geçen yıllara oranla biraz düşüş yaşanmasının beklendiğini belirten Araz, "Bu yılki törenlere, net bir rakam veremeyiz, ancak 5-6 bin civarında yabancı konuğun katılması bekleniyor" dedi.

Kentteki otellerde yer bulunabildiğini bildiren Araz, şöyle konuştu:
"Kent merkezindeki otellerimizde, az sayıda da olsa boşluk bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda, Keşan, Tekirdağ, Edremit ve Küçükkuyu Assos'taki otellerde bile yer bulunamıyordu. Bu, törenlere günübirlik gelenlerin sayısındaki artıştan da kaynaklanıyor diyebiliriz. Çünkü, İstanbul'da konaklayan birçok yabancı turist, törenlerin öncesinde 24 Nisan'da Çanakkale'ye geliyor, gece konaklayıp törenleri izledikten sonra kentten ayrılıyor. Bu tarz bir konaklama, Çanakkale'ye bir katma değer sağlamıyor." . Konaklamanın Çanakkale'de yapılabilmesini sağlamak için konaklamalı paketleri ve fiyat politikalarını gözden geçirmeleri gerektiğini vurgulayan Araz, "Gelen konuklar, yorgun oluyorlar.

Bu nedenle tarihi yarımadayı yeterince gezemiyorlar, Homeros'un 'İlyada'sının geçtiği Troya Antik Kentini, Assos Antik Kentini göremeden gidiyorlar. Bu hem onlar için, hem bizim için kayıp oluyor" dedi. Hanifi Araz, törenleri izlemek isteyen yerli turistlerin de Çanakkale'ye gelmeye başladıklarını ve gelecek yıl Çanakkale Savaşları'nın 95. Yıl Dönümü Törenlerine büyük bir akın beklediklerini söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.