22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TURİZM DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK ÜLKESİDİR

“Günümüz Türk Turizmi ve Geleceği” paneli Arel Üniversitesi Sefaköy Yerleşkesi'nin Konferans Salonu'nda 300 kişinin katılımıyla gerçekleşti

TURİZM DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK ÜLKESİDİR

25 Mart 2011 / 20:13

TURİZMİN SESİ-Erdem Ekici (Gönüllü Tuyed Muhabiri)

İstanbul Arel Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Kulübü'nün düzenlediği “Günümüz Türk Turizmi ve Geleceği” panelinde konuşan Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu, turizmin dünyada 6.5 trilyon dolarlık bir hacme ulaştığını söyledi.

“Turizm bir ülke olsaydı” konulu farazi bir araştırma yapıldığına değinen Köfteoğlu, çalışmanın sonuçlarını şöyle özetledi: “Buna göre, eğer turizm bir ülke olsaydı dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip ülke olacağı sonucuna ulaşılmış. Siz yarının turizmcileri böylesine büyük bir sektöre adım atıyorsunuz.”

Arel Üniversitesi Sefaköy Yerleşkesi'nin Konferans Salonu'nda 300 kişinin katılımıyla gerçekleşen panelde Köfteoğlu'nun yanı sıra, İstanbul Conrad Otel Misafir İlişkileri Müdürü Erhan Erden, Genç Turizmciler Derneği Başkanı Bulut Bağcı ve Turizm Hukukçusu Avukat İlker Ünsever de birer konuşma yaptı.

Panelde bir sunum yapan Köfteoğlu, turizmde tek tipliliğin sona erdeğini, turistlerin bilinçlendiğini, taleplerinin çeşitlendiğini ve verdikleri paranın tam karşışığını almak istediklerini anımsattı. İklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarının bire bir yaşandığına dikkat çeken Köfteoğlu, “Bu durum, turistlerin seyahat ve klasik turizm algısını değiştiriyor. Ayrıca, doğayı korumak isteyen turistler, artık uçak yerine trenle seyahetleri tercih ediyor. Doğayla barışık eko turları daha fazla talep ediyor” dedi..

Ortadağu'da yanan olaylara da değinen Köfteoğlu bu konuda şunları söyledi: “300 milyonluk Ortadoğu pazarını yıllarca ihmal ettik. Şimdi ekonomik ve siyasi anlamda onlarla bahar havası yaşanıyor. Ortadoğu'da yaşanan olaylar Arap kardeşlerimizin istediği yönde sonuçlanırsa, Türkiye'ye olan talep daha da artacaktır.”

“Turizm tek belirleyici paradır!” Turizm hukukçusu İlker Ünsever ise konuşmasına “Turizm gezmek görmek, eğlenmek diyorlar. Bu kocaman bir yalan” diyerek başladı. Turizmde tek belirleyicinin para olduğunu vurgulayan Ünsever şöyle konuştu: “Eğer ki bir yerde endüstri, sektör diyorsak, işletmecilik takısını kullanıyorsak o alandaki durumu belirleyen tek şey paradır. Herkes bu işi para için yapıyor ve yapacaktır” dedi.

Konuyu bir önkekle açıklayan Ünsever şu bilgileri verdi: “Mısır'da yaşanan olaylar sonucunda konaklama ücretleri yüzde 60 düştü. Bu yüzden tur operatöri insanları bu bölgeye yönlendirmeye çalışıyor. Çünkü, daha çok para kazanmak istiyorlar. Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin değiştirilerek Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatan Ünsever bu konuda şu uyarıları yaptı:

“Yapılan değişiklikle, bundan sonra 5 yıldızlı otellere en az yüzde 25, 4 yıldızlı otellere en az yüzde 20 turizm eğitimi almış personel çalışma şartı getirildi. Ancak, turizm eğitimi almış personelden kastedilenin turizm meslek lisesi mezunu, 2 ya da 4 yıllık turizm eğitimi almış personel değil. Siz yarının turizmcileri her platformda buna açıklık getirilmesini talep etmelisiniz.”

Genç Turizmciler Derneği Başkanı Bulut Bağcı, turizm mezunlarının çoğunun farklı sektörlerde çalıştığını, genç turizmciler derneği olarak bu durumun önüne geçmek istediklerini belirtti. Türkiye'de yaklaşık 40 üniversitenin turizm bölümü öğrencileriyle toplantılar yaptıklarını vurgulayan Bağcı, “Onlarla profosyenel turizm eğitimi konusunda fikirler geliştirip, sektörde mezunlarının varlığını arttırmaya çalışıyoruz” dedi.

İstanbul Conrad Oteli Misafir İlişkileri Müdürü Erhan Erden ise, oteli otel yapan unsurun binalar olmadığına dikkat çekerek, “Oteli otel yapan içinde çalışan güleryüzlü personeldir.” dedi.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.