22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TURİZM ELÇİLERİ ANTALYA’DA TOPLANDI

Kültür ve Tanıtım Müşavirleri, Türk turizmini ele almak için turizm sektör temsilcileri ile bir araya geldi

TURİZM ELÇİLERİ ANTALYA’DA TOPLANDI

06 Şubat 2011 / 16:29

TURİZMİN SESİ


Toplantıda 2010 yılı değerlendirilerek, 2011 yılına yönelik tanıtım planlarına yönelik fikir alışverişinde bulunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak dünyada Türkiye'nin tanıtımı ve turizminin gelişmesi için çalışan 40 müşavir ve ataşe Antalya'da toplandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı'nın başkanlığında dün kendi aralarındaki ilk toplantıyı gerçekleştiren Türkiye'nin tanıtım elçileri, bugün de turizm sektörünün yetkilileri ile bir araya geldi.

Lara'daki Delphin Palace Otel'de yapılan toplantıda Türkiye'nin turizm tanıtım stratejileri ve faaliyetlerine ilişkin olarak Cumhur Güven Taşbaşı'nın yaptığı sunumun ardından turizm sektörü temsilcileri ve ülkemiz Kültür ve Tanıtma Müşavirleri Türk turizminin geleceğini tartıştılar. Kültür ve Tanıtma Müşavirleri kendi ülkelerinde gerçekleştirdikleri faaliyetleri aktararak, planlanan projeleri sektör temsilcileri ile paylaştılar. Dünya genelinde yaşanan gelişmelerin turizme yansımalarının da tartışıldığı toplantıda mevcut durumu değerlendirilerek Türk turizmini daha ileriye taşımak için ortak projelerin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunuldu.

Dünya'nın 7. büyük turizm ülkesi olan Türkiye'nin bu alanda başarısının önemli aktörlerinden olan Kültür ve Tanıtma Müşavirleri, yaklaşık 29 milyon ziyaretçiye ulaşan Türkiye turizminin 2010 yılındaki performansını değerlendirerek, 2011 yılında yapılması gereken faaliyetlere ilişkin sektörle birlikte tespitlerde bulundular.Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Mısırda yaşanan olayların ardından 15-20 milyon ziyaretçinin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu başka bölgelere yöneleceğini belirterek, ''Burada çifte rezervasyonlar en büyük korkumuz'' dedi.

Toplantının açılışında konuşan Tanıtma Genel Müdürü Taşbaşı, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ev sahipliğindeki toplantıda turizm sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışmak istediklerini belirterek bu toplantılar sayesinde ortak bir takım projeler üretmeyi amaçladıklarını vurguladı. Taşbaşı, geçen yıl Türkiye'ye gelen turist sayısının, önceki yıla göre yüzde 5,7 artış gösterdiğini hatırlattı ve dünyada önemli bir ekonomik kriz yaşanırken, Türkiye'nin turizmde “artıda” olduğuna dikkati çekti.

Son günlerde Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin turizm sektörü üzerindeki etkilerine de değinen Taşbaşı, şöyle konuştu: “Özellikle Ortadoğu'da son dönemde meydana gelen olayların Türkiye turizmini ciddi şekilde etkileyeceğini düşünmekteyiz. Ülkelerin iç işlerinde yaşanan karışıklıklardan mutluluk duymuyoruz. Bu ülkemizin yönetimi açısından, turizmciler açısından da aynı şey. Çünkü turizm bıçak sırtında bir sektör. En ufak bir olaydan etkileniyor. Sektörü ekonomi kaybına götürebiliyor. Bugün dostumuzun başına gelen yarın bizim başımıza gelebilir. Ülke olarak kimsenin sıkıntısından mutluluk duymuyoruz.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, şu anda nereye gideceği belli olmayan 15-20 milyon ziyaretçinin bir takım başka yerlere yöneleceklerine dikkati çekerek, “muhtemelen bunların bir kısmı ülkemizi tercih etmek durumunda olacak. Burada çifte rezervasyonlar en büyük korkumuz. Geçen sene Mısır'ın yaptığını, Türk operatörler yolcularını götürdüklerinde, birçok kişi bayram tatiline giderken tatillerini zehir zemberek, kapılarda, sokaklarda geçirdiler. Çifte rezervasyon yapılmıştı” dedi.

Bu tür tehlikelerin ülkemizde yaşanmasını istemediklerini dile getiren Taşbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yıllarda ülkemizde tesislerimizin yeni olmasından, sektörümüzün çalışanlarının genç ve dinamik olmasından, turizm sektörünün sinerji içinde çalışmasından ciddi faydalar elde ettik. Ama bu olumlu tablonun olumsuzluklarla geri dönmesini istemiyoruz. Onun için de ortaya çıkabilecek sorunları çözmek için koordinasyon görevi üstlendik. Sektörün bütün bileşenleri bir araya gelerek, alınması gereken tedbirleri konuşmayı ve bu tedbirleri uygulamayı düşünüyoruz. Gerekirse, eğer sıkıntı yaşayacak olursak, bununla ilgili illerde belli kriz merkezleri kurarız, onu da tartışacağız.”

Turizm gelirlerinin yapılan anket uygulamalarıyla tespit edildiğini, ancak bunu sağlıklı bulmadıklarını dile getiren Taşbaşı, geliri tespitte dünyada kullanılan yöntemleri hayata geçirmek için çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Taşbaşı, Türkiye'ye turist gönderen ülkelerin başında Almanya, Rusya ve İngiltere'nin ilk sıralarda geldiğini, son yıllarda Rusya ve İngiltere'den gelen turist sayısında da önemli bir artış gözlendiğini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.