TURİZM PAZARLAMASINDA YENİ EĞİLİMLER
Teknolojinin sunduğu yeni moda tanıtım araçlarının, turizmde, yeni pazarlarda farklı kesime en etkin ve kısa ulaşma yolu olduğu belirtiliyor
27 Aralık 2008 / 21:57
TURİZMİN SESİ
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Turizm İşletme Kulubü'nün 'Turizm Pazarlamasında Yeni Eğilimler' başlıklı konferansta konuşan TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, tanıtım ve pazarlamada İnternetin gücünden yararlanılması gerektiğini vurguladı.
Anatolia-TUYED işbirliğiyle düzenlenen Turizm okulları ile Deneyim-Birikim Paylaşma Seminerlerinin yedincisi İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Turizm İşletme Kulubü öğrencileriyle gerçekleştildi. Seminerde Yahoo Groups, Facebook, MSN, My Space gibi sosyal arkadaşlık sitelerinin çığ gibi büyüdüğüne dikkat çeken Köfteoğlu, Farklı hobilere sahip kişiler, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, bu siteler aracılığıyla buluşup bilgi, fotograf paylaşıp birbiriyle sanal ortamda görüşüyor. Bu gruplara ulaşıp hobilerine uygun paket turlar geliştirilebilir dedi.
Gezginlerin tatile çıkmadan önce Travelocity, Tripadvisor gibi sitelere girip, gitmek istediği ülke hakkında yorum ve önerileri okuduğunu belirten Köfteoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:Bu sitelere bilgi almak için başvuranların henüz belli bir kesimi çevrimiçi tatil satın alıyor. Önümüzdeki yıllarda bu ve benzer sitelerden çevrimiçi tatil satın alan kişi sayısının bilgi almak için girenlerle paralel hale geleceğini tahmin ediyoruz.
İçeriği okuyucular tarafından oluşturulan İnternet sayfaları ve İnternet günceleri (bloglar) yaygınlaşıyor. Özellikle 'bağımsız acenta' gibi çalışan bloglara olan ilgi artıyor. Turizmde aldatılan tüketicilerin şikayetlerine yer vermeyen gazeteler, tatilcileri bu tür sitelere yönlendiriyor.
Yer belirleme (navigasyon) ve Küresel Yer Belirleme Sistemi (GPS) teknolojilerinin de hem turizmci hem de tatilcilere yeni imkanlar sunduğuna dikkat çeken Köfteoğlu bu imkanları şöyle sıraladı:Gezginler, ilk kez gittikleri bölgeleri daha yakından tanımak, en kısa sürede çok daha fazla turistik mekanı görmek istiyor.
Günümüzde GPS özellikle cep telefonlarının sayısı artıyor. Bu özelliğe sahip cep telefonu taşıyan veya belli bir ücret karşılığı web tabanlı sunuculardaki bilgilere GPS ile ulaşan cihaz kiralayanlar mobil rehberler sayesinde dolaşmaya başladı.GPS uyumlu mobil cihazlar, gezginlere rehberlik edip, güzergah, gezilecek yer, yemek yenecek mekanlar gibi geniş alanda bilgi sağlıyor.
Öğrencilere 2008 yılını da değerlendirip 2009 beklentileri dile getiren Köfteoğlu şunları söyledi: Tahmini rakamlara göre, yıl sonunda turist sayısı önceki yıla göre yüzde 13.5'luk artışla 25.2 milyona turizm geliri ise yüzde 7.5'luk artışla 220 milyar dolara ulaşacak.
Turizm gelirini turist sayısına paralel artırmak için yeni ürünler geliştirip, bunları hedef kitle ile yeni pazarlara ulaştırmalıyız. 2009 zor bir yıl olacak. Buna göre, kriz ortamından az hasarla kurtulabilmek için tanıtım bütçesinin arttırılması gerekir. Kriz ortamlarında yapılan tanıtımın, bir sonraki yıllara etkisi olur. Tanıtım için ayrılan 65 milyon dolarlık bütçenin arttırılması gerekiyor.
Akdeniz çanağındaki bazı ülkelerin 3 ile 5 yıl arasında değişen süreler için tanıtım stratejisi çizdiğinin anımsatan Köfteoğlu, Türkiye'de ise her yıl yenilenen ihaleler yüzünden tanıtımın 'yaz-boz' tahtasına döndüğünü söyledi. Ortalama kişi başı harcaması 1.475 dolar olan Avustralya'nın eko ve kültür turlarına yöneldiğini belirten Köfteoğlu, söz konusu ülkenin tanıtımda izlediği politikayı şöyle özetledi: İş hayatının yorduğu şehirli Batılı üst düzey yöneticilere 'Bazen etrafınızda olup bitenleri anlamak için kendinizi kaybedin, doğayla kucaklaşıp yenilenin' diye sesleniyorlar.
Mesajlarını, Aborjinlerin toprağa ve geleneksel yaşam biçimine yeniden bağlanmak anlamında kullandığı 'walkabout' şifresiyle veriyorlar. Bu mesajları da 'Sivaslı Cindy' yerine, son derece doğal, samimi ve yörenin gerçek yüzleriyle veriyorlar.Seminerin sonunda Turizm İşletme Kulubü Başkanı Barış Çam, Köfteoğlu'na katkılarından dolayı bir teşekkür plaketi verdi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.