22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

‘TURİZM VE MEDYA' PANELİNİ DÜZENLENDİ

Başarılı moderatör Bahattin Yücel’in karşısında dersini çalışmayan iki gazeteci yer aldı

‘Turizm ve medya' panelini düzenlendi

29 Kasım 2015 / 13:25

TURİZMİN SESİ

ANTALYA- Turizm sektörünün Türkiye’deki en önemli buluşmalarından biri olan Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nn beşincisi bu yıl 27 Kasım Cuma günü Antalya Lara’daki Aska Lara Otel’de başladı. Kongreye 1.000 civarında katılım olduğu gözlendi.İki ünlü gazeteci ve Bahattin Yücel Antalya'da turizmcilerle bir araya geldi. 5. Resort Turizm Kongresi'nde Bahattin Yücel’in moderatörlüğünü yaptığı ‘Turizm ve medya' paneline, Gazeteci Murat Yetkin ve İsmail Küçükkaya katıldı.

uluslararasi-resort-turizm-kongresi,aska-lara-otel,bahattin-yucel,gazeteci-murat-yetkin-,ismail-kucukkaya,7.jpg
 
Bahattin Yücel sözlerine tutuklanan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ü selamlayarak  başladı.
Türkiye’de basın özgürlüğü ile turizm sektörü ilişkisinin önemli olduğuna değinen Yücel, bu tür davranışların ülkeye dair algıyı da çok etkilediğini belirtti. Rusya-Türkiye gerginliğinde tartışmanın hiç olmaması gereken bir düzeyde olduğunu belirten Yücel, gazetecilere bu konunun etkilerini ve  turizm sektörünün medyada var olan algısını sordu.
 
uluslararasi-resort-turizm-kongresi,aska-lara-otel,bahattin-yucel,gazeteci-murat-yetkin-,ismail-kucukkaya,4.jpg
 
MURAT YETKİN: UMUTLU OLALIM
''Rusya meselesi hepimizi olduğu gibi turizmi de etkiliyor. Medya ile ilişkiler çerçevesinde ise şunu söylemek isterim: Turizmciler imaj meselesine çok önem veriyor. Ancak elinizde bir malzeme varsa onu parlatırsınız. Malzeme iyi değilse ne yaparsanız yapın olmaz. Önemli olan Türkiye’nin kalitesinin her alanda iyileştirilmesi. Nelerin düzeltilmesi gerektiği ortada. Terörizm, demokrasi sorunları... Bunlarda bir gelişme sağlanmadan sadece medya ile bir şey düzelemez. Burada herkese iş düşüyor. Türkiye’yi çevreleyen koşullar çok zor. Elbette umutlu olalım, ama umutlu olmakla iyimser olmak arasında aslında bilinen gibi bir ilişki yok. İkisi aynı şey değil. İyimser olmak şu an ‘Polyannacılık’ olur. Ama umutlu olmak için neden var. Turizmcilerde bunu aşma iradesi var. Ama buradaki denge ancak sizlerin de malzemenin düzeltilmesine katkı sunmanızla olur.'' 
 
uluslararasi-resort-turizm-kongresi,aska-lara-otel,bahattin-yucel,gazeteci-murat-yetkin-,ismail-kucukkaya,2.jpg
 
İSMAİL KÜÇÜKKAYA: TURİZM BAKANININ BAKIŞINDA YANLIŞLIK BULUYORUM
Oturarak konuşmaya devam eden İsmail Küçükkaya perfonmasının düştüğünü fark edince ayağa kalkarak konuşmaya başladı.Zeyport Zeytinburnu limanı türk Turizmine faydalarını soran Bahattin Yücel sorusunun cevabını alamadı. Farklı bir yöne topu atan İsmail Küçükkaya sözlerine devam etti. ''Bu etkinlik umutlu olmak için sebep. Turizm sektörü Türkiye’nin dünyaya en açık yüzü. Burada devletimizin herhangi bir yetkilisinin olmaması bizi karamsarlığa itmemeli. Bizler turizm sektörü ve medya olarak devletimizin bu alanlara dair dar ufkunu aşmalıyız. Dünyadaki algımız, demokratik ülkeler arasındaki yerimiz önemli. Şu an en önemli turizm ortağımızla sorun yaşıyoruz, Can Dündar tutuklandı, ABD Büyükelçiliği açıklama yaptı gelişmelerden kaygılıyız diye. Bunun için beraber çalışmak zorundayız. Sektörün medya ile tüm temel skalaları geliştirmek için çalışması gerekiyor. Yoksa bir şey yapamayız. Elimizdeki malzeme ne? Otel kalitesinde çok üst noktalara geldik. Ama biz kendi ülkesine değil, şehrine dahi yabancı insanlarız. Turizm çalışanları çalıştıkları yerleri, ülkelerini bilmiyor. İstanbul’da büyük bir otel satılığa çıkmış. Neden satıyorsunuz dedim. Arka tarafta bir otel gösterdi, 'burada 800 yataklı yeni otel yapılıyor' dedi. Turizmci turizmcinin kurdu olmamalı. Nasıl böyle bir plansızlık yapılır? Büyük bir otelin havalimanının dibine neden 800 yataklı otel yaparsın? Yıllar önce 30 milyon turist, 30 milyar gelir hedefini görürdüm televizyonlarda. Bu da zamanında bir hayaldi. Ancak sadece İstanbul’un bu hale gelmesi gerekiyor. ''
 
BAHATTİN YÜCEL: Turizm çok büyük bir sektör. Ama insanlara sorsak örneğin tekstili veya otomotiv sektörünü daha büyük sanır. Biz mi anlatamıyoruz sektörün önemini?
 
uluslararasi-resort-turizm-kongresi,aska-lara-otel,bahattin-yucel,gazeteci-murat-yetkin-,ismail-kucukkaya,6.jpg
 
MURAT YETKİN: TURİZMCİ MEDYA İLE KURDUĞU İLİŞKİYİ DEĞİŞTİRMELİ
''Medyada demeç almanın bir sınırı var. Çünkü izleyicide bir kanıksama hali oluşuyor ve verilen mesaj siz gerçekten önemli bir şey söylediğinizde dahi bir kulaktan girip bir kulaktan çıkıyor. Toplum değişiyor, gençleşiyor. Sektör temsilcileri, yatırımcıları artık medya ile ilişkilerine değişik yöntemlerle yaklaşmalı. Bu ilişkinin sadece anlatma halinden çıkıp başka bir şeye dönmesi lazım. 
 
KÜÇÜKKAYA: BİR VİZYON GELİŞTİRİN, ELİMİZDEN GELENİ YAPALIM
''Hükümetin turizme bakış açısında bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Bu vizyonun turizmciler tarafından düzeltilmesi, bu tarz etkinliklerle doğru yere kanalize edilmesi gerekiyor. Sİzler bu vizyonları yaratın, biz de medya olarak üzerimize düşen her şeyi yapalım.''
 
BAHATTİN YÜCEL: Biz siyaset yapacak değiliz ancak taleplerimizi dile getirmek sektörel kuruluşların görevi. Biz savaş gördük, Kıbrıs çıkarmasını, terörden günde 20 kişinin öldüğünü gördük. Şimdi de ciddi bölgesel savaşlar var. Medyada buna çok yer veriliyor. Suriyeli göçmenler çok büyük bir mesele. Taksim meydanı şu an Filistin mi Arabistan mı belli değil. Ciddi bir etkisi var bunun. İnsanlar bunda tamamen bizim sorumlu görüyorlar. Siyaset kurumunun bunda yenileme yapması gerekirken, şimdi yeni programı okudum. Programda bir gettolaşma, turizm bölgelerini izole etme planı var. Turizm sektörünün buna mutlaka itiraz etmesi gerekiyor. Biz şimdi çok tartıştığımız bu her şey dahil uygulamasına terör yüzünden girdik. İnsanlar dışarı çıkmasın diye, sonra kurumsallaştı. Şimdi aynı şekilde sınırlarda savaş olduğu, bir numaraları alıcının vatandaşlarını geri çağırdığı ülkede bir de gettolaşma çıkarsa ne yaparız bilmiyorum. 
 
MURAT YETKİN: SEKTÖR TURİSTİN SADECE PARASINI MI İSTİYOR?
''Yıllar önce Fas'a gitmiştim. Havaalanından şehir merkezine giderken yolun iki tarafında duvarlar vardı. Kral ziyarete gelenler şehrin fakirliğini görmesin diye duvar ördürmüş. Sadece güzel yerleri görüyorsunuz. Bu olmamalı değil mi? Kaliteyi yükseltelim diyoruz, 'turist gelsin en kısa sürede en çok parasını alalım' demiyoruz herhalde? Bunun yanlışlığını duyurmak lazım. Bunu ancak sektör yapabilir.''
 
BAHATTİN YÜCEL:  Eskiden meyhaneler vardı. Meyhane kültürü eskiden daha genişti. insanlar meyhaneye neden giderler biliyormusunuz. Meyhaneye değil orada çalışan hizmet eden garsona giderlerdi. Kapıdan içeri girdiğinizde hal hatır sorar çoluk çocuk muhabbetine kadar giderdi. Karşımızdaki garsonun müşteri ile ilgilenmesi hoşuna giderdi. Turizm sektöründe de  hizmet çok önemli ama çalışan kalitesini bir an önce yakalamalıyız. Eksik yönlerimiz var.
 
 
uluslararasi-resort-turizm-kongresi,aska-lara-otel,bahattin-yucel,gazeteci-murat-yetkin-,ismail-kucukkaya,5.jpg
 
Eski Turizm Bahattin Yücel,Gazeteci Murat Yetkin ,FOX TV İsmail Küçükkaya'ya panel sonrası plaket aldı
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.