Skal International İstanbul Kulübü, Dünya Skal Günü sebebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Turizm Atölyesi ve Tülin Ersöz’ün ev sahipliğinde üyelerine özel bir gezi düzenledi. Skal International İstanbul Kulübü Başkanı Feza Solaklar başta olmak üzere geziye, As Başkan Bahar Birinci ile Yönetim Kurulu Üyeleri Ayşe Önen, Selma Tatar ve Elif Balcı Füsunoğlu katıldı. Geziye Rehber Mücahit Saatcioğlu, Mustafa Kahraman ve Sinan Demirtaş’ın bilgilendirmeleriyle Kaptan Şükrü Karataş’ın yönetiminde Skal İstanbul Başkanı Feza Solaklar ve üyeleri eşliğinde hareket edildi.
Beşiktaş Vapur İskelesi hareketiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı 2 tünelden geçilerek Miniatürk'e varıldı. İki tünel hakkında bilgi veren İBB Rehberi Mücahit Saatcioğlu, Bomonti-Dolmabahçe Karayolu Tüneli, Dolmabahçe Stadı’nın kuzeyinden başlayarak Taksim ve Feriköy’ü alttan geçtikten sonra Bomonti’den çıkıyor.
Piyalepaşa’dan başlayan diğer tünel yol ise, Okmeydanı ve Çağlayan’ı alttan geçerek Kağıthane’ye çıkıyor.Her iki tünel 9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak yapıldığı bilgisini verdi. Çevre düzenlemeleriyle birlikte her iki köprünün maliyeti 5oo milyon TL’ye maal olmuş. İstanbul caddelerinden geçerken anlatımlarını sürdüren İBB Rehberi Mücahit Saatcioğlu ve İstanbul Skal üyeleriyle birlikte Miniatürk'e gelindi.
Skal İstanbul Miniatürk'te
Özel olarak dizayn edilen kahvaltı salonuna geçildi. Kahvaltı sonrası ve Miniatürk Gezisi düzenlendi.
Türkiye’nin ilk minyatür parkı olan Miniatürk, Toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulan Miniatürk’te, 15.000 metrekare maket alanı, 40.000 metrekare yeşil ve açık alan, 3.500 metrekare kapalı alan, 2.000 metrekare havuz ve suyolu, 500 araçlık otopark yer almaktadır.Eş zamanlı yürütülen proje koordinasyonu sayesinde 22 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Miniatürk, dünyanın en geniş maket alanına sahip ve en kısa sürede tamamlanan minyatür kentidir.
Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş eserlerin 1/25 ölçekli maketlerinin yer aldığı Miniatürk’te, 59 eser İstanbul’dan, 55 eser Anadolu’dan 12 eser ise bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından olmak üzere126 maket eser sergilenmektedir. Ayasofya’dan Selimiye’ye, Rumeli Hisarı’ndan Galata Kulesi’ne, Safranbolu Evleri’nden Sümeli Manastırı’na, Kubbet-üs Sahra’dan Nemrut Dağı Kalıntıları’na dek pek çok kültür ve medeniyetin izlerinin bir araya geldiği parkta, bugün artık yerlerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi gibi eserler de yeniden canlandırılmıştır.
Anadolu ve çevresinde hüküm sürmüş, izler bırakmış her medeniyetin Miniaturk’te yer almasına özen gösterilmiştir. Miniatürk ile Antik Çağ’dan Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya, 3000 yıllık yaşanmışlığın izleri Haliç kıyısına taşınmış.
"Minatürk" gezisi sonrasında " İstanbul 1453 Panoramik
Müzesi gezildi. Muhteşem atmosfer turizmcileri büyüledi.
İstanbul 1453 Panoramik Müzesi, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından şehrimize kazandırılan önemli bir değerdir.
Kuşatmanın geçtiği Topkapı-Edirnekapı surlarının karşısında bulunmasıyla da İstanbul’un tarihe açılan kapısı olan fetih müzesi, Kültür A.Ş. tarafından işletilmektedir.
İstanbul kuşatmasının en çetin geçtiği, aşılamaz denilen surların aşıldığı, kutlu askerlerin bekledikleri günün yaşandığı yer.
İstanbul’un fethe açılan kapısı. Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde İstanbul`un fethine yeniden tanık olacak ve kente giriliş anını neredeyse aynen yaşayacaksınız.
Macar topçu ustası Urban`ın döktüğü toplara dokunup Kostantinopolis`in surlarına doğru onların patlamalarına şahit olacaksınız. Sultan II. Mehmed`in binlerce askerinin tekbir seslerini ve Mehter Marşı`nı duyacaksınız.
İstanbul 1453 Panoramik
Müzesi’ne girildiğinde Edirnekapı surlarını ve Topkapı surlarını görebilirsiniz. Kuşatma sonrası Kostantinopolis’e giren Osmanlı askerlerinin geçtiği surları seyrederken 1453 yılına hayali bir yolculuk yapılması kaçınılmazdır.
Tarihin en görkemli fetihlerinden biri olan İstanbul Fethi’nin içerisinde kendinizi bulmanız olasıdır. Müzedeki devasa resimlerde 10.000 adet figür kullanıldığını hatırlatmakda fayda olduğunu söyleyebiliriz.
Dünya çapında yaklaşık olarak 30 adet panaroma
müzesi bulunuyor. İstanbul 1453 Panaromi Müzesini diğer müzelerden ayıran en temel özellik ise yatay ve dikey panaroma tekniklerinin kullanılmış olmasıdır. İstanbul 1453 Panoramik
Müzesi’nin kalbi olan resim, 38 metre çaplı bir yarım küre üzerine yapılmıştır. Yarım kürenin iç yüzeyini kaplayan resim, 2350 m2 olup, resimle ziyaretçi platformu arasındaki 650 m2`lik 3 boyutlu objeler platformuyla birlikte, toplam 3000 m2`lik dev bir büyüklüğe ulaşmakta ve ziyaretçiyi her yönden kuşatmaktadır.
İstanbul 1453 Panoramik
Müzesi’nin panoramik resim ile ilgili çalışmalarına 2005 yılında başlanmış, 2008 yılında tamamlanmıştır. Bu çalışma 8 sanatçı tarafından yapılmıştır. Resimde 10.000 figür çizimi vardır.
Surlardaki yıkılmış bölgeler ve bu bölgelerin büyüklükleri, İstanbul`un ilk belediye başkanı olan Hızır Bey`e, surların tamiri ile ilgili olarak sunulmuş bir rapora dayanmaktadır. Dünyanın tek tam panaromik müzesi olma ayrıcalığını taşıyan müzeye sayısız ülkeden ziyaretçi gelmektedir.
Sırasıyla İstanbul gezisine devam edilirken Binbirdirek Sarnıcı Gezisi’ne hareket edildi.Yaklaşık bir saat sonra Sultanahmet meydanına ulaşıldı. İBB Rehberleri eşliğinde Binbirdirek Sarnıcı’na inilerek geziye başlandı.
Sarnıcın Türk dönemindeki adı çokluk anlamındaki “binbir” teriminden gelmiş olabileceği gibi bazılarının iddia ettiklerine göre sütun gövdelerinin üst üste bindirilmiş oluşundan dolayı “binbir” teriminden de geldiği ileri sürülür.Binbirdirek Sarnıcı, etrafı kalın bir duvarla sınırlandırılmış 64, 56, 40 mt ölçüsünde büyük bir haznedir. İçinde 224 sütun bulunur. Her biri 14 sütunlu 16 sıra halindeki birbirinden 3,75 m aralıklı olan bu destekler kemerler ile bağlanmış olup, çapraz tonozları taşırlar.
Sütunlar üst üste bindirilmiş iki gövdeden meydana gelmiş olup, bunların aralarına dışa taşkın birer bilezik yapılmıştır. Sütun gövdelerinin üstlerinde ise üzerlerinde hiçbir işleme bulunmayan piramit biçiminde ( impost ) başlıklar vardır. Böylece sütunlar ve başlıklar devşirme malzeme olmayıp burası için yapılmıştır. Başlıkların üstünde kemerler karşılıklı olarak ağaç gergilerle bağlanmıştır. Bugün bunların yalnız yuvarlak delikleri görülür. Sütunların alt kısımları 5 metreye yakın toprağa gömülmüştür. Aslında desteklerin tam yüksekliği 12,50 metreyi bulmaktadır.
Binbirdirek Sarnıcı Gezisi ile son bulan İstanbul gezisinde Mikrofonu alan
Skal İstanbul Başkanı Feza Solaklar, İBBTurizm atölyesi
Tülin Ersöz’ün sponsorluğunda istanbul gezimizi düzenledik.Cumartesi gününü bizlere ayırdığınız ve beraber olduğunuz için teşekkür ederim dedi.
İBB Rehberi Mücahit Saatcioğlu,Gezimizin amaci ve vizyonu Türkiyenin gorünen yüzü olan istanbulumuzun tarihi ve kültürel mirasını koruyabilen ve sahip çıkabilen öncü ve önder belediye olma kararlılığıdır. Bu kapsamda siz değerli Skal İstanbul üyelerini ve bu değerlerimizi korumaya davet ediyor, Gezimize katıldığınız için öncelikle iBB başkanımız Kadir Topbas adına ve tüm ekibimiz adına teşekkür ediyorum. İBB’nin bir başka etkinliğinde görüşmek ümidiyle hoşçakalın dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.