23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

TURİZMCİLER MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NDE

Turizm sektörü temsilcileri Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde üniversite öğrencileriyle buluştu

TURİZMCİLER MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NDE

13 Mayıs 2010 / 11:27

TURİZMEİN SESİ


Toplantıda istihdamdan tanıtım politikasına kadar farklı yelpazedeki konular masaya yatırıldı.Turizme Yöne Verenler" Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde bir araya geldi. Turizm sektörünün masaya yatırıldığı toplantıda Trakya Üniversitesi, Keşan Meslek Yüksekokulundan da 50 Kişilik öğrenci grubu da katıldı. Konferansa Profesyonel Otel Yöneticisi ve Turizm Yazarı Recep Arısoy, Ekin Yayın Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu, Turizme Dair Programı Yapımcı ve Sunucusu, H. Hakkı Kahveci, Baracuda Tour Sahibi ve Turizm Yazarı, Cem Polatoğlu, Turizm Güncel İmtiyaz Sahibi ve Editörü, Eda Özsoy, Fez Travel Genel Müdürü, Cenk Kunter konuşmacı olarak katıldı.


Toplantıda ilk konuşmayı yapan Ekin Yayın Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu, önclikle Türkiye'deki acentecilik ve otelciliğin gelişimini aktardı. Türkiye'de 1984 ile 1990 yılları arasında geri dönüş ortalamasının 3-4 yıla düştüğünü belirten Bulutoğlu, 1990'lı yıllardan sonra dünyada bir kriz döneminin yaşadığını anımsattı. Türkiye'nin yine de bu yılları fırsat olarak kullandığını belirten Bulutoğlu, ülkemizin krizlere dayanıklı olduğunu anlattı.

HALİM BULUTOĞLU; DEVLET TANITIM İŞİNDEN ELİNİ ÇEKSİN
Türkiye'de turizm politikasının belirlenmesinin devlete bırakılmamasını isteyen Bulutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer sadece devlete bırakırsak, yanlış yaparız. Türkiye'de politikacılar hiçbir politik konuda çözümleyici güç olamamışlardır. Türkiye'de tanıtım politikasının belirlenmesinden devlet hızla çıkmalıdır. Türkiye'de turizm tanıtımını sektöre bırakmak gerekir.

Yurtdışında yapılan tanıtım filmlerinin Türkiye'ye katkısı yoktur. Türkiye'yi tanıtan acenteciler ve müşteri memnuniyetini iyi tanıtan otellerdir. Türkiye'de tanıtıma harcanan bütçenin yarısını özel sektör harcıyor. Yapılması gereken devletin harcadığı paranın, özel sektöre hızla artırılmasıdır. Devlet, hızla tanıtım işinden elini çekmelidir. “

CEM POLATOĞLU, MISIR ÖRNEĞİNİ VERDİ
Baracuda Tour Sahibi ve turizm yazarı Cem Polatoğlu da, acentecilik yaptığı dönemde yaşadıkları olayları anlattı. Türkiye'nin tanıtım konusunda kendini ifade edemediğini Polatoğlu, bu konuda Mısır'ı örnek gösterdi. Mısır'da sahilde neredeyse her gün bir turiste tecevüz edildiğini belirten Polatoğlu, buna karşın hiçbir zaman basında bu tarz haberlerin yer aldığını ifade etti. Mısır'ın elindeki kaynakları çok iyi kullandığını anımsatan Polatoğlu, Türkiye'nin de benzer bir tanıtım politikası uygulaması gerektiğini söyledi. Herşey dahil sisteminden de bahseden Polatoğlu, bu sistemi artık herkesin kabul etmesi gerektiğini bildirdi. Polatoğlu, “Herşey dahil sistemini kaldırmak bir işe yaramaz. Siz kaldırırsanız, rakipleriniz bu sistemi uygulayacaktır. Bu sistemden malesef kaçış yok. Ayrıca şunu da vurgulamakta fayda var. Herşey dahil sistemi içinde Türk tüketicisi yabancı müşteriden çok daha sevilen bir müşteridir. Bir tek bahşiş bırakmaz!”

TURİZM OKULLARINDA GAZETECİLİK DERSİ OKUTULSUN
TurizmGuncel Yayın Yönetmeni Eda Özsoy ise Türkiye'deki turizm gazeteciliğinin gelişimini aktardı. Turizm basınında özellikle turizm meslek yüksekokullarında okuyan ve bu işin altyapısını bilen genç beyinlere ihtiyaç olduğunu savunan Özsoy, okullarda turizm gazeteciliği dersinin okutulması gerektiğini söyledi. Özsoy, “Böylece uzun vadede daha bilinçli turizm gazetecileri yetişeceğine inanıyorum” dedi.

Teknolojinin sunduğu yeni moda tanıtım araçlarının turizm sektöründe sıkça kullanılmaya başlandığını belirten Özsoy, “Siz genç arkadaşlara önerim; teknolojinin sunduğu yeni moda tanıtım araçlarıyla mutlaka yakından ilgilenin. Kendinizi geleceğe hazırlarken, benim size tavsiyem asla karamsar olmayın.. Çevrenize karşı duyarlı olun ve dünyadaki trendleri yakından izleyin» diye konuştu.

CENK KUNTER: NEDEN AZ GELİR ELDE ETTİĞİMİZİ DÜŞÜNELİM
Fez Travel Genel Müdürü Cenk Kunter ise acentecilikte Türkiye'de çok önemli bir ivme kat ettiğini söyledi. Türkiye'de toplam 5 bin 500 acente olduğunu anımsatan Kunter, turizm konusunda ülkemizin hak ettiği yere yeterince gelemediğini anlattı. Ticaret konusunda bazı pazarlarda hatalar yapıldığını kaydeden Kunter, “Bazı pazarlarda Türkiye para kazanmıyor. Bence burada karar vermemiz gereken ticari etiğimizin olması. Ticari etiğimiz olmazsa, para kazanamayız. Yapılması gereken önce ticari ahlakımızı turizme uygulamaktır. İnsanların hayalini mahvetmeye hakkımız yoktur. Turizm ciddi bir iştir. Turizm büyük bir sorumluluk işidir. Ticari ahlakımızın kurallarını belirlememiz lazım. Hiçbir insanı buradan küskün göndermeye hakkımız yok. Turizm bir gönül işidir” diye konuştu. Cenk Kunter, özellikle internet ortamında pek çok kaçak acentenin de çalıştığına dikkat çekerek, gerekli kontrolün sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

RECEP ARISOY; ÖN BÜRO PERSONELİ BULAMIYORUZ
Tıme Turkey net editörü Recep Arısoy ise Türkiye'de otelcilik anlamında çok ciddi sıkıntıların olduğunu söyledi. Her yıl kış sezonunda mağdur olan pek çok çalışan olduğunu anımsatan Arısoy, personel istihdamına çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın son dönemde uygulamalarına ağırlık verdiği Yeşil Yıldız projesinden de bahseden Arısoy, bu sistemi tüm otellere tavsiye etti. Arısoy, Yeşil Yıldız ile birlikte otellerin ciddi oranlarda tasarruf yapabileceklerini söyledi.. Yönetici olarak en büyük sıkıntılarından birisi olduğunu hatırlatan Arısoy, yönetici olarak bir ön büro personeli bulamadıklarını anlattı.

KAHVECİ'DEN ÖĞRENCİLERE: FARKI SİZ YARATIN
Panelin moderatörü Hüseyin Hakkı Kahveci de, konuşmacıları sorularıyla yönlendirdi. Türkiye'nin tanıtım politikası olmadığını belirten Kahveci, otellerdeki yıldız kriterlerinin de yanlış uygulandığını savundu. Sahil otellerinin ayrı, şehir otellerini ayrı kriterlere sahip olması gerektiğini kaydeden Kahveci, özellikle basında çıkan '7 yıldızlı otel' benzetmelerinin de yanlış olduğunu dile getirdi. Kahveci, “Neden okul birincileri iş bulamıyor da, ilkokul mezunu olan kişiler istihdam ediliyor?” sorusuna ise “Türkiye'deki eğitim politikasını hep birlikte tartışmalıyız. Elbette bazı yanlışlar yapılıyor ancak bu konuda siz öğrencilere de büyük pay düşüyor. İş görüşmesine gittiğinizde fark yaratın. Farklı olduğunuzu gösterin” önerisinde bulundu. Konferans üniversite öğrencilerinin soruları ve sektör temsilcilerinin yanıtlarıyla sona erdi. Konferans sonunda üniversite öğretim üyeleri tarafından katılımcılara birer teşekkür plaketi taktim edildi.

TURİZME YÖN VERENLER KONFERANSI TERTİP KOMİTESİ adına ;Otel Genel Müdürü ve Turizme Dair TV Programını 33 Haftadır hazırlayarak sunan Hüseyin Hakkı Kahveci ile Profesyonel Otel Yöneticisi Recep Arısoy tarafından organize edilerek tertip ediliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.