22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

TURİZMDE GELECEĞE BAKIŞ

Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı (BOYTAV) tarafından “Turizmde 2011 Yılı ve Geleceğe Bakış” konusu sektörün katılımı ile yapıldı

TURİZMDE GELECEĞE BAKIŞ

24 Ocak 2012 / 19:12

TURİZMİN SESİ


Attila Güvenç 
Haber Merkezi(Bodrum)- Bodrum Grand Yazıcı Otel'de düzenlenen konferansa Muğla Valisi Fatih Şahin, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Bodrum Belediyesi BOYTAV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Muğla İl Emniyet Müdürü Kadir Ay, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve IMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halim Mete başta olmak üzere çok sayıda işletmeci ve BOYTAV üyeleri katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Bodrum Belediyesi ve BOYTAV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kocadon “ Yaptığımız çalışmalar nedeniyle halkımıza zaman zaman sıkıntılı anlar yaşatıyoruz ama herkes biliyor ki bu sıkıntılı anlar Bodrum'un aydınlık yarınları için yaşanıyor. Onların sağduyusuna teşekkür ediyorum. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar meyvesini veriyor. Bölgemizde geçen yıl %11′lik bir artış yaşanırken, İsveç ve Danimarka gibi ülkelerden gelen turist oranında bu artış %116 oldu. Denizden gelen turist oranında da geçtiğimiz yıl %49 oranında bir artış sağlandı. Geçtiğimiz yıl katıldığımız 21 uluslararası turizm fuarında Bodrum'u sadece deniz –kum–güneş üçlemesi ile değil, doğası, mavi yolculuğu, tarihi ve kültürü ile tanıtarak hayal denilebilecek rakamları gerçekleştirdik. Bodrum'un tanıtımıyla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı pazarlamada online sistemin önemine değindiği konuşmasında BM Dünya Turizm Örgütü'nün hazırladığı rapordan bahsetti ve şunları söyledi; Ülkemizi 2011 yılında 31 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti. Ülkemiz uluslararası turist varışları bakımından Avrupa'da birinci, dünyada yedinci ve turizm gelirleri bakımından da dünyada dokuzuncu sırada bulunmaktadır. Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler Almanya, Rusya, İngiltere, İran, Bulgaristan, Hollanda, Fransa, Gürcistan, Suriye ve ABD. Rusya'dan gelen turist sayısı hızla artıyor. İngiltere'de yaşanan kriz nedeniyle bir düşüş var. ABD'de artış var ve Amerikalılar kültür turları için geliyor. Turizm gelirimizin 24 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Muğla'ya en çok İngiltere'den turist geliyor. Mavi yolculuk önemli. Nisan veya Mayıs ayında 10 değişik ülkeden gazeteciyi burada ağırlayacağız ve mavi yolculuğumuzun tanıtımı için çalışacağız. Bodrum'a gelen yerli turist sayısında da artış var. Bodrum iyi gidiyor. Böyle devam ederse bizler de Bodrum'a destek vermeye devam edeceğiz. Bakanlık olarak tanıtım için yaklaşık 125 milyon dolar bütçe ayırdık. Bu yıl 62 ülkede 157 turizm fuarına katılacağız. Yani iki günde bir fuarımız var.

Muğla Valisi Fatih Şahin turizm faaliyetlerinden bahsederken Bodrum'un ülkemizin dünyada var olan en önemli markalarından biri olduğunu belirttiği konuşmasında şöyle devam etti; Bu sizlerin başarısı ve bu çıtayı daha da yükseklere çıkarmamız gerekiyor. Şehrin içinde yer alan otogarı ve sanayi çarşısını dışarı çıkarmamız lazım. Ayrıca yeni bir cezaevi yapılacak ve böylece merkezdeki cezaevi de kültür turizmi için kullanılabilecek. Güvercinlik arıtmanın ihalesi yapıldı ve yaz aylarına yetişmiş olacak.

Konferansın ikinci bölümünde konuşan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, turizmde gelinen noktaya değinerek Türkiye'nin nereden gelip nereye gittiğini bilmek gerektiğini söyledi. Ulusoy konuşmasına şöyle devam etti; 1980′li yıllarda ülkemizin ufku açıldı. Biz hedef kitleyi arıyoruz. Lazın dediği gibi “Baktın olmayi, bakmayacaksın” . Birçok işi başardık ancak başarmak istediklerimize bakmak lazım. Dijital teknoloji sayesinde 500 milyon kişiye ulaşılabilir. Biz 2012 yılında 33-34 milyon turist ve 34 milyar dolar, 2023′te de 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefliyoruz. Halkımızın erken ödemeli kampanyayla tatil yapmasını sağladık. 19. yüzyıl sanayi odaklı, 20. yüzyıl insan odaklıdır. 21. yüzyıl ise çevre odaklıdır. Bodrum çevresini korumalı ve doğru noktalarda kullanmalıdır. Doğa yoksa turizm yapamayız.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise otelcilik sektörü hakkında bilgiler vererek, “2001 yılında dünyada 17. sıradayken, 2011 yılında 7. sıradayız. Bodrum'un avantajları var ve önü açık. Bu avantajları doğal güzellikleri, tanıtımı, mimarinin korunması, turizm çeşitliliği, ulaşım kolaylığı, yeni tesisleri ve marka kent imajı. Ama turizm sezonunun 12 aya çıkartılamaması ve altyapı yetersizliği de zayıf yönleri. Bunun güçlendirilmesi için de yeni yatırımlar yapılması, turizmin 4 mevsime çıkartılması, festivaller düzenlenmesi, yeni pazarlar yaratılması lazım. Ve tabii ki çevre. Korunmuş çevre turizmde çok önemli” dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve IMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Mete de Bodrum'un gelecek 5 yıl içinde dünyanın en seçkin 5 markasından biri olacağını belirttiği konuşmasında şunları söyledi; Bunu birlikte yapacağız. Sizler karadan denize bakarsınız, bizler ise denizden karaya bakarız. Lütfen kıyıları ve karaları kirletmeyin. Kıyılarımızın planlanarak değerlendirilmesi lazım. İspanya'nın kıyı şeridi 800 kilometre, sadece Muğla'nın kıyı şeridi 1,5 İspanya ediyor. Doğru örneklere bakarak yolumuzu çizebiliriz. Turisti mutlu etmeliyiz, turistin otelden çıkmasını sağlamalıyız. Çin ve Hindistan pazarlarına da yönelmemiz lazım.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.