23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

TURİZMDEKİ HUKUKSAL SORUNLAR

Turizmin Hukuksal Sorunları Çalıştayı Ankara Sheraton Otel'de gerçekleşti

TURİZMDEKİ HUKUKSAL SORUNLAR

17 Nisan 2013 / 19:06

TURİZMİN SESİ


Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyelerinden Sayın Doç. Dr. Muharrem TUNA, Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Sacit ADALI, Deniz Turizmi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ömer KARACALAR, Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Osman AYIK, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Sayın Başaran ULUSOY, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Kurban ÜNLÜÖNEN, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Erol ORAL ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Abdurrahman ARICI söz almıştır. Açılış konuşmasında ekonomik ve sosyal gelişmeler ile birlikte özellikle refah seviyesindeki artış sonucu gelişim gösteren turizm hareketlerinin hukuksal problemlerinin tespiti ve çözüm önerileri geliştirmenin önemi ele alınmıştır. Konuşmacılar, turizm ile ilintili pek çok farklı işletmenin farklı hukuksal sorunlar yaşadığını, mevcut hukuksal normların daha oturaklı hale gelmesi ve ihtiyaca cevap verebilmesi için turizme ilişkin hukuksal sorunların farklı başlıklar altında ele alınmasının daha faydalı olacağını ifade ederek, Türkiye'de ilki gerçekleştirilen söz konusu çalıştayın bu ihtiyacı karşılayacağını ve sonraki çalışmalara da öncülük edeceğini belirtmişlerdir. 

turizmin-hukuksal-sorunlari-calistayi-,muharrem-arici.jpg
 
Çalıştay koordinatörü Doç. Dr. Muharrem TUNA açılış konuşmasında uzun yıllar önce bir hayal olarak ortaya çıkan turizmin tüm paydaşlarını bir araya getirme düşüncesinin özellikle Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer ÇELİK’in desteği ile uzun emekler sonucu gerçeğe dönüştüğünü belirtmiştir. Çevre ve turizm hukukunun sürdürülebilirlik felsefesi çerçevesinde planlanması gerektiğini ve turizm sektörünün gelişmesi için sektörle ilişkili her kesimin taşın altına elini sokması gerektiğini vurgulayan TUNA, yapılan çalıştay ile sektörün daha yukarılara taşınacağını ifade etmiştir. TUNA, Türkiye turizmine yol haritası olabilecek nitelikte olan bu çalışmanın sürekliliğinin sağlanması ve bu yöntemle mevzuatın düzenli aralıklarla güncellenmesini temenni ettiğini belirterek tüm paydaşlara katkılarından dolayı teşekkür etmiştir. 
 
Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit ADALI iş dünyasının mutlaka hukuki bir zemin üzerinde sürdürülmesi ve bacasız fabrika olarak nitelendirilen turizm endüstrisinin hukuksal boyutunun bir koordinasyon halinde ele alınmasının gerekliliğini vurgulamıştır. 
Deniz Turizmi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer KARACALAR özellikle 80'li yıllardan sonra Türkiye'de deniz  turizmi konusunda karşılaşılan en büyük sıkıntılardan birinin kamusal yapı ve işleyiş biçimi olduğunu söylemiştir. KARACALAR deniz turizmi faaliyetlerinin pek çok bakanlığın yetki ve sorumluluğu altında olduğunu belirterek, bugün deniz turizmine yatırım yapmak isteyecek bir yatırımcının 11 bakanlık ve bağlı biriminin denetiminden geçmesi gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca 2005 yılına kadar 5 belge ile açılan bir işletmenin bugün için 14 belge tamamlaması gerektiğini ve yarında devam edecek olan çalıştay sonucunda özellikle bu tür hukuksal problemlerin giderileceğine ilişkin ümitlerini dile getirmiştir. 
 
turizmin-hukuksal-sorunlari-calistayi-,osman-ayik.jpg
 
Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman AYIK konuşması sırasında 2634 sayılı kanun ile konaklama işletmeleri açısından yaşanan hukuksal sorunlara ve örgütlenmenin önemine değindi.
 
turizmin-hukuksal-sorunlari-calistayi-,basaran-ulusoy.jpg
 
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran ULUSOY seyahat acentelerinin da işlemlerini gerçekleştirirken pek çok hukuksal problemle karşılaştığını, örneğin AB uyum çerçevesinde seyahat acentelerine getirilen sigortalama zorunluluğunun gerekli hukuksal alt yapı tamamlanmadan ve sigortalanma anlayışı benimsetilmeden yürürlüğe sokulması sonucu çeşitli problemlerin ortaya çıktığını vurguladı 
 
Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Kurban ÜNLÜÖNEN Dünya Ekonomisinde önemli bir yeri olan turizm endüstrisinin gelişiminde bu tür girişimlerin önemli olduğunu ve kurum olarak her türlü desteğe hazır olduklarını belirterek tüm paydaşları iş birliğine davet etmiştir.Konuşmacılar turizmde hedeflere ulaşmanın ancak tüm paydaşların hedefleri benimsemesiyle sağlanabileceği ve çalıştayın bu açıdan olumlu bir gelişme niteliği taşıdığı üzerinde durmuşlardır. Turizm sektörüyle ilişkili tüm paydaşların yer aldığı 7 farklı salonda Turizm Yatırımcıları ve İşletmecilerinin, Seyahat Acentelerinin, Turist Rehberlerinin karşılaştığı hukuksal sorunlara ek olarak Deniz Turizmine, Çevreye, İnsan Kaynaklarına ve Tüketici Haklarına ilişkin karşılaşılan hukuksal sorunlar tespit edilmeye ve çözüm önerileri geliştirmeye yönelik oturumlar eş zamanlı olarak sürmektedir. Çalıştay 18 Nisan 2013 tarihinde tüm oturumlar sonucunda hazırlanan raporların sunumuyla tamamlanacaktır.
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.