22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TURİZME DÜĞÜN KATKISI

Yurtdışında “destination wedding” olarak bilinen, ülke dışında değişik mekanlarda düğün organizasyonu planlama eğilimi, Küba, Havai, Las Vegas'ın yanı sıra Türkiye'de de gelişiyor

TURİZME DÜĞÜN KATKISI

06 Mayıs 2009 / 17:02

TURİZMİN SESİ
“Düğün Turizmi” olarak da bilinen yeni eğilimde; seçilen yere ulaşımdan konaklamaya, restoran rezervasyonundan düğünün gerçekleşeceği mekanın seçimine, dekorasyondan müziğe kadar tüm ayrıntıları profesyonel şirketler planlıyor.

Düğün turizminin, tur operatörlerinden gelen “ürünlerinizi çeşitlendirin” talebini karşılayacağı, kişi başına turizm gelirinin arttırılmasına da katkı yapabileceği belirtiliyor. Niş bir alan olarak kabul edilen düğün turizminde ilk adımın, 10 yıl önce Kuşadası'nda Meryem Gürel tarafından “Meryemce” adlı bir organizasyonla atıldığı kaydediliyor.

Günümüzde Niks Organizasyon Kurucu Ortağı olarak düğün turizmi hizmeti vermeye devam eden Gürel, 1999'da İrlandalı genç kızla Kuşadası'nda çalışan Türk gencinin düğün törenlerinin Selçuk'ta Vatikan tarafından kutsal ilan edilen Meryem Ana'da gerçekleştirilmesinin ardından, şimdi de düğünleri yunusların gösteri yaptığı Adaland Aqua Park'a taşıyor.

Yüzükleri Yunuslar getirecek
Geçen yıl Meryem Ana, Efes Celcius Kütüphanesi ve Aslanlı Yol'da 32 çiftte 'düğün turizmi' hizmeti verdiklerini belirten Gürel, bu hizmetlerini şöyle özetliyor: “Çiftler ve konukları tur operatörleri kanalıyla seyahatlerini planlayıp, Türkiye'de evlenebilmeleri için gerekli evraklarını hazırlayıp bize geliyor. Biz de kilise yöneticileri ve düğün sahipleriyle gelin-damadın giriş yerinden giriş saatine, karşılamadan oturma planına kadar A'dan Z'ye tüm ayrıntılarını organize ediyoruz. Talep edilirse, düğün davetiyelerinin dağıtımı, LCV takibi bile yapıyoruz.”

Gürel, ürün çeşitlendirmeye gidilmesi halinde turizmin daha da canlanacağına inanıyor. Organizasyon firmalarının müşterilere değişik seçenekler sunması gerektiğine vurgu yapan Gürel, “Kişilerin özel anlarını iz bırakacak, unutulmaz kılacak hale getirmeliyiz. Mevcut mekanların yanı sıra, bu yıl düğün turizmini Kuşadası'nda yunusların gösteri yaptığı Adaland Aqua Park'a da taşıyoruz. Farklı şeyleri hayal edenlere, sevgilisine evlenme teklifini su altında dalış esnasında yapma fırsatı sunacağız. Burada; gelinle damadın takacağı yüzükleri yunusların ağızlarıyla getirip verecek” diyor.

Evlenecek çiftlerin bir gelenekleri varsa yerine getirdiklerini anımsatan Gürel, şu bilgileri veriyor: “Örneğin; gelinin babası tarafından damada teslim edilmesi, nedimeler ve sağdıçın duracakları yerler, yüzük seremonisi için gerekli malzemeleri temin ediyoruz. Geleneklerinde gelin ve damadın geçişi sırasında çiçek, pirinç atmak gibi bir talep varsa onu da karşılıyoruz.”

Geçen yıl Kuşadası'nda 160 yabancı turist çiftin nikahının kıyıldığını belirten Gürel, bunların 32'sine Düğün Turizmi hizmeti verdiklerini belirterek sözlerini şöyle noktalıyor: “Yurtdışından düğün turizmi için gelen çiftler, beraberlerinde ortalama 40 kişilik akraba eş-dost getiriyor. Dolayısıyla 32 çifti beraberinde gelenlerle birlikte değerlendirmekte yarar var. Bu yıl 50 çifte düğün turizmi hizmeti vermeyi planlıyoruz. Düğün turizmi paketlerimiz katılımcı sayısı, talep edilen hizmetler, konaklanan otel türü gibi değişkenlere bağlı olarak, kişi başı ortalama 40 Euro'dan başlıyor.”
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.