22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TÜRK AT YARIŞÇILIĞININ DERBİSİ

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından bu yana düzenlenen ve Türk at yarışçılığının en prestijli derbisi olarak kabul edilen 87. Gazi Koşusu’na sayılı günler kaldı

TÜRK AT YARIŞÇILIĞININ DERBİSİ

22 Haziran 2013 / 12:31

TURİZMİN SESİ

 Gazi Koşusu bir yarış olmasının dışında her yıl onbinlerce kişinin katılımı ile bir şölene dönüşüyor. İstanbul’da farklı bir gün yaşamak isteyen gencinden yaşlısına birçok insan Veliefendi Hipodromuna geliyor. 29-30 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan bu festivalde çocuklar için, yüz boyama t-shirt boyama, resim duvarı, sosis baloncu, palyaço, tahta bacak gibi etkinlikler yer alıyor. Türkiye Jokey Kulübünün 8 hipodromunun bulunduğu illeri anlatan fast food yiyeceklerin olacağı çadırlarda farklı lezzetler misafirlerle buluşacak.
 
Gazi Koşusu, tüm koşular arasında çok özel bir anlam ve önem taşımaktadır. Öyle ki tay koşabilmek bile bu koşuda büyük şereftir. Türk yarışçılığının en prestijli derbisi Gazi Koşusu’nu kazanan safkan, yılın en başarılı atı unvanına da sahip olmakta ve yarışçılık tarihinde farklı bir yer kazanmaktadır. Bu nedenle her at sahibinin ve jokeyin gönlünde Gazi Koşusu'na katılabilmek ve kazanabilmek yatmaktadır. 
 
Gazi Koşusu’nun tarihine baktığımızda ise; İlk defa 10 Haziran 1927 yılında 2000 metre mesafede yapılan Gazi Koşusu’nu Hacı Bekirzade Ali Muhittin Bey’in sahibi olduğu Neriman adlı Safkan İngiliz kısrağı, jokeyi İhsan Atçı ile kazandı. 1938 yılında “Gazi Koşusu” adını alan yarışı A. Sait Türkhan Bey’in “Romance” adlı erkek tayı, jokeyi N. Horvath ile kazandı. 1968 yılından itibaren İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda koşulmaya başlanan bu anlamlı derbiyi o yıl Burhan Karamehmet’in sahibi olduğu “Asuvan”, jokeyi Sedat Okumuş ile kazandı. Türk yarışçılığının en prestijli derbisi olan Gazi Koşusu'nun armağanı, Atatürk'ün at üzerindeki değerli som gümüş heykeli, 1970 yılından itibaren Gazi Koşusu’nu kazanan atın sahibine verilmeye başlandı. Ünlü heykeltıraş Prof. Dr. Şadi Çalık'ın eseri olan bu çok değerli som gümüş heykeli, ilk kez ''Sadettin'' adlı safkanın sahibi Sadun Atığ aldı. Gazi Koşusu’na katılanlar için, birinci gelerek elde edilecek para ödülünün yanı sıra, kazanılacak Atatürk heykeli de büyük cazibe yaratmaktadır.
                                                                                                                                      
Türk at yarışçılığının en prestijli yarış olarak kabul edilen Gazi Koşusu’nu geçen yıl, Ahmet Göçmen'in sahibi olduğu ''Matador Yaşar'' adlı safkan, jokeyi Halis Karataş ile kazandı. Fakat bu yıl birçok favori bulunmakta ve diğer senelere nazaran rekabetin en üst düzeyde yaşanacağı öngörülmektedir. 87. Gazi Koşusu bu yıl birbirinden eğlenceli aktiviteler ile gerçekleşecek. 29-30 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan etkinliklerle Gazi Koşusu bir halk şölenine dönüşecek. 30 Haziran Pazar günü, Veliefendi Hipodromu’nda her yıl olduğu gibi bu yıl da bürokrasi, sanat, iş, cemiyet, medya ve spor dünyasından birçok önemli isim bir araya gelecek.  
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.