“TÜRK İSTİKLAL HARBİ’NİN BAŞLANGICININ 100. YILI” SERGİSİ (1919-2019)
“Türk İstiklal Harbi’nin Başlangıcının 100. Yılı” Sergisi 20 Mart 2019 - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor
05 Nisan 2019 Cuma 09:04
TURİZMİN SESİ
İSTANBUL- Türk Ordusu’nun işgal güçlerine karşı destan yazdığı İstiklal Savaşı’nın başlangıcının 100. yılında, İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı 20 Mart 2019 - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında muhteşem bir sergiye ev sahipliği yapacak. Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Daire Başkanlığı’na (ATASE) bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’nda, Türk İstiklal Harbi’nin Başlangıcının 100. yıl dönümü nedeniyle 20 Mart 2019 tarihinde “Türk İstiklal Harbi’nin Başlangıcının 100. yılı” konulu bir sergi açılmıştır.
Arşivlerde yer alan çok özel fotoğraf ve objelerin gün yüzüne çıkarıldığı Sergide; Büyük Taarruz sırasında Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün üzerinde bulunan Mareşal üniforması, çizmesi ve kalpağı başta olmak üzere, şehitlerimize ait bilgiler, Türk İstiklal Harbi’nde görev yapmış olan Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi ÇAKMAK, Batı Cephesi Komutanı İsmet İNÖNÜ, Güney Cephesi Komutanı Tuğgeneral Refet BELE, Doğu Cephesi Komutanı Tuğgeneral Kazım KARABEKİR’e ait şahsi malzemeler, Türk İstiklal Harbi’ne katılan diğer komutanlara ait malzemeler ile Yunan Orduları Başkomutanı TRİKOPİS’e ait malzemeler, döneme ait objeler, belge, fotoğraf ve görüntüler yer almaktadır.
Sergi alanının en özel objesi; Atatürk’ün mareşal üniforması ve pelerini olarak sergilenmektedir. Sergi kapsamında ayrıca büyük zaferin 100. yılına özel 100 obje de görücüye çıkarıldı. Dikkat çeken objeler arasında, Yunan Orduları Başkomutanı General Trikopis’ten ele geçirilen subay kılıcı ve bu kılıcın, Mustafa Kemal Paşa tarafından Milli Savunma Bakanı Korgeneral Kazım Özalp’a hediye edildiğine dair 2 Eylül 1922 tarihli belge yer alıyor. Kazım Karabekir Paşa’ya ait tabanca ve dürbün, Türk İstiklal Harbi’nde Ukrayna Ordu Komutanı tarafından TBMM Başkanı ve Başkomutan Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilen kılıç, Büyük Taarruz sırasında Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın emrini yerine getiremediği için intihar eden 57. Tümen Komutanı Albay Reşat Çiğiltepe’nin üniforması da dikkat çeken objeler arasında sergilenmektedir.
Sergi girişindeki panoya yerleştirilen ve Mareşal Fevzi Çakmak başta olmak üzere Ali Fuat Cebesoy, Kazım Karabekir, Fahrettin Altay, İzzettin Çalışlar gibi 24 komutanın birlikte poz verdikleri, renklendirilmiş büyük fotoğraf ise, sergiyi gezecekleri büyüleyecek görsellerin başında yer alıyor. Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’ndaki sergi Atatürk’ün, 9. Ordu Müfettişi unvanıyla Samsun’a çıkmasından başlayarak, 1923 yılına kadar uzanan süreci anlatıyor. 1919 tarihli fotoğraflar arasında Soma, Manisa ve Karadeniz’de çekilen Kuvay-ı Milliye Birlikleri’nin ilk kez gün yüzüne çıkan siyah beyaz fotoğrafları dikkat çeken görselleri oluşturuyor.
Türk İstiklal Harbi, Anadolu’yu işgal eden İtilaf devletlerine karşı çok zor şartlar altında yürütülmüş bir ulusun yeniden doğuş mücadelesidir. Türkler tarih boyunca bağımsız yaşamayı esas almışlar, işgal ve esarete karşı her dönemde direnmişlerdir. İşte bu direnişin bir benzerini de Anadolu’nun işgali sürecinde başlatmışlardır. Anadolu’nun işgali karşısında Kurtuluş Mücadelesi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün 19 Mayıs 1919’da 9’uncu Ordu Müfettişi unvanıyla Samsun’a çıkması ile başlamış ve tüm yurda yayılmıştır. Kuvay-ı Milliye Teşkilatı’nın ardından düzenli orduya geçiş ile Millî Mücadele büyük bir ivme kazanmıştır. Kurtuluş Savaşı süresince Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün önderliğinde, Türk ulusunun tercihi, “Ya İstiklal Ya Ölüm” sözleri ile ifadesini bulan Millî Mücadele olmuştur. Topyekûn olarak Anadolu’nun üç cephesinde mücadele edilmiş ve kazanılan her muharebe yeni Türk Devleti’ne giden yolu açmıştır.
Sergi 31 Aralık 2019 tarihine kadar açık kalacaktır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.