22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TÜRK RESMİNDE 100 YILIN TABLOSU

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de kültürün hak ettiği değeri bulmaya başladığını söyledi

TÜRK RESMİNDE 100 YILIN TABLOSU

20 Kasım 2009 / 10:40

TURİZMİN SESİ


Rezan Has Müzesi'nde "Türk Resim Sanatı'nın Bir Asırlık Öyküsü 2-Türk Resminde 100 Yılın Tablosu" sergisinin açılışında konuşan Günay, içinde bulunduğu mekanın kendisini çok heyecanlandırdığını belirterek, "Cibali Tütün ve Tekel Fabrikasından inanılmaz bir üniversite oluşturulmuş. Çok zarif bir müzenin içinde, çok zengin bir koleksiyonu bizimle paylaşanlara teşekkür ediyorum" dedi.

Bu gibi kültürel ve sanatsal faaliyetlerin İstanbul'un kültür ve sanat yaşamı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Günay, "Ülkemizde yapılan bir müzayedede bir tablonun, hem de yaşayan bir ressamın yaptığı bir tablonun bir sanatsever tarafından yüksek rakamlarla satın alınması beni heyecanlandırdı. Bu, ancak Batı ülkelerinde görmeye alışık olduğumuz bir tablo. Ülkemizde kültür hak ettiği değeri bulmaya başladı. İstanbul'a hizmet etmenin hep bir ibadet olduğunu düşünmüşümdür. Bu hizmeti paylaşanları kutluyorum" diye konuştu.

Kadir Has'ın gelini Ahu Has da koleksiyonu eşi Can Has ile yaklaşık 30 yılda tamamladıklarını belirterek, sergide Alberto Pasini gibi oryantalist ressamlardan, Osman Hamdi, Mahmut Cuda ve Halil Paşa gibi Türk resim sanatının önemli isimleri ile birçok çağdaş ressamın tablolarının yer aldığını belirtti. Türk resim sanatının bir asırlık öyküsünün kahramanlarının belli olduğunu dile getiren Has, "Her eserin ayrı bir değeri vardır bizim için, ama her sanatçının bir olgunluk dönemi var. Koleksiyoner olarak biz daha iyi dönemlerini biriktirmeye çalışıyoruz. 'Sanatçı mı, eser mi?' derseniz, bence önemli isimlerin iyi eserleri" şeklinde konuştu.

Seçilmiş 100 özel eserin 2 ayrı salonda bulunduğu sergi, 30 Nisan 2010'a kadar ziyaret edilebilecek. Serginin açılışına, Kadir Has'ın eşi Rezan Has ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz ile çok sayıda davetli katıldı. Bu arada, Bakan Günay, bugün vefat eden gazeteci-yazar Ömer Lütfi Mete ile ilgili Mete'nin, tanıştığı ve yakından takip ettiği bir arkadaşı olduğunu söyledi.

Günay, "Mete, Türkiye'nin düşünce dünyası ile ilgili ortak ve bağımsız çalışmalar yapmıştır. Son dönemde önemli tartışmalara ilginç bakış açısı getirmiş bir arkadaşımızdı. Bir süredir rahatsız olduğunu biliyorum. Konuşmuştum kendisiyle. Erken bir yaşta kaybettik bence, Allah rahmet eylesin. Yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum" şeklinde konuştu.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.