27 Temmuz 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya30°C
  • Ankara28°C

TÜRKİYE, 6 ŞUBAT PAZARTESİ GÜNÜ KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ İKİ BÜYÜK DEPREMLE SARSILDI

Türkiye, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı

Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı

10 Şubat 2023 Cuma 20:50

TURİZMİN SESİ


İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. Arama kurtarma çalışmalarının 5. gününde 10 ilde toplam can kaybı 19 bin 388'e yükseldi. Yaralı sayısı 77 bin 711, yıkılan bina sayısı ise 6 bin 444 olarak açıklandı. Enkaz altında kalanların sayısına ilişkin ise henüz bir açıklama yapılmadı.

7,7 büyüklüğündeki ilk deprem Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana geldi. 7,7'lik bu depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre sarsıntı yerin 7 kilometre derinliğinde oldu.

Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, felakete ilişkin son durumu açıkladı. Depremin 5. gününde 10 ilde toplam can kaybı 19 bin 388'e yükseldi. Yaralı sayısı 77 bin 711, yıkılan bina sayısı ise 6 bin 444 olarak açıklandı.

Depremlerin ardından bölgede 1400'den fazla artçı deprem meydana geldi.

Yıkılan binaların enkazı altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları ise tüm hızıyla devam ediyor.
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 30 bin 348 arama kurtarma personeli görev yapıyor.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı 6 bin 810 oldu.

120 BİNİN ÜZERİNE PERSONEL GÖREV YAPIYOR

AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, Ambulans Ekipleri, Gönüllüler, Yerel Güvenlik ve Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen saha personel sayısı ile birlikte bölgede görev yapan toplam personel sayısı 141 in 779’a ulaştı.Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı toplam 156 hava aracı ile bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kuruldu. Toplam 1.342 sorti yapıldı. Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 24, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere toplam 26 gemi görevlendirildi.

TÜRKİYE'DE EĞİTİME 20 ŞUBAT'A KADAR ARA

10 ilde büyük yıkıma yol açan deprem nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ülke genelinde eğitime 20 Şubat'a kadar ara verildiğini açıkladı.

ÜNİVERSİTELERİN AÇILIŞI GEÇİCİ OLARAK ERTELENDİ 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremlerin ardından ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerin açılışının askıya alındığını duyurdu.YÖK'ten yapılan açıklamada ise; Bu bölgeden olup diğer illerdeki yükseköğretim kurumlarımızda öğrenim gören öğrencilerimizin eğitim ve öğretime katılamayacak olmaları, Bu öğrencilerimizden bir kısmının yakınlarının afetten doğrudan etkilenmiş olmaları, Yükseköğretim kurumlarımızdaki başta öğrencilerimiz olmak üzere akademik ve idari personelimizin arama, kurtarma ve yardım faaliyetlerine katılmaları, dikkate alınarak tüm yükseköğretim kurumlarımızda bahar eğitim ve öğretim döneminin açılışı ikinci bir duyuruya kadar ertelenmiştir."

10 İLDE OHAL İLAN EDİLDİ

Depremin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da olağanüstü hal (OHAL) kararı aldı. Erdoğan tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan OHAL kararı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

SunExpress, 60 özel uçuşla deprem bölgesinden 4000’den fazla kişiyi tahliye etti

SunExpress, arama-kurtarma ve sağlık ekiplerini deprem bölgesine ulaştırmak amacıyla bugüne kadar toplam 60 özel uçuş gerçekleştirdiğini duyurdu.

Türk Hava Yolları (THY) 28 Şubat'a kadar tüm biletlere kesintisiz bir şekilde iptal ve iade hakkı tanıdı

THY'den yapılan açıklamada 9 Şubat ve öncesinde alınan ve 6-28 şubat tarihleri arasında olan tüm yurt içi biletlerin ücretsiz iade ve iptal edilebileceği duyuruldu. İade ve iptal işlemlerinin 31 Mart tarihine kadar internet sitesi ve mobil uygulama üzerinden yapılabileceği belirtildi.

TUI Group Alanya'daki 500 odalı otelini depremzedelere açtı

Türkiye için dünya çapında bağış kampanyası başlatan TUI Group Alanya'daki otelini de depremzedelere ücretsiz açtı

TÜROFED’den Depremzedelerin konaklaması için 50  bin yatak

Türkiye’de, yardımlaşma ve dayanışma kampanyalarına Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) başlangıç için ilk etapta 50 bin yatağı depremzedelere tahsis ederek katıldı

TÜRSAB, deprem bölgesi için seferber oldu!

Deprem felaketinin ardından hızla harekete geçen TÜRSAB, yardım çalışmaları için seferber oldu

Chery’nin Yardım TIR’ı Yola Çıktı!

Ülkemizde yaşanan büyük deprem felaketi sonrasında bölgedeki depremzedelere yardım eli uzatan kuruluşların arasına Çinli Chery de katıldı

Uber deprem yardımlarınızı toplamak için yola çıkıyor

İstanbul’da Uber uygulamasında 8-9-10 Şubat Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri, saat 10:00-17:00 arasında çıkacak “Deprem Yardım” seçeneğini ücretsiz olarak çağırabilir ve gelen ilgili taksi sürücüsüne deprem yardımlarınızı taşınabilir şekilde teslim edebilirsiniz.

Madenciler dört koldan depremin yaralarını sarıyor

Türkiye’de bugüne kadar yaşanan tüm doğal afetlerde yaraları sarmak için insan gücü ve makine ekipmanıyla ilk refleks gösteren Türk madencilik sektörü, Kahramanmaraş depreminde de çok hızlı ve organize bir şekilde harekete geçti. Türk madencilik sektörü dört koldan depremin yaralarını sarmak için çırpınıyor.

Prontotour doktor ve teknisyenlerle afet bölgesinde!

Yaraları sarmak için doktor ve teknisyenlerden oluşan bir ekiple bölgeye giden Prontotour, bu zor günlerde depremzedelerin yanında! Yurt dışı turların öncü markası Prontotour, deprem bölgelerinde yaraları sarmak için harekete geçti.

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye deprem desteği

Dünya Bankası Türkiye’ye deprem desteği vereceğini duyurdu. Banka, Türkiye’ye 1 milyar 780 milyon dolarlık kaynak sağlayacak.

Turizm sektöründen depremzedelere büyük destek!

Depremin ilk gününden itibaren ilk bağış hamlelerinden birini Der Touristik 500 bin euro ile yaptı. Alman Seyahat Acentesi Birliği QTA, 120 bin euro, Intrepid Travel 58 bin pound, Involatus 50 bin euro, Bentour ise 5 bin euro bağışta bulundu.

Altur Turizm 25 otobüs ve akaryakıt sıkıntısına karşı 2 kamyonla motorin yolladı

Altur Turizm ise deprem bölgelerine güvenlik ve arama kurtarma ekiplerini taşıyan 25 otobüs ve akaryakıt sıkıntısına karşı 2 kamyonla motorin yolladı.

tatilbudur’dan Ahbap’a bağış

Tatilbudur, depremin ardından Türkiye’deki acımasız afetin etkilerini hafifletmek için Ahbap Derneği’ne 1 milyon lira değerinde bir bağış yaparak yardım elini uzattı. Bu bağış, depremzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarını karşılamaya ve Ahbap Derneği’nin afet bölgesindeki çalışmalarını desteklemek amacıyla kullanılacak.

Almanlardan Türkiye için ‘turizm dayanışma bildirisi’

Yaşanan deprem felaketinden sonra Corps Touristique ve seyahat acenteleri bir birlik mesajı yayınladı.Turist Kurulları Derneği (Corps Touristique) dayanışma bildirisinde turizm sektörüne Türkiye’ye seyahat rezervasyonları yapmayı teşvik etmeyi çağırdı. Bu rezervasyonların Türkiye’yi desteklemek için önemli olduğu vurgusu yapıldı.Alman haber sitesi fvw.de’de yayınlanan habere göre bildiride, “Türkiye ve Suriye’deki korkunç deprem, insanlığımızın ne kadar hassas olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, şimdi bir dayanışma işareti konulmalı. Sadece organizasyonel ve lojistik yardım yapmak yeterli değil, aynı zamanda müşterilerimize Türkiye’yi gelecekte de rezervasyon yapmalarını teşvik etme isteği de gerekli. Hedef ülke Türkiye, sektörün tüm dayanışmasına ihtiyaç duyuyor” ifadeleri kullanıldı. Beyanı imzalayanlar, Turizm Kurulları Birliği Başkanlığı ve Turizm Kurulları Ödül Jürisi, DRV Kulturausschuss’su Günter Ihlau, Messe Stuttgart’su Guido von Vacano, Forum Anders Reisen’in Petra Thomas’ı, NIT’nin Bente Grim’i, Tourcert’in Marco Giraldo’su ve fvw|TravelTalk-Editörü Klaus Hildebrandt oldu.Birliğin amacı, mevcut dünya politik durumda ve Corona dönemi tecrübelerinden sonra turizmin birleştirici etkisini daha da güçlendirmek.

Anex 25.000 depremzedeye barınma imkanı sağlayacak

Türkiye’yi yasa boğan, on binlerce insanın ölmesine ve yaralanmasına, yüz binlerce insanın da evsiz kalmasına neden olan deprem faciasının ardından Anex Tour Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar’ın önemli bir projeyle öncülük ettiği duyumu alındı.Antalya’daki EXPO alanına ilk etapta 5 bin tane 2+1 ve 1+1 konteyner yapmak için harekete geçen Koçkar, kısa süre içinde 25 bin kişiye barınma olanağı sağlayacak. Koçkar’ın Umutkent ismini verdiği projenin sadece barınma ve beslenme değil, aynı zamanda Antalya’ya gelen depremzedelere bir yaşam kurma amacı taşıdığı öğrenildi.

Turistler de yardıma koştu

Gününün tamamını alanda geçirdiğini söyleyen Rusya vatandaşı Aleksei Naydenyshev (26), “Turist olarak Antalya’ya geldim. 2 aydır buradayım. Depremin olduğu günden sonra buradan haberim oldu. Sabah 08.00’de açılınca geliyor, akşam 23.00’e kadar burada gönüllü olarak çalışıyorum. Depremi ilk duyduğumda çok üzüldüm. Bütün insanların buraya depremden etkilenenler için yardım getirdiğini öğrendim. İnsanlar eşyalarını getirince ben de fiziki gücümü kullanıp onlara yardım etmek istedim. 3 gündür buraya gelip eşyaları paketlemeye ve taşımaya yardımcı oluyorum” dedi.

Birçok ülke yardım kampanyalarıyla depremzedelerin yanında

Dünya Bankası 

1.78 milyar dolar

DSÖ

3 milyon dolar

BM

BM’den 6 tır yardım malzemesi

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suriye ve Türkiye'ye 100 milyon dolar yardım göndereceğini açıkladı.

Çin

Çin, 5,9 milyon dolarlık acil yardım desteği verileceğini söyledi.

Ayrıca Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) Türkiye iştirakı ICBC Türkiye’den 1 milyon TL bağış yaptı. 

Rusya

Rusya Federasyonu Müslümanları Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım için Zekat Hayır Vakfı'na 26 milyon rubleden fazla bağışta bulundu. Ayrıca deprem bölgesine kurulan sahra hastanesinde 250’den fazla kişiye tıbbi yardım sağlandı

Almanya

Almanya'dan hükümet Türkiye'deki depremzedelere çadır ve diğer yardım malzemelerini taşıyan üç uçak gönderdi.Almanya'nın bugün gönderdiği yarım malzemeleri arasında çadırlar, yataklar, uyku tulumları, battaniyeler, ısıtıcılar ve jeneratörler bulunuyor.

İngiltere

İngiltere 200 koli yardım malzemesi ve 5 milyon sterlin bağış

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Türkiye ve Suriye'deki depremlerden etkilenenlere destek olmak için 104 tonluk 3. yardım uçağını Türkiye'nin Adana Havalimanı'na gönderdi. Uçakta, tıbbi malzemelerin yanı sıra gıda maddeleri, çadır, battaniye ve çadır içinde kullanılacak ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu belirtildi. İlk uçakta özel ambulans ve kurtarma timi ile gönüllü ekipler yer alırken, ikinci uçakta 98 ton yardım malzemesi bulunuyordu.

Kuveyt

Kuveyt resmi televizyonunda Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için "Kuveyt yanınızda" temasıyla yardım kampanyası düzenlendi. Katar Televizyonu da depremzedeler için "Yardım ve dayanak" adıyla bir yardım kampanyası düzenledi.

Kolombiya

Kolombiya halkı, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde ihtiyaç sahipleri için yardım kampanyasına katıldı.

ABD

ABD 85 milyon dolar yardımda bulundu. Ayrıca birçok ABD merkezli STK, nakdi ve ayni yardım çağrılarını ilk günden bu yana sürdürüyor. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara destek sağlayan Global Giving, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için internet sayfasında 5 milyon dolar hedefle başlattığı yardım kampanyasında şu ana kadar 1 milyon 353 bin dolardan fazla nakde ulaşırken, söz konusu meblağ için 12 binden fazla Amerikan vatandaşı katkıda bulundu. Texas'taki Müslüman yardım kuruluşu Baitulmaal, "Depremin Yıktığı Türkiye ve Suriye'ye 5,35 milyon dolar değerinde yardım gönderdiğini" ve daha fazlasının yolda olduğunu kaydetti. Michigan Rahatlama ve Gelişim için Yardım Eli (HHRD) isimli vakıf da felaketten 12 binden fazla mağdura gıda desteği verdiği bilgisini paylaştı.

Pakistan

Pakistan Başbakan Şahbaz Şerif’in talimatıyla başlatılan yardım çalışmalarında 3 uçak daha Türkiye’ye gönderildi. 2'si Pakistan Uluslararası Havayolları, 1'i Pakistan Hava Kuvvetlerine ait olmak üzere toplamda 3 uçak beraberindeki yaklaşık 60 tonluk yardımla Türkiye'ye doğru hareket etti. Pakistan'dan 7 Şubat'tan bu yana Türkiye'ye destek için gönderilen uçakların sayısı 10'a çıktı.  Türk Hava Yollarına (THY) ait kargo uçağı da 75 tonluk yardım malzemesiyle Türkiye'ye doğru havalandı.

Azerbaycan

Azerbaycan, Türkiye'ye yeniden 1000'den fazla çadır gönderdi Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'ye 9 araçtan oluşan insani yardım konvoyunun gönderildiği bildirildi. Araçlarda, 1015 çadır ile 240 ısıtıcının bulunduğu kaydedildi. Azerbaycan Devlet Sınır Hizmeti de kara yoluyla Türkiye'ye toplam 1000 kişinin barınacağı 10 çadır, 1000 battaniye, 1000 uyku tulumu, 1000 çift çorap, 1000 çift eldiven, 650 gömlek, 1000 termal iç çamaşırı, 20 set odun sobası ve 10 ton su gönderdi.

Ermenistan

35 yıldır kapalı olan Ermenistan kapısı depremzedelere yardımlar için açıldı. Ermenistan'da hazırlanan 5 tırlık yardım malzemesini getiren Ermenistan heyeti Alican Köprüsü'nden geçti. Heyet ve yardımları Türk heyeti tarafından karşılanan Ermenistan tırları, resmi işlemlerin ardından deprem bölgesine hareket etti.

Yunanistan

Yunanistan’dan 7 bin 500 battaniye, bin 500 yatak, 500 çadır geldi.

Belçika

Belçika sağlık ekibi, depremzedelere dağıtılmak üzere beraberinde 10 bin uyku tulumu getirdi. Afet bölgesinde bir sahra hastanesi kuracak.

Güney Kore

Güney Kore acil tıbbi yardım malzemesi gönderdi. 

İspanya

İspanya, içinde 2 cerrahi ünite, çeşitli ekipman ve 70 doktorun bulunacağı sağlık tesisi kuruyor.

İsrail

16 ton acil yardım malzemesi gönderdi.

Mekadonya

4,6 milyon TL bağış

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.