22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

TÜRKİYE-ÇİN İLİŞKİLERİ KONFERANSI

Okan Üniversitesi’nin düzenlediği “Türkiye-Çin İlişkileri Konferansı”na katılan Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, “Çin Halk Cumhuriyeti şu anda dünyanın 2’nci en büyük ekonomisine sahip

TÜRKİYE-ÇİN İLİŞKİLERİ KONFERANSI

01 Aralık 2012 / 16:24

TURİZMİN SESİ


ABD’nin GSMH’si 15 trilyon dolar, Çin’in ise 7.2 trilyon dolar. Fakat 2017 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin ekonomik açıdan ABD’yi geçmesi bekleniyor. Yani Çin, önümüzdeki 5 yılda iki kat büyüyecek” dedi. Yakın gelecekte dünyanın bir numarası olması beklenen Çin ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Esenli, “Pekin Büyükelçiliği görevini 3.5 yıldır sürdürüyorum. Bu sürede, ülkemizde Çin ile ilgili yanlış algılar olduğunu gördüm. Biz, Çin’le ilgili, Çin de bizimle ilgili bilgileri hep üçüncü kaynaklardan öğrenmiş. Bu süreçte birbirimizi daha iyi tanımamız ve anlamamız gerektiğini anladım. Bu noktada alacağımız görevlerde Okan Üniversitesi de öncü bir rol oynuyor” diye konuştu.

Okan Üniversitesi’nin Tuzla Kampüsü’ndeki Mimar Sinan Konferans Salonu’nda önceki gün düzenlenen “Türkiye-Çin İlişkileri Konferansı”nın açılış konuşmasını yapan Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, Türkiye-Çin ilişkilerinin her geçen gün artarak devam ettiğini belirterek “Biliyorsunuz ki, Türkiye’nin ilk Çince Mütercim Tercümanlık bölümünü açan üniversiteyiz. Haziran’da gerçekleştirdiğimiz Çin ziyaretimizde üniversitemiz bünyesinde açacağımız Konfüçyus Enstitüsü ile ilgili temaslarda bulunduk ve Ağustos’ta da anlaşma imzaladık. Önümüzdeki ilkbahar merkezimizi açacağız. Türkiye-Çin ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

40 milyon insan Çince öğreniyor
Prof. Dr. Şule Kut’un takdimiyle kürsüye çıkan Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, konuşmasına “Sizlere baktığımda Türkiye’nin geleceğiyle ilgili kararlar alacak insanları görüyorum” diyerek başladı. Şu an dünyada 40 milyon insanın Çince öğrendiğini belirten Büyükelçi Esenli, “Çin Halk Cumhuriyeti ile modern dönemde 41 yıllık bir ilişkimiz var. Yüzyıllarca öncesine gidersek Türk kavimleri ile Çin ilişkilerinin akrabalık boyutuna kadar ilerlediğini görebiliriz. Daha sonraki dönemde ise Çin ile Osmanlı’nın karşı karşıya kaldığı sorunlarda paralellikler var. Her iki toplum da emperyalizme karşı mücadele vermiş” dedi. 

Çin için kritik büyüme oranı yüzde 8
Türkiye ve Çin’in hızlı büyüyen iki ülke olarak dünyada dikkat çektiğini belirten Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, “Bu durum bizi birbirimize daha da yakınlaştırıyor. Kişibaşına düşen milli gelir Çin’de 5 bin, ABD’de ise 30 bin dolar civarında olmasına rağmen ABD’nin toplam borcu 15 trilyon dolar, Çin’in ise 634 milyar dolar. Yani Çin ekonomik açıdan daha iyi durumda” dedi.  Çin’in bu yıl yüzde 7.5 oranında büyüme gerçekleştirdiğini belirten Esenli, “Bu iyi bir oran gibi gelebilir fakat Çin için bu büyümenin en az yüzde 8 olması gerekiyor. Çünkü Çin her yıl 10 milyon yeni istihdam yaratmak zorunda. Bu istihdamı da yapılan hesaplara göre en az yüzde 8 büyüme ile karşılayabiliyor” diye konuştu. Esenli,  Çin’de yaklaşık 300 milyonluk bir orta sınıfın olduğunu, bunun yanında 1 milyona yakın dolar milyoneri, bine yakın da dolar milyarderi olduğunu söyledi.

Çin artık dünyanın fabrikası olmak istemiyor
Çin’in artık dünyanın fabrikası olmaktansa Ar-Ge çalışmalarına yönelmeyi hedeflediğini belirten Esenli, sözlerine şöyle devam etti:  “Çin’de 311 milyon insan blog yazıyor. Çin’de blog yazma o kadar gelişti ki, artık bloglar siyasi kararlara bile etki edebiliyor. Çin’in en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği. AB ile 567 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunun sadece 170 milyar doları Almanya ile. Biz de Çin ile ticaretimizi geliştirmeliyiz. Çin ile ilişkilerimiz 80’lerden sonra yavaşlamış. Bu dönemde ilişkilerimiz ABD ve Avrupa odaklı olmuş. 2009 Haziran ayında Cumhurbaşkanımızın Çin’e yaptığı ziyaret 14 yıl aradan sonra bu düzeydeki ilk ziyaretti. 27 yıl aradan sonra da Başbakanımız Çin’i ziyaret etti. En son Başbakan düzeyinde 27 yıl önce rahmetli Turgut Özal Çin’e gitmişti.”


2013 Çin’de Türk Yılı
Konuşmalarının ardından öğrenci ve akademisyenlerin sorularını yanıtlayan Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Çin ile Türkiye arasında karşılıklı vize muafiyeti anlaşması imzalanıp imzalanmayacağı yönündeki bir soruyu, “Önümüzdeki dönemde daha hızlı ve kolay vize alınabilecek duruma geleceğimizi düşünüyorum” diye yanıtladı. Gelen sorular üzerine Çin’deki eğitim olanaklarına da değinen Büyükelçi Esenli, “Öğrenci değişim programları çok önemli. Yüksek lisans ve doktora yapmak istiyorsanız da Çin bir seçenek olabilir. Çünkü lisans ve doktoranızı İngilizce de yapabiliyorsunuz” dedi.Esenli, 2013’ün Çin’de Türk Yılı olarak kutlanacağını ve çeşitli etkinliklerle Türk kültürünü ve Türkiye’yi tanıtacaklarını söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.