22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TÜRKİYE’DE BİR İLK GARANTİ’DEN

Garanti'den DCC POS'la,turistlere kendi para biriminde ödeme fırsatı, işletmelere ek gelir imkanı

TÜRKİYE’DE BİR İLK GARANTİ’DEN

19 Ocak 2010 / 14:06

TURİZMİN SESİ


Garanti Bankası'nın, geçen yıl Mart ayında kullanıma sunduğu DCC POS (Dynamic Currency Conversion POS), ülkemizi ziyaret eden turistlere ödemelerini kendi para birimlerinde yapmalarına olanak tanıyor, üye işyerlerine satış cirosu üzerinden %1'e varan oranlarda ek gelir sağlıyor. Türkiye'de bir ilk olan DCC POS'la, Euro, ABD, Avustralya ve Kanada Doları, Pound, İsviçre Frangı, Danimarka ve Norveç Kronu, Japon Yeni, Suudi Arabistan Riyali ve Rus Rublesi'nden oluşan 11 para biriminde ödeme yapılabiliyor.

Yabancı turistlerin harcamalarının yoğunlaştığı otel, restoran, araç kiralama ve giyim sektörlerinde tercih edilen DCC POS, şu an ATÜ ve Setur Duty Free'lerde, Armani, Gucci, Mango, Louis Vuitton ve Hermes mağazalarında, Sheraton Antalya, Conrad Hotel, The Point Hotel, Hilton Hotel, Avis ve Budget ofisleri ile Ulus Sunset Restaurant gibi prestijli birçok yerde kullanılıyor.

POS sayısı ve alışveriş cirosunda lider konumunda bulunan Garanti Ödeme Sistemleri'nin Genel Müdür Yardımcısı Arif İsfendiyaroğlu, konuyla ilgili açıklamasında; “Kısa süre önce kullanıma sunduğumuz DCC POS, özellikle turist harcamalarının yoğunlaştığı sektörlerden yoğun ilgi gördü. DCC POS'u kullanan işyeri sayısı 1.000'i geçti. Ciddi bir satış cirosuna ulaşan uygulama, önemli bir boşluğu dolduruyor.

Bugüne kadar en çok ATÜ Duty Free'de kullanılan DCC POS'un, önümüzdeki günlerde daha da yaygınlaşarak, ülkemize gelen turistlerden yoğun talep gören bir hizmet haline geleceğini düşünüyorum. Alışveriş yapan yabancı konuklarımıza kendi evindeymiş gibi hissettirecek DCC POS, komisyon paylaşım sistemi sayesinde üye işyerlerinin gelirini artıran bir ödeme sistemi olacak. Yabancı kart sahiplerinin alışverişlerinde ortaya çıkan kur değişiminden kaynaklanan komisyon ve hizmet bedelinin, kartın ait olduğu bankaya ödenmesi yerine ülkemizde kalmasına olanak tanıyan DCC POS, bu sayede ülkemize ek döviz girişine de katkıda bulunuyor.” dedi.

Garanti Teknoloji tarafından Garanti Bankası için geliştirilen DCC POS sayesinde kart sahipleri, yaptıkları alışverişin TL tutarını, kullanılan döviz kurunu ve ekstreye yansıyacak nihai tutarı satış slibinde görebiliyor. Harcama tutarı, kart sahibinin ekstresine yerel para biriminde, işyerinin ekstresine ise TL olarak yansıtılıyor. Özellikle turistlere yoğun satış yapan işyerlerine çok daha fazla kazanç imkanı sunan sistem, ülkemizdeki yabancıların daha avantajlı bir ödeme deneyimi yaşamasını sağlıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.