22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TÜRKİYE’DE FALİYETLERİNİ HIZLANDIRDI

2013 yılından itibaren Türkiye Aşçılar Derneği ile çalışan iTQi, önümüzdeki dönemde, yiyecek ve içecekleri lezzet testine tabi tutan ve değerlendiren dünyanın en ünlü şef ve sömeliye jürisinde daha fazla Türk şefin bulunacağını da belirtiyor

TÜRKİYE’DE FALİYETLERİNİ HIZLANDIRDI

21 Ocak 2014 / 07:12

TURİZMİN SESİ

Her geçen sene daha fazla Türk şirketi ürünlerini Brüksel’e göndererek, lezzetlerinin iTQi tarafından verilen  Superior Taste Award ile sertifikalanmasını; markalarının yerel ve uluslararası pazarda farklılaşmasını istiyor.
 
iTQi’den 2013 yılında ödül kazanan Türk ürünleri arasında Efes Bira, Balparmak Bal, Saka Su, Sunar Mısır Yağı, Moova Süt ve Gouda Peynir, Selva Makarna, Öz-Em Erken Hasat Sızma Zeytinyağı,  Laleli Organik Sızma Zeytinyağı, Berko Zincomega Balık Yağı, Orzax Portakal Aromalı Balık Şurubu ve Ceysu bulunuyor. Tüm dünyada ise 57 ülkeden 1290’dan fazla ürün test edilmiş durumda. 
 
iTQi Türkiye’nin gıda sektöründe lider ülkelerden biri olması ve üreticilerin artan ilgisi nedeniyle, kendilerine yardımcı olabilmek için Türkiye’deki faaliyetlerini hızlandırdı. Bu kapsamda on üç farklı lisandaki web sitesine geçtiğimiz günlerde Türkçe de eklendi. 2013 yılından itibaren  Türkiye Aşçılar Derneği ile çalışan iTQi, önümüzdeki dönemde, yiyecek ve içecekleri lezzet testine tabi tutan ve değerlendiren dünyanın en ünlü şef ve sömeliye jürisinde daha fazla Türk şefin bulunacağını da belirtiyor.
 
International Taste and Quality Institute 
iTQi, 2005 yılından itibaren her sene, 60 yıldızlı şef ve 60 sömeliyeyi, dünyanın dört bir tarafından gelen tüketici gıdalarını “kapalı göz testi”ne tabi tutmak için biraraya getirmektedir. Jüri üyelerinin, yiyecek ve içeceklerin lezzetini değerlendirmeki profesyonel deneyimleri, onları dünyanın en nitelikli ve en tanınan jürisi yapmaktadır. Lezzet değerlendirmeleri bu sene de Brüksel Erasmushogeschool Brussel ‘Otel Yönetimi’ bölümü öğrencilerinin yardım edeceği merkezi bir alanda yapılacaktır.
 
 
Enstitünün misyonu
Misyonunu yiyecek ve içecekleri test etmek, üstün lezzetleri ödüllendirmek ve tanıtmak olarak belirleyen The International Taste and Quality Institute (iTQi), şef ve içecek tadım uzmanlarından oluşan dünyaca ünlü bir kuruluştur. Tadım alanında kanaat liderlerinden oluşan jüri üyeleri, Avrupa’nın en prestijli mutfak ve içecek dernekleri arasından seçilmişlerdir.
 
Duyusal değerlendirmede % 70’in üzerinde olan ürünlere, dünyaca saygın “iTQi Üstün Lezzet Ödülü’ verilir. Bu, lezzetin üstünlüğünü ödüllendiren bir onaydır.
 
Bu ödül, üreticilere bir yandan ürünleri hakkında dışarıdan uzman bir görüş almalarını, diğer taraftan da yeni müşteriler kazanmak ve ikna etmek için etkili bir iletişim aracına sahip olmalarını sağlamaktadır.
 
Beklentileri karşılayan ve üzerinde olan ürünler, “Üstün Kalite Ödülü” ile taçlandırılmakta ve böylece yiyecek ve içecek endüstrisinin saygınlığını kazanmaktadır.
 
 
Beş kıtadan binlerce ürün
Her sene Mart ayında içecek tadım uzmanları, Nisan ayında ise şefler olmak üzere üç gün süren periyotta 120’den fazla ülkeden binlerce ürün, jüri üyelerinin damak zevkine sunulmaktadır.
 
 
Türkiye’de iTQi!
Lezzetin tüketiciler için önemli olması, yüksek kaliteli ürün beklentisinin artması, Türk yiyecek ve içeceklerine ulusal ve uluslararası pazarda talebin büyümesi nedeniyle  iTQi olarak çalışmalarımızı Türkiye’de hızlandırmış bulunmaktayız.
 
2006 yılından itibaren Türk ürünler bir, iki ya da üç altın yıldız almaktadır ve her geçen gün şirketler böyle bir ödülün, ürünlerini ulusal ve uluslararası pazarda tanıtmada ne kadar önemli olduğunu daha çok anlamaktadır.
 
iTQi’ın daveti üzerine jüri üyeliğini kabul eden  Fikret ÖzdemirPortekiz ve Türkiye vatandaşı olup ;, Avrupa’nın bir çok ülkesinde Executive Chef olarak görev yapmıştır. Dünya Master Şefler Birliği Türkiye Başkanı olan ve uzun yıllar Frankfurt, Lizbon, Hamburg, Monaco ve İstanbul’da görev yapan  Fikret Özdemir ; aynı zamanda Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı’dır.  
 
Gelecek senelerde daha çok Türk şefi bu prestijli jüri’nin üyeleri olacaktır.
Tadım uzmanlarından oluşan jüri her yıl ortak bir noktada bir araya geliyor!
Ürünün türüne göre (yiyecek ya da içecek) iki-üç gün süren aktivitelerde 60 içecek tadım uzmanı ve 60 şef bir araya gelmektedir.Tüm jüri üyeleri the Maîtres Cuisiniers, Académie Culinaire of France, the Academy of Culinary Arts, Euro-Toques, the Federazione Italiana Cuochi, the Associaciones des Cocineros de España, the Verband der Köche Deutschlands ve Association de la Sommellerie Internationale (ASI) ve Aşçılar Derneği gibi Avrupa’nın en prestijli mutfak derneklerinin üyesidir.
 
Şef ve tadım uzmanlarının bulunduğu liste “Jüri” başlığı altında www.itqi.com web sitesi üzerinde bulunmaktadır.
 
2013 yılında katılan şeflerden bazıları:
• Michel Blanchet : Maîtres Cuisiniers de France Onursal Başkanı
• Alain Reix : Eiffel Tower Restaurant Şefi
• Yves Delplace : Matignon Şefi, Fransız Başbakanlık Kabinesi
• Guy Legay : Ritz, Paris Şefi
• Jean Sabine : Quai d’Orsay Şefi, Fransız Dışişleri Bakanlığı
• Andreas Rhode : Chefs Association of Germany (VKD)  Başkan Yardımcısı
• Alan Coxon : BBC Şefi 
• Fikret Ozdemir : Dünya Master Şefler Birliği Türkiye Başkanı
• Alessandro Circiello : RAI Şefi
• Luciano Parolari : Villa d’Este, Como, Italya  Şefi
• Richard Cubbin : HRM Elisabeth II Jubilee Şefi
 
Yıldızlar ve Kristal
İTQİ bir yarışma organize etmemektedir. Bütün ürünler kendine özgü değerleri içerisinde değerlendirilmektedir.En az yüzde 70 lezzet derecesine ulaşan ürünlere “Üstün Lezzet Ödülü” verilmektedir. Bir Türk şirketi bu mutluluğa erişen şirketlerden biri olmuştur.
 
• 1 altın yıldız:  %70-%80 arasında derece: iyi lezzet
• 2 altın yıldız:  %80 ve %90 arasında derece: dikkat çekici lezzet
• 3 altın yıldız: %90 ve üzeri derece: sıradışı lezzet
 
Buna ek olarak, üç yıl boyunca üç altın yıldız alan ürünlere “Kristal Lezzet Ödülü” verilmektedir. Bu ödül, ürünlerin kalitesinin olağanüstü bir tutarlılıkla olduğunu anlatmaktadır.
 
Duyusal analiz alınan tadın yoğunluğuna dayanmaktadır
Testler “kör tadım” olarak yapılmaktadır. Hiçbir ürünün üzerinde etiket,ambalaj ve menşei bulunmamaktadır. Test eden uzmanlara kendi restaurantlarının standartlarına göre değil ,eğer evlerinde olsalar bu ürünleri nasıl değerlendirecekleri sorulur.
 
Değerlendirilen her ürün,duyusal analiz raporu için koku alma, görünüş, tadım, tadım sonrası, ürün dokusu gibi kriterlere göre, jüri üyeleri tarafından iyice incelenir.Daha sonra yorumlar yazılır ve eğer gerekliyse ürünün gelişimi için öneriler yapılır.
 
Tadım oturumundan sonra,iTQi farklı derecelendirmelerden oluşan detaylı bir grafik hazırlar ve jüri üyelerinin katılımcı şirketlerin ürünleri için yaptığı yorum ve önerileri özetler.Bu bilgiler, üreticilerin Jüri’nin görüşlerini anlaması ve ürün gelişimin de potansiyel olabilecek alanlarda farkındalık yaratması bakımından çok önemli ve değerlidir.
 
iTQi Üstün Lezzet Ödülü: Ödülden Daha Fazlası
Her yıl daha fazla şirket Üstün Lezzet Ödülü ile gelecek olan prestij ve aşağıdaki faydalardan yararlanabilmek için ürünlerini sunmaktadırlar.
 
• Tadım uzmanları tarafından Kalite Departmanı için yapılan tarafsız ve geçerli bir değerlendirme
• Yerel ve uluslararası pazarda yapılan müzakerelerde yüksek bir karlılık için güçlü  argüman.
• Marka imajını sosyal ağlar ve internette güçlendirme.
• Medya,internet ve tüketicileri hedef alan güçlü bir pazarlama aracı. 
Ödüllendirilmiş ürünün ambalajı  üzerinde bu etiketin bulunması,tüketicilerin ürünün kalitesi ile ilgili yüksek bir güven duymasını sağlamaktadır.
 
Dünyaca tanınan Belçikalı bir girişim 
The International Taste and Quality Institute – iTQi,2004 yılında Louis Frère ve Christian De Bauw tarafından kurulmuş bağımsız bir kuruluştur.
 
İki “Yönetici Ortak”, sıradışı bir jüri tarafından markaya verilmiş olan etiketin sayesinde lezzetin, yiyecek ve içecekleri fiyatlandırma ve tanıtmada en önemli faktör olduğu biliyorlardı ve bu alan üzerine yoğunlaştılar.
 
Louis Frère Solvay Business School mezunudur.Kendisi Chemical Bank’ta başkan yardımcısı olarak çalışmış, Solvay & Cie şirketinde finans danışmanlığı yapmış ve daha sonra 16 sene  GIB Group’ta Finans Müdürü olarak görev almıştır.
 
Christian De Bauw Namur Facultés Universitaires ve INSEAD (Paris)’de ekonomi okumuştur.Profesyonel hayatına Comelog, Paris de devam etmiş,burada 3 sene Avrupa Genel Müdürlüğü yapmış,daha sonra AkzoNobel(Kolombiya ve Belçika da) 8 sene çalışmış ve Saint-Gobain Glass’da iş birim yöneticisi olarak görev almıştır.Kuruma 2010 yılında Jean-Pierre Goeseels katılmıştır. Kendisi Solvay Business School’dan mezun olmuştur. iTQi Başkan Yardımcısı olarak görev almadan önce,yumurta sektöründe dünya lideri olan Columbus’da uzun yıllar pazarlama direktörlüğü yapmıştır.
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.