TÜRKİYE’DEKİ PRİZRENLİLER FLİYA FEST’DE BULUŞTU
Kosova Prizren’den Türkiye’ye gelenler ve torunları, 1 Mayıs 2016’da Göktürk’te düzenlenen Geleneksel Fliya Fest’te bir araya geldi
03 Mayıs 2016 / 08:02
TURİZMİN SESİ
Kosova kültüründe önemli bir yer tutan lezzetlerden “fliya”nın pişirilip dağıtıldığı festival, renkli anlara sahne oldu.Balkan göçmenleri arasında önemli bir yer tutan Türkiye’deki Kosovalılar, Geleneksel Fliya Festivali için 1 Mayıs 2016 Pazar günü Göktürk’te bir araya geldi. Kosova, Balkan ve Arnavut kültürünün en önemli imgesel lezzetlerinden fliyanın pişirilmesi ve dağıtılması güne damgasını vurdu.
KEYİFLİ BİR GÜN GEÇİRDİLER
Fliya hamuruyla sevgi, dostluk, birlik ve beraberlik tohumlarının serpildiği bu güzel güne Rumelili ünlü halk müziği sanatçısı, Kosovalıların “Arif Aga”sı Arif Şentürk, Rüstem Avcı ve Aluş Nuş gibi önemli isimler de katıldı. Kosova göçmenlerinin her yıl Mayıs ayında bir araya geldiği bu geleneksel kültürel etkinlik, halaylar, oyunlar ve türkülerle eğlenceli anlara sahne oldu.
Fliya’nın pişirilmesinde kullanılacak odunlar atın sırtında törenle temsili Kosova Köprüsü üzerinden festival alanına getirildi. Kosovalı bayanların sıra ile tek tek katlarını döktükleri friya Kosovalı erkekler tarafından hazırlanan ateşin üzerinde pişirildi.
“KOSOVALILARI BİR ARAYA GETİRİYORUZ”
Festival ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kosova Prizrenliler Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker, “Fliya Kosova ve Arnavut kültürü için son derece önemli bir lezzet. Bir nevi bizim alametifarikamız. Şu an gerçekleştirmekten mutluluk duyduğumuz Fliya Fest ise, her yıl Kosovalı kardeşleri bir araya getiriyor. Halen Türkiye’de çok sayıda Balkan göçmeni yaşıyor ve bunun önemli bir bölümü Kosova’dan gelen kardeşlerimiz. Bu festival sayesinde birbirimizle olan bağlarımızı güçlendiriyoruz. Kültürümüzü yansıtıyor, geçmişi yad ediyor, baharın gelişini birlikte kutluyoruz” diye konuştu. Türker, festivalin önümüzdeki yıllarda konseptinin genişletilerek sürdürüleceğini de belirtti.
FLİYA NEDİR, NASIL YAPILIR?
Peki Kosova, Balkan ve Arnavut kültüründe önemli bir yer tutan fliya hamuru nasıl hazırlanıyor? İçindeki malzemeler, pişirilmesi ve servisi nasıl yapılıyor?Arnavutça’da “flija” şeklinde yazılan, Kosova’nın çeşitli yerlerinde “fulya” veya “fuliya” gibi isimlerle de anılan fliya, Arnavut ve Balkan mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Malzeme miktarı oldukça az olmasına rağmen pişirilmesi oldukça zahmetli olan fliya, alışılmış pişirme tekniklerinin aksine, alttan yanan bir ateşle değil, pişirildiği tepsinin üstüne kapatılan bir sacın verdiği ateşle pişiriliyor.
Sac ise, ortalama çanak anten boyutlarında olan, demirden bir pişirme malzemesi olarak ayarlanıyor. Bir nevi gözleme yapılan saca benzemekle birlikte, gözleme gibi malzemeler üstünde değil, altında pişiyor. Odun ateşinin üstünde ısıtılan sac tepsinin üzerine konuluyor ve saç sıcaklığıyla birlikte alttaki hamuru pişiriyor. Öte yandan un, su ve tuz ile hazırlanan hamurun krep hamuru kıvamında, yani boza gibi olması gerekiyor. Yaklaşık dört saatte pişirilen ve ilk kalınlığının 2-3 katına erişen fliya, balla servis ediliyor.
Kaynak:
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.