22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

TÜRKİYE’NİN 15. YAVAŞ KENTİ MUDURNU’YA YENİ İMAR PLANLARI

Bolu-Mudurnu’nun 5 Mart 2018’de yavaş kent (Cittaslow) özelliğini kazanması sayesinde, Türkiye’den bu ünvanla birlikte anılan kent sayısı 15’e yükselirken, Mudurnu ilçesinde yeni imar planları da hazırlandı

Türkiye’nin 15. Yavaş Kenti Mudurnu’ya yeni imar planları

05 Mayıs 2018 Cumartesi 10:30

TURİZMİN SESİ


Bolu-Mudurnu’nun 5 Mart 2018’de yavaş kent özelliğini kazanması sayesinde, Türkiye’den bu ünvanla birlikte anılan kent sayısı 15’e yükselirken, Mudurnu ilçesinde yeni imar planları da hazırlandı. İlçe, deneyimli imar planlama ekibi İmpo İmar’ın hazırladığı yeni planlarla sağlıklı gelişimini sürdürecek. İller Bankası tarafından onaylanan planlar, kentin ‘Sürdürülebilir ve sakin bir yaşam ile kolay bir ulaşım ağına sahip olma’ kimliğini de korumasını sağlayacak.

Bolu-Mudurnu’nun 5 Mart 2018’de yavaş kent (Cittaslow) özelliğini kazanması sayesinde, Türkiye’den bu ünvanla birlikte anılan kent sayısı 15’e yükselirken, Mudurnu ilçesinde yeni imar planları da hazırlandı. İlçe, deneyimli imar planlama ekibi İmpo İmar’ın hazırladığı yeni planlarla sağlıklı gelişimini sürdürecek. İller Bankası tarafından onaylanan planlar, kentin ‘Sürdürülebilir ve sakin bir yaşam ile kolay bir ulaşım ağına sahip olma’ kimliğini de korumasını sağlayacak. 

Konuyla ilgili bilgi veren İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, ekip olarak bir başka yavaş kent olan Kırklareli-Vize için de imar planlaması çalışması yaptıklarını, İller Bankası’ndan ihale ile alınan bu planlama çalışmasının halen sürdüğünü söyledi. Hüseyin Oflaz, günümüzün modern cennetleri olarak  tabir edilen yavaş kentler konusunda hayati önem taşıyan imar planlarına iki kentte birden imza atmanın yine İmpo İmar’ın gurur kaynakları arasında yer aldığını söyledi. Kırklareli’nin Vize ilçesi 2 Haziran 2012 tarihinde yavaş kent ilan edilmişti.

“İş, Yavaş Kent İlan Edilmekle Bitmiyor”
Bir kentin yavaş kent (Cittaslow) ilan edilmesi için 70 ayrı kriteri taşıması gerektiğini, ancak ondan sonra başvurusunu yapabildiğini hatırlatan Hüseyin Oflaz, “Bu kriterleri dünyada 209 kent sağlayabildi. Bu kentlerden 15’inin Türkiye’de bulunması sevindirici bir gelişme. Ancak iş, yavaş kent ilan edilmekle bitmiyor. Bu özelliğin korunması, sürdürülebilmesi, gelişimin ve hayata ilişkin yapılanmanın bu vasıflara göre gerçekleştirilebilmesi de önemli. İşte bu noktada imar planları ortaya çıkıyor.  Çevre, alt yapı, kentsel yaşam, hatta turizm politikaları gibi imar planlamalarını da ilgilendiren bir çok yaklaşımın yeni baştan kurgulanması gerekiyor. Ekibimiz her iş ve projede olduğu gibi Vize ve Mudurnu’da planlamaları yaparken,  kentlerin dokusuna hassas yaklaşımlar göstererek işlerini gerçekleştiriyor” yorumunu yaptı.Büyük şehirlerin karmaşa ve gürültüsünden bunalanlar, kaplıcaların şifasından yararlanmak, inanç turizmine hizmet veren birimlerini ziyaret etmek, tarihi evlerin sedirlerinde çayını yudumlamak isteyenler için, mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak tanımlanan Mudurnu, Mudurnu Kültürel Miras Alan Yönetimi ve belediyesinin yoğun çalışmaları neticesinde 5 Mart tarihinde yavaş kent unvanını almıştı.

Yavaş Kent Nedir?
Yavaş kent Hareketi 1999 yılında İtalya'nın Toskana bölgesindeki Greve in Chianti'nin eski belediye başkanı Paolo Saturnini'nin inisiyatifiyle yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini değerlendirmelerini ve farklı bir kalkınma modeli ortaya koymaları fikrinden çıkmıştır.Tüm dünyaya yayılan yavaş kentlerin bu özelliğini kazanabilmesi için yetmiş ayrı kriteri sağlaması gerekiyor. Bu kriterler; çevre, altyapı, kentsel yaşam, turizm politikaları gibi farklı alanlarda yoğunlaşıyor. Bunların yanında; sanat, sosyal uyum, misafirperverlik gibi politikalar da esas alınıyor. Yavaş şehir unvanı almak isteyen kent, başvurusunda bu hususlara uygunluğunu belgeliyor. 

Türkiye’de ve dünyada yavaş şehir unvanını almış şehirler, belirlenen kriterlerde ortaklık sağlıyor. Bu kriterler çeşitlilik gösteriyor. Ancak şehrin kendine has dokusunun korunması, yerel lokantaların desteklenmesi önem arz ediyor. Trafiğin ve gürültü kirliliğinin azaltılması, nüfusun belli bir sayının altında olması gerekiyor. Yerel el sanatlarının korunması ve hava kirliliğinin azaltılması da kriterler arasında bulunuyor. Yavaş kentler kendilerine has özellikleri ile turistler için de alternatif bir rota oluşturuyor. Bu şehirlerdeki yaşam sürdürülebilir olmasıyla öne çıkıyor. Hava, trafik, gürültü kirliliğinden uzak bu kentlerde, alternatif enerji, ulaşım kaynakları kullanılıyor. Ayrıca bu şehirlerde çevre bilinci ve duyarlılığının da arttığı gözlemleniyor.Türkiye’nin ilk yavaş şehir unvanını alan kent Seferihisar olurken, Eğirdir, Gerze, Akyaka, Gökçeada, Halfeti, Perşembe, Şavşat, Taraklı, Vize, Yalvaç, Yenipazar, Uzundere,Göynük  ve Mudurnu’da listede yer alan diğer kentler oldu…

Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler: , ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.