22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK BALE FESTİVALİ

Türkiye'nin ilk ve tek bale festivali olan Bodrum Bale Festivali 10'uncu yaşına " Bodrum Aşkı" ile giriyor

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK BALE FESTİVALİ

02 Ağustos 2012 / 18:45

TURİZMİN SESİ


Attila Güvenç
İstanbul(Anayurt)- Uluslararası Bodrum Bale Festivali  8-24 Ağustos günleri arasında 10'uncu kez  Bodrum Kalesi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Devlet Opera ve Balesi'nin destekleriyle Bodrum Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılagelen  Bale Festivali , Türkiye'nin ilk ve tek bale festivali olarak 10'uncu yaşına giriyor.Uluslararası Bodrum Bale Festivali'nde  dünyaca ünlü bale ve dansın repertuarının en güzel örnekleri ve Türk Bale sanatının özgün yapıtları    repertuarda yer alıyor.

Bu yıl festival  8 Ağustos’ta, Türk Devlet Bale Topluluklarının ortak yapımı olan “Bodrum Aşkları” ile  açılacak. Açılış temsilinin  koreografisi ; Devlet Opera ve Balesi Başkoreografı Mehmet Balkan  Bodrum Bale Festivali için özel olarak hazırlandı.

Festival'de İstanbul Devlet Opera ve Balesi, edebiyat  bale ilişkisinin çarpıcı örneklerinden biri olan “Genç Werther’in Acıları” adlı eseri 11 Ağustos’ta izleyici ile buluşacak. Fransız koreograf Yannick Boquin, ünlü Alman yazar Goethe’nin büyük yankı uyandıran aynı adlı romanını, Frédéric Chopin’in müzikleri eşliğinde baleye uyarladı ve eser, 24 Aralık 2011’de İstanbul’da Dünya Prömiyeri yaptı.

İzmir Devlet Opera ve Balesi, iki temsil ile 14-15 Ağustos’ta, “Zorba” balesini sahnelerken eserde dünyaca ünlü dansçı İrek Mukhamedov konuk olarak yer alacak. Yunanlı besteci Mikis Theodorakis’in Ege ezgileriyle dolu olan  ünlü eserinden yola çıkarak, koreografisini Lorca Massine’nin yaptığı eser; evrensel sanatın tüm insanlığı kucaklayan birleştiriciliğinin insan hayatında ne kadar kolaylıklar yarattığının en güzel örneklerinden biri.

Osmanlı usul müziğinin en güzel örneklerinin etnik sazlarla icra edildiği Ankara Devlet Opera ve Balesi yapımı olan Osmanlı Saraylarından “Harem”  Festivalde 18 Ağustos’ta yer alacak. Koreografisini Merih Çimenciler’in gerçekleştirdiği eserin dekor ve kostümü ünlü Rus tasarımcı Alexander Vasilliev imzasını taşıyor. Harem daha önce de festivalde sahnelenmiş ve izleyicilerin olağanüstü ilgi ve beğenisi ile karşılanmıştı.

Dünyaca ünlü Antonio Gades Flamenko Topluluğu Bu yılki festivalin sürprizi olacak. 21 Ağustos’ta sahne alacak topluluk, adını aldığı ünlü İspanyol dansçı Antonio Gades'in baleye uyarladığı ve Federico Garcia Lorca’nın ünlü eseri olan “Kanlı Düğün”ü ve Flamenca Suit’i yorumlayacak.

Bodrum Bale Festivali’nin 24 Ağustos’taki kapanış temsili,  Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu’nun sahneleyeceği  “Bir Yaz Gecesi Rüyası” adlı eser ile olacak. Modern dansın tadını, Hans Henning Paar’ın çarpıcı ve neşeli koreografisiyle sanatseverlerle buluşacak eserde, birliktelik ve sevgi ile bu güzel duygulara eşlik eden beklenti ve dileklerin farklı bakış açıları işleniyor.

10. ULUSLARARASI BODRUM BALE FESTİVALİ GÜNCESİ

8 Ağustos 2012  - BODRUM AŞKI;                                                                                                                TÜRK DEVLET OPERA VE BALE TOPLULUKLARI

11 Ağustos 2012 - GENÇ WERTHER'İN ACILARI ;
F.Chopin,
İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ
            
14- 15 Ağustos 2012 - ZORBA THE GREEK ;
 M. Theodorakis ,
 İZMİR DEVLET OPERA VE BALESİ
     
18 Ağustos 2012 – HAREM;
 Osmanlı Usul Müziği
ANKARA DEVLET OPERA VE BALESİ

21 Ağustos 2012 - KANLI DÜĞÜN-FLAMENKA SUİT ;             
 ANTONIO GADES TOPLULUĞU   
      
24 Ağustos 2012 - BİR YAZ GECESİ RÜYASI;   
 ANKARA DEVLET OPERA VE BALESİ
MODERN DANS TOPLULUĞU 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.