24 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

TÜRKİYE'NİN KONGRE BÜROSU KURULMALI

Türkiye'de otelcilik ve kongre turizminin geliştirilmesi, İstanbul Ticaret Odası'nda masaya yatırıldı.

TÜRKİYE'NİN KONGRE BÜROSU KURULMALI

06 Ocak 2009 / 22:43

TURİZMİN SESİ


Kongre turizmiyle ilgili örgütlenme aşamasının tamamlanıp, Türkiye Kongre Bürosu'nun kurulması gerektiğini savunan sektör temsilcileri, "Kongre merkezleri, her önüne gelen yerde kurulmamalı" görüşünde birleşti

Türkiye'de otelciliğin ve kongre tuizminin geliştirilmesi paneli, İstanbul Ticaret Odası'nda turizm sektörü temsilcilerinin katılımcılarıyla gerçekleşti. Sektör temsilcilerinin katıldığı paneli açan İTO Meclis Başkanı Muharrem Keçeli; kongre turistinin önemine değindi.

Keçeli, "Dünyada konge turizminde 400 milyar dolar civarında bir gelir elde ediliyor. Ülkemizde bu sektörün 4/5 milyar dola gibi bir rakama ulaşması gerekir. . Türkiye, kongre turizmi potansiyelinin ancak yüzde 10'unu kullanıyor. Dünyada ilk 30'a giriyor. Bu tabloyu değiştirmek için çaba sarfetmeliyiz" dedi.

İstanbul'un kongre turizminden yeteri kadar pay alamadığını anlatan Keçeli, "İstanbul'u dünya turizm pastası içinde ilk 10'a sokmamız gerekiyor. Bu nedenle tarihi yarımadada bir kongre merkezi oluşturulabilir. " diye konuştu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Yardımcı Doç. Dr. Kahraman Aslan, kongre turizminin geliştirilmesi adına somut önerin tartışılması gerektiğini anlattı.

SALON YERİNE TRANSFER VE ULAŞIM
Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Türkiye'nin dünyada kongre turizmi açısından çok geride olduğunu söyledi.

Kongre turizminin salon yapmakla ilerlemeyeceğini anlatan Taşbaşı, "Transfer ve ulaşım yoksa, siz istediğiniz kadar salon yapın, bir netice alamazsınız. Özellikle uluslararası hava ulaşımının iyi yapılabildiği yerlerin kongre turizmi için uygun olduğunu düşünüyorum" dedi.


UZAK YERİNE YAKIN YERLER TERCİH EDİLİYOR
Kongre turizminin daha fazla para bıraktığını anlatan Taşbaşı, dört mevsim yapılabildiğini anlattı. Dünyada kongere turizminde yeni eğilimlerin başladığını bildiren Taşbaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kongre için yakın yerler tercih edilmeye başlandı. Ulaşımı uzak yerler daha riskli oluyo. Ayrıca yeni destinasyonlar tercih ediliyor. Onun için merak ettikleri yeni yerlere gitmeyi öngörüyorlar. Ayrıca teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı yerleri tercih ediyorlar."


KONGRE TURİZMİYLE İLGİLİ YASA TASLAĞI HAZIRLANDI
Kongre turizminin yüzde 57'sinin Avrupa'da gerçekleştiğini bildiren Taşbaşı, şunları söyledi: "Birinci Viyana, ikinci Berlin, üçüncü sırada ise Singapur. Toplantıların şehirlere göre dağılımında istanbul 19. sırada. İstanbul'u ilk 10'a sokmak bizim için bir hedeftir. Fuar turizmini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Kongre için çalışan şirketlerin rolünü biraz daha aktif hale getirmeyi planlıyoruz. Türkiye'de kongre turizmiyle ilgili yasa taslağı hazırlandı. Sayın Bakan'ın talimatıyla Meclis'e sunulacak.

Bir örgütlenme modeliyle kongre turizmine sahip çıkılacak.Tasarı çerçevesinde Türkiye Kongre Bürosu adı altında bir çatı örgüt kurulacak. Türkiye'nin turizmine bakıldığı zaman 2008'de Türkiye'ye 26 milyon ziyaretçi gelmiş. 2009'da hedefimiz nedir? Bu seneki hedefimiz 27.5 milyon civarında turist bekliyoruz. 22 milyar dolarlık hedefimiz var. Artık Türkiye'ye cebinde daha çok parası olan insanların geleceğini düşünüyoruz."


TOPYEKÜN SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ
Türkiye'nin ciddi bir imaj sorunu olduğunu anımsatan Taşbaşı, "Türkiye'yi herkes çok farklı tanıyor. Bu imajı yıkmadan kongre turizmini geliştirmemiz mümkün değil. Türkiye'de topyekün seferberliğe ihtiyaç var. Türkiye'de insanlara turizmin bir geleceği olduğunu anlatmamız gerekir. Dışardaki imajı silmemiz ne bizim harcayacağımız paralarla mümkün değildir. Topyekün seferberlik ilan edilmelidir" diye konuştu.


TÜRKİYE'Yİ KONGRE MERKEZİ SAVURGANLIĞINDAN KURTULALIM
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, aklına gelenin aklına geldiği yerde kongre merkezi yapmanın yanlış olduğuna değindi. Bu hesabın malesef yapılmadığına değinen Ulusoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de 81 vilayette nerede yapılacağı önemli. Ankara'da 4/5 senede bir kongre merkezi yapılırsa ne olacak. Savurganlığa dur denilmesi gerekiyor. İlk hedef İzmir veya Kuşadası olmalı. Büyük bir arazi var. Avrupa'nın en büyük kongre merkezi olacaktır bu inşaat. Liman var Efes var. İzmi 40 dakika... Kuşadası, kongre merkezi olabilir.

Antalya, 7/8 ay dolu. 3 ayı sportif faaliyetle geçiyor. Ticari hesapları iyi yapmak gerekiyor. Türkiye'yi kongre ve kültür merkezi adı altındaki savurganlıktan kurtarmamız gerekiyor. 81 vilayette değil, planlı programlı bir şekilde kongre merkezleri açılmalıdır. Kongre turizminde hangi şehirlerin yapılması gerektiği iyi tespit edilmelidir."


KONGRE MERKEZLERİ, YAŞAM ALANLARINA KURULMALI
TUROB Başkanı Timur Bayındır da, her otelde mutlaka bir kongre salonu olmasının şart olmadığını savundu. Bayındır, şunları söyledi:

"Her otel ille de bir salonu olsun istiyor. Bence çok amaçlı olmuyor. Bunun yerine otelciler bölge bölge bir araya gelip, bölge ihtiyacına göre salon kapasitesi yaratabilirler. Kongre turizmi için ulaşım ve konaklama şarttı. Ancak bunlar yetmez. Kongre merkezlerini yaşam alanlarının olduğu bölgelere yapılması gerekiyor. Çünkü katılımcılar, kongreden çıktıktan sonra alternatif şeyler arıyorlar. Katılımcılar, alışveriş yapmak istiyorlar. Bu nedenle en şanslı il İstanbul'dur."

Türkiye'de otelciliğin hızla geliştiğine dikkat çeken Bayındır, turizm sektörüne ilişkin eğitimin okullardan itibaren halka verilmesi gerektiğini savundu. Bayındır, turizm sektörünün tüm halka bilinçli olarak aktarılmasının çok önemli olduğuna da dikkat çekti.


ÖNCELİKLE ÖRGÜTLENME AŞAMASINI TAMAMLAMALIYIZ
İstanbul İl Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili de, kongre turizminin İstanbul'daki turizm çeşitliliğine en uygun düşen turizm türü olduğunu anlattı. "Kongre turizmine pazarlayacağınız bi potansiyel yoksa, o şehri kongre merkezi yapamazsınız" diyen Bilgili, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kimse bir kongreyi size ikram etmiyor.

Kongre kazanılır. Örgütle kazanılır. Hem ICVB gibi bir kuruluşunuz olacak hem de gerekli altyapınız olacak. Yani kongre turizminde dayanışma ve işbirliğiyle örgütlenme çok önemli. Türkiye, örgütlenme aşamasını bir an önce tamamlamak zorunda. Türkiye Kongre Bürosu'nun hem yapısal hem de mali destekleri tasarlanmış şekilde kurulması gerekiyor. Teşkilatlanmanın geliştirilmesi ve İstanbul'daki tecrübenin diğer illere de anlatılması lazım"

İstanbul'un kültürel varlıklarını koruması gerektiğini de belirten Bilgili, "Korumakla kullanmanın eş değer gitmesi gerekiyor. Kültürel varlıklarımızın turistik güzergahlar olması gerekiyor" diye konuştu.


BOYCE, KONGRE ZİYARETÇİ BÜROLARININ YAPILARINI ANLATTI
ICVB Genel Müdürü Handan Boyce, konuşmasına kongre ziyaretçi bürolarının yapılarını anlatarak başladı. Destinasyon pazarlaması kavramının ABD'liler tarafından çıkarıldığını bildiren Boyce, Türkiye'deki örgütlenmenin son birkaç yıldır daha fazla gündeme geldiğini ifade etti.

Örgütlenme aşamasında büroların yapılarının mutlaka bilinmesi gerektiğini kaydeden Boyce, daha sonra ziyaretçi bürolaının yapılanmaları, finansman kaynakları ve giderleri hakkında bilgiler verdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.