22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

TÜRKİYE’NİN SES’İ ‘SOSYAL GASTRONOMİYLE’ GÜÇLENİYOR

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Millî Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu ile ortaklaşa yürüttüğü SES Programı kapsamında insani yardım ve sosyal gastronomi alanındaki çalışmalarıyla ünlü Kolombiyalı şef Charlie Otero Türkiye’ye geldi

Türkiye’nin SES’i ‘Sosyal Gastronomiyle’ Güçleniyor

10 Mayıs 2022 Salı 08:56

TURİZMİN SESİ


Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ‘nın (WFP) Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu ortaklığında yürüttüğü mesleki eğitim odaklı Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik Programı (SES)  kapsamında Türkiye’ye gelen Kolombiyalı Şef Charlie Otero, program katılımcılarına sosyal gastronomiyi tanıtacak.

117 ülke ve bölgedeki 22 bin çalışanıyla dünyanın en büyük insani yardım kuruluşu olan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Millî Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu ile ortaklaşa yürüttüğü SES Programı kapsamında insani yardım ve sosyal gastronomi alanındaki çalışmalarıyla ünlü Kolombiyalı şef Charlie Otero Türkiye’ye geldi. Gıda dünyasına antropolojik bir perspektiften bakan Otero, atalarının tariflerini bugünkü tekniklerle birleştirerek, gastronomiyi tüm kültürleri bir araya getiren zengin kültürel, folklorik, birleştirici bir araç kullanmasıyla tanınıyor.  Açlık, yoksulluk, yetersiz beslenme, eşitsizlik, gıda israfı ve işsizlik gibi hem küresel hem de toplumsal sorunları odağına alan sosyal gastronomi konusunda da etkin bir isim olan Otero, 2019 yılında BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından İspanya ve Latin Amerika Gastronomi Elçisi olarak seçilmişti.
 
9 -19 Mayıs tarihleri arasında tarihleri arasında İstanbul, İzmir, Ankara ve Hatay’ı kapsayacak atölyeler dizisi düzenleyecek olan Otero’nun son durağı Hatay Expo olacak. SES Programı’nın uygulandığı oteller, halk eğitim merkezleri ve okullarda gerçekleşecek çalışmalarda Otero, Latin Amerika mutfağının sırlarını SES Programı katılımcılarla ve eğitmenlere paylaşacak. Teorik mesleki ve uygulamalı eğitimi odağına alan ve katılımcıların hayata tutunmasına destek olmak için kurgulanan SES Programı, 15 ilde 5 alanda yürütülüyor.

Kapsamlı turun ilk adımı İstanbul Gastronometro’da düzenlenen açılış etkinliğinde atıldı. Programa çok sayıda SES programı katılımcısı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temsilcileri, ünlü şef Aylin Yazıcıoğlu, Gastronometro Head Şef Murat Özipek ve WFP Türkiye yetkilileri katıldı. Etkinlikte Charlie Otero’nun yanı sıra şefler de demo etkinliği gerçekleştirdi. 

“5 bin katılımcıya ulaşmayı hedefliyoruz”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan WFP Türkiye Temsilcisi ve Direktörü Nils Grede SES Programı ile nitelikli iş gücü yetiştirmek için çalıştıklarını belirterek, “Gıda odaklı başladığımız projemize barista, temel ve gelişmiş seviyede bilişim, kat hizmetleri gibi farklı meslek dallarında da da eğitimler vererek devam ediyoruz. Aşçı çırağı, pastacılık, pizza şefliği de gıda odaklı eğitimlerimiz.  Şu anda Ankara, Kayseri, Konya, Sivas, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Mersin, Adana, Mardin gibi 15 şehirde programlarımız sürüyor. 10 değişik meslek eğitimimiz var. Bu program sonunda da 5 bin katılımcıya ulaşmayı hedefliyoruz. Hem Türkiye’den hem de dünyadan farklı şefler ile program katılımcılarımıza atölyelerde bir araya getiriyoruz çünkü gıdanın insanları birleştiren adeta büyülü bir güç olduğuna inanıyoruz.  Dolayısıyla biz çok zengin bir kültüre sahip olan Türk mutfağıyla Kolombiya mutfağı gibi kadim kültürlerin birlikteliğinden bir dayanışma yarattığımıza da inanıyoruz. SES Programı öğrenci ve eğitmenlerimizin de bu zengin kültürel birliktelikten faydalanmalarını istiyoruz” dedi.  

“Mutfağın iyileştirici bir gücü olduğuna inanıyorum”

Şef Charlie Otero da Türk mutfağını daha yakından tanımak ve Kolombiya mutfağını tanıtmaktan çok memnun olduğunu belirterek, “Mutfak evrensel bir dil sunuyor.  Bunun yanı sıra mutfağın iyileştirici bir gücü olduğuna inanıyorum. Geçtiğimiz yıl kanser hastalığına yakalandığımı öğrendikten sonra sadece kendi hayatımı değil, diğer insanların da hayatını değiştirmeye kendimi adadım. Dünyadaki her uğraş aynı zamanda bir dayanışma aracı. Türkiye’de Kolombiya’nın kültürel zenginliği ve tarihsel zenginliğini sizlere sunacağım. Türkiye ile Kolombiya kültürü arasında benzerlikler var. Mesela ikisi de sevgi ve şefkate dayanıyor. WFP’nin Türkiye’de gerçekleştirdiği geçim kaynakları programın bir parçası olarak, bu evrensele dile katkıda bulunmaktan çok mutluyum” dedi. 

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Temsilcisi Şehnaz Çivici de “Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik Programı kapsamında 15 ilimizde, MEB’e bağlı okullarda kursiyerlerimizin katılımı ile meslek edinme üzerine 3 aylık eğitimler düzenliyoruz. Kursiyerlerimiz teorik eğitimlerin ardından iş başı eğitimlerini gerçekleştiriyor. Sonrasında ise sektörde istihdam edinmeleri için el birliğiyle destek veriyoruz. Bunun yanı sıra eğitici eğitmenlerimiz için de eğitim faaliyetlerimiz devam ediyor. Bu eğitimler sayesinde eğitmenlerimiz de daha kapsayıcı bir bilgiye ve farkındalığa erişiyor “dedi. WFP ile MEB arasındaki iş birliğinin meslek sahibi olmak isteyen kişilere gelecek bir umut vaat ettiğini de kaydeden Çivici, iş birliğinin devamı için çalışmayı sürdüreceklerini kaydetti. WFP Teknik Danışmanı Yalçın İnam da programdan mezun olan ve iş yerleşen katılımcılarla gurur duyduklarını belirterek, “Bugün Türkiye’nin en iyi otel ve restoranlarında mezunlarımızın istihdam ediliyor olması azim ve tutkunun bir araya geldiğinde neler başarılabileceğinin en somut göstergesi” dedi.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.