22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TUROB - MITT MOSKOVA SONUÇ RAPORU

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 18 ile 21 Mart 2009 tarihleri arasında Moskova MITT 2009 Turizm Fuarı'na katıldı

TUROB - MITT MOSKOVA SONUÇ RAPORU

27 Mart 2009 / 09:42

TURİZMİN SESİ


Fuar sırasında TUROB standını ziyaret edenlere, İstanbul Guide, İstanbul CD ve harita, The Hotel&Travel Guide, İstanbul T-Shirt, katılımcı oteller tarafından sağlanan promosyon ve tanıtım malzemeleri verildi.

MITT 2009 turizm fuarı
Moskova Expocenter'da, 18 ile 21 Mart 2009 tarihleri arasında yapılan 16. MITT Turizm Fuarı'na, toplam 116 ülkeden, 2.816 firma 45.000 metrekare kapalı alanda katıldı. Fuarı, yaklaşık 66 bin kişinin ziyaret ettiği fuar idaresince açıklandı.

MITT fuarında, gerek katılımcı firma, gerekse ziyaretçi sayısında belirgin oranda düşüş gözlemlendi. Söz konusu düşüşün küresel ekonomik krizinin yanı sıra Moskova'da aynı tarihlerde yapılan Intourmarket turizm fuarına katılım nedeniyle olduğu düşünülmektedir.

Türkiye standı
Türkiye, fuara 1.254 metrekare stant ve destinasyon / bireysel tanıtım konsepti ile katıldı. Fuarda, en büyük stand alanı Türkiye'nin olmuştur. Moskova Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nin organizasyonu ile son derece profesyonelce hazırlanan Türkiye standı, katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Stant içerisinde yapılan ikramlar, tanıtım materyalleri ve özellikle Reşat Nuri Gültekin'in unutulmaz eserlerinden “Çalıkuşu” ve “Yaprak Dökümü” nün Rusça baskıları büyük ilgi gördü. Fuarın ilk günü, Türkiye stantı içerisinde sahne alan ve Moskova'da yapılacak Eurovision şarkı yarışmasında ülkemizi temsil edecek “Hadise” şarkıları ve sempatik hareketleri ile ziyaretçilerden büyük beğeni topladı. Aynı akşam, Moskova Metropol Otel'de Hadise'nin katılımı ile yapılan konsere çok sayıda tur operatörü, turizm profesyoneli ve basın mensubunun katıldığı gözlemlendi.

Turob standı
Fuarda TUROB, 5 adet stant ile yer aldı. Stantlarda Turob üyeleri iş görüşmelerinde bulunmuş, Rusça hazırlanmış tanıtım materyalleri ile ziyaretçilere Turob ve İstanbul hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiştir.

Tespitler
Rusya'da internet kullanımı ve on-line turizm artmaktadır. Tüketicilerin, özellikle Rusça hazırlanmış internet sayfalarına önem verdikleri yapılan araştırmalar sonucunda belirtilmektedir.

Fuar esnasında, Yunanistan, Mısır, BAE (Dubai) ve İspanya'nın etkin tanıtım kampanyaları ve geniş katılımları dikkatleri çekmiştir.

Pazarda, karar verme ve rezervasyon yaptırma süreci genel olarak “son dakika“ olduğu için, Türkiye diğer AB ülkelerine göre uygulanan vize rejimi nedeniyle avantajlı konumdadır. Ülkeden tatil amaçlı çıkışlarda Türkiye 1. konumu ile pazar lideridir.


2014 yılında Rusya'nın Sochi şehrinde yapılacak “Kış Olimpiyat Oyunları” nın, ülkede turizmi olumlu olarak etkileyeceği beklenmekte ve altyapı çalışmaları sürdürülmektedir. Ülkemizin özellikle uzak destinasyonlardan organizasyona katılacaklar için ortak tanıtım / organizasyon imkanlarını şimdiden araştırması ve çalışmalara başlanmasının yarar olacağı görülmektedir.


Yapılan araştırmalar ülkenin en önde gelen tur operatörlerinin Pegas, Mostravel, Adriyatik Turizm, Intourist, Anex, Polar, Inna Tour, Tez Tour, Natalie Tours, Neva International, GTI, Fresh Travel, Coral / Odeon (OTI) ve Capital Tour olduğunu göstermektedir.

Rusya – Türkiye turizmi
Rusya'dan ülkemize gelen turist sayısı;
2006 2007 2008
Türkiye 1.853.442 2.465.481 2.879.278
Antalya 1.299.336 1.817.974 2.183.302
İstanbul 390.623 423.441 422.303

Rusya'dan ülkemize gelen turistler en çok Antalya ve İstanbul'u tercih etmektedirler. Antalya'ya tatil amaçlı, İstanbul'a ise alışveriş (bavul turizmi) amaçlı gelindiği bilinmektedir.

Antalya'nın pazardaki imajı, ucuz fiyat ve her şey dahil sistemi ile tatil yapılacak yer olarak oturmuştur. Son dönemlerde, Antalya'da yapılan farklı konsept oteller yerleşik imajı şimdilik silmede başarılı olamamışlardır. Zira, pazarlama açısından Antalya tur operatörleri organizasyonu dışında ulaşımı kolay bir destinasyon değildir. Bireysel seyahatler için Antalya'ya olan direkt tarifeli ve/veya lowcost uçuş sayılarının artması gerekmektedir.

Rusya'nın birçok bölgesinden İstanbul'a direkt uçuş mevcut olmasına karşın, bu pazardan İstanbul'a gelen turistlerin uzun yıllardır çeşitlilik göstermediği, kültür, kongre, deniz, İnsentif vs. turizmin gelişmesi için özel tanıtım yapılmasının önemli ve gerekli olduğu görülmektedir. Türkiye'nin diğer bölgelerine ise ilgi yok denecek kadar azdır. Kış turizminde ise, kısa vadede ülkemizin alacağı turist sayısını artırması yönünde bir hareket beklenmemekte, pazarda etkin tur operatörleri bu yönde bir çalışma içerisinde bulunmamaktadır.

Sonuç :
Kültür ve Turizm Bakanlığı Moskova Kültür ve Tanıtma Müşavirliği organizasyonu ile hazırlanan Türkiye standı fuarın en başarılı organizasyon yapan ve temsil edilen stantı olarak açıklanmıştır.
MITT fuarı ile Türkiye'nin pazardaki gücü ve etkinliği bir kez daha öne çıkmıştır.


İstanbul pazarda ilgi ve konumunu her geçen gün artırmaktadır. Nitekim, Rusya Federayonunun önde gelen seyahat siteleri arasında yer alan www.travel.ru  tarafından yapılan bir yarışmada İstanbul, “En popüler ve ilgi çeken destinasyon” olarak seçilmiş, yarışma ödülü fuar esnasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Levent Demirel'e takdim edilmiştir.


Küresel mali krizden olumsuz yönde en çok etkilenen ülkelerin başında Rusya Federasyonu yer almıştır. Ülkenin milli para birimi Ruble'nin yaklaşık %50 oranda değer yitirmesi tüm sektörlere olduğu gibi turizme olacak talepte de istikrarsız bir tablo oluşturmaktadır. Ancak, tur operatörleri ile yapılan temaslarda Türkiye'nin pazardaki güçlü konumunun 2009 yılında da süreceği, turist sayısında ise büyük değişiklik beklenmediği yönünde görüşler bildirilmiştir. Nitekim, THY tarafından yapılan açıklama ile haftalık uçuş sayısının 28 (21 İstanbul, 7 Antalya) olmasına karşın talepte herhangi bir düşüş yaşanmadığını, İstanbul'a günlük 3 olan sefer sayısının kısa süre içerisinde 4'e çıkarılacağı bilgisini vermişlerdir.


Moskova'da MITT (18-21 Mart 2009) ve ITM (Intourmarket) (21-24 Mart 2009) turizm fuarlarının ayrı fuar merkezlerinde ve ardı ardına yapılması turizm profesyonellerinin büyük tepkisi ile karşılanmıştır. Turizm profesyonelleri, kişisel çıkarlar ve anlamsız rekabet uğruna özellikle yerel otoriteler tarafından ITM fuarına katılım konusunda baskılar yapılmasının gerek ekonomik gerekse zaman kaybı olarak kendilerine zarar verdiği hususunu sıklıkla dile getirmişlerdir.

Uluslararası fuar organizatörü ITE tarafından yapılan MITT Moskova turizm fuarının bittiği gün (21 Mart) Rusya Federasyonu hükümeti ve yerel turizm kuruluşlarının desteği ile başlayan, MITT fuarı ile aynı konsept ve katılımcılar ile Moskova'nın dışında yer alan Crocus Fuar Merkezinde ITM (Intourmarket) turizm fuarı yapılmaktadır. Pazarda etkin tur operatörleri 2009 yılında Rusya Federasyonu'ndan ülkemize gelecek turist sayısında bir önceki yıla oranla önemli oranda değişim beklememektedir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.