TUROB'DAN ONLİNE ATAK
Avrupa’da online seyahat acentalarının oteller üzerindeki fiyat baskılarının giderilmesi yönünde önemli kararlar alınıyor
19 Temmuz 2015 / 20:29
TURİZMİN SESİ
Almanya’dan sonra Fransa da oteller, müşterilerine ve işbirliği yaptığı kurumlara kendi uygun gördükleri fiyat avantajlarını özgürce sunabilme haklarını kazandı. Yani online siteler artık otellere ‘en düşük fiyatı ancak bana verebilirsin’ diyemeyecek. Bu karar sonrasında Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği de (TUROB) harekete geçti. TUROB, yeni kurulacak hükümetten Türkiye’de de bu yönde bir karar alınmasını talep edecek.
Avrupa turizm sektöründe Türkiye turizmini ve tüketicileri de yakından ilgilendirecek gelişmeler yaşanıyor. Dünya turizminin en önemli ve en iddialı ülkelerinden Fransa’da da hem Türkiye hem dünya turizm sektörü açısından bir karar alındı. Ülkede uygulamaya başlanan yeni bir yasayla, online seyahat acentalarının oteller üzerindeki fiyat baskısını sonlandırılması yönünde ilk adım atıldı. Karar kapsamında, otelciler müşterilerine ve işbirliği yaptığı kurumlara kendi uygun gördükleri fiyat avantajlarını özgürce sunabilme haklarını kazanırken, online site ile oteller arasında yapılan kontratlardaki parite şartı yasaklandı. Yani online siteler artık otellere “en düşük fiyatı ancak bana verebilirsin” diyemeyecek. Daha önce Almanya da bu yönde karar almıştı. Ancak uygulamayı yasal bir kimliğe kavuşturan ilk karar Fransa’da alındı. Bu karar sonrasında Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) de harekete geçmeye hazırlanıyor. TUROB, yeni kurulacak hükümetten Türkiye’de de bu yönde bir karar alınmasını talep edecek.
Oteller kendi web sitesinde bile özgür değil!
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, bu konunun Türkiye’deki otelcileri de yakından ilgilendirdiğini belirtti. Bayındır, “Zira aynı sorunlar ile bizim oteller de karşı karşıya. Online internet siteleri otellerden “en düşük fiyat” garantisi istiyor, bu durumda otel kendi internet sayfasında bile bu fiyatın altına düşemiyor. Bu durumun yarattığı haksız rekabetin yanında otelleri belli başlı online sitelere mahkum bırakıyor” dedi.
Rol model olabilir
Fransa’da ortaya çıkan kanun bizim için önemli bir rol model olabilir” diyen Başkan Bayındır, yeni kurulacak hükümetten ilk taleplerinden birinin de bu yönde olacağını belirtti. TUROB’un da üyesi olduğu Avrupa Otelciler Birliği (HOTREC) nezdinde bir süredir bu yönde çalışmalar yürütüldüğünü belirten Bayındır, süreci şöyle anlattı: “Online seyahat acentalarını artan pazar payları ve tüketici eğilimlerini kötüye kullanarak, otellere dayattıkları parite şartları, uzun bir süredir eleştirilerek, kamu otoritelerine, haksız rekabete yol açan bu konunun takibi konusunda girişimlerde bulunuldu. Ulusal otelcilik örgütlerinin de çabalarıyla, Almanya ve Fransa'daki rekabet kurumları, otelcileri haklı bularak, online seyahat acentalarına, parite uygulamalarını sonlandırmaları gerektiği çağrısı yapmıştı. Gelinen son noktada, Fransa'daki karar ücret parite şartlarını açıkça yasaklayan Avrupa'daki ilk yasal karar olması bakımında büyük önem taşıyor.”
Tüketici kazanacak
Bu gelişmenin, benzer kontratlarda ücret parite şartlarını açıkça yasaklayan Avrupa'daki ilk yasal karar olduğuna dikkat çeken Timur Bayındır, “Bu kararla, Fransa'daki otelciler girişimcilik özgürlüklerini ve müşterilerine, uygun gördükleri, tüm ticari ve ücret avantajlarını sunabilme haklarını yeniden kazandı. Böylelikle Almanya'dan sonra Fransa kamu otoritelerince online seyahat acentaları kontratlarındaki parite şartlarını yasaklayan ikinci ülke oldu” diye konuştu.
Kaynak:
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.