08 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

TUROB’UN GELENEKSEL ÖĞLE YEMEĞİ GERÇEKLEŞTİ

"50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir" hedefi, ancak gelen ziyaretçilerin harcama yapabilecekleri tesis ve etkinlikleri sağlayabilmekle mümkün olacaktır

TUROB’UN GELENEKSEL ÖĞLE YEMEĞİ GERÇEKLEŞTİ

29 Ocak 2014 / 09:30


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB)'nin Geleneksel Öğle Yemeği, 29 Ocak 2014 tarihinde, SURPLUS Restaurant'ta gerçekleşti. Yemeğe, başta TUROB üyeleri olmak üzere, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ve Brezilya Başkonsolosu Luiz Henrique Pereira da Fonseca'nın yanı sıra çok sayıda sektör profesyoneli ve basın mensubu katıldı.
Yemekte sektöre ilişkin gelişmeler ile ilgili bir konuşma yapan TUROB Başkanı Timur Bayındır şunları aktardı; “2014 yılının ilk ayını geride bırakmak üzereyiz. Bu ay içerisinde Hollanda Utrecht'de ve İspanya Madrid'de gerçekleşen iki önemli uluslararası turizm fuarına katıldık. Fuarlardan edindiğimiz izlenimler, 2013 yılında beklenen yükselişi yakalayamamamıza rağmen, ülkemize olan ilginin artarak devam ettiği ve tanıtım stratejilerimiz doğrultusunda daha verimli sonuçlar elde edebileceğimiz yönündedir. 
 
“ E-Vize İle İlgili Girişimlerimizi Sürdürüyoruz”
Bildiğiniz gibi Türkiye, 10 Nisan 2014 tarihinden itibaren, vize uyguladığı tüm ülkelerin vatandaşlarına, e-vize'yi zorunlu hale getirecektir. Online sisteme geçilmesi ileri ekonomi ülkeleri dışındaki pazarlar için bir kolaylık ve bir artı olarak görülse de, Avrupalı tüketicinin önemli bir kısmı kredi kartı kullanmamakta, yaşlı nüfus teknolojiye uzak kalmakta ve online olarak kayıt altına girmekten çekinmektedir. Diğer bir unsur ise e-vize ücretlerinin sadece Visa ve MasterCard kapsamlı yapılması olup, kullanıcıların kendi bankaları kanalıyla ödeme olağanı sağlayan, sistem ödeme seçeneklerinin sunulmamasıdır. Bir uyum süreci ile gelen misafirlere kolaylık sağlanması konusunda, TUROB olarak bu konuda ilgili merciler ile görüşmelerimiz devam etmektedir.
 
Türkiye Avrupa’da En Büyük Düşüşü Yaşayan İkinci Ülke
Birliğimizin iş ortaklarından olan, dünyanın önde gelen veri ve analiz şirketlerinden STR Global'in hazırladığı 2013 Ülke Performans Raporu’na göre, Türkiye'nin 2013 yılı otel dolulukları, 2012 yılı aynı dönemine oranla %2,2'lik bir düşüş ile %63,3 olarak gerçekleşti ve Türkiye, Finlandiya’nın ardından (%3,7) Avrupa'daki en büyük düşüşü yaşayan ikinci ülke oldu. Destinasyon performanslarında ise; İstanbul'un 2012 yılında %72,4 olan doluluk oranı, %6,8'lik düşüş ile 2013 yılında %67,5'e gerilemekle beraber, 2013 yıl sonu itibariyle tüm Avrupa'daki en büyük düşüşü yaşayan destinasyon olmuştur. 
 
“Arz Talep Dengesinin Bozulması Sıkıntıları da Beraberinde Getiriyor”
Aynı raporda Antalya ve civarında, 2012 yılında %62,4 olan doluluk oranı, 2013 yılsonu itibariyle %60,9'a gerilemiştir. Raporları incelediğimizde, ülkemiz genelinde otel doluluk oranlarında bir düşüş yaşandığı ortadadır. Bununla beraber, ortalama oda fiyatları geçen seneye göre artış göstermiştir. Anlıyoruz ki, arz talep dengesinin özellikle bazı bölgelerde hızla bozulmaya başlaması kimi sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Bunun yanı sıra, sayısı 20 bini aşan kayıt dışı, günlük kiralık ev sayısı da otellerin doluluk oranlarını etkilemektedir. Dolayısıyla her zaman altını çizerek vurguladığımız, planlı yatırım stratejilerinin önemi ortaya çıkmaktadır. Bununla beraber, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 2013 yılında ülkemize gelen ziyaretçi sayısı geçen yıla oranla %9,84 artarak 34 milyon 910 bin olmuştur. 2013 yılında İstanbul'a gelen turist sayısı bir önceki yıla %15 artış göstererek, 10 milyonu aşmıştır. Gelen ziyaretçi sayısındaki bu artış sevindirici olmakla beraber, yapılan harcamaların oranı, başarının belirlenmesinde önemli bir kriterdir. "50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir" hedefi, gelen ziyaretçilerin harcama yapabilecekleri tesis ve etkinlikleri sağlayabilmekle mümkün olacaktır, aksi halde hedefler, maalesef kağıt üzerinden öteye geçemeyecektir. 
 
Sektörümüze Yönelik Bilinçlendirme Çalışmalarına
Büyükşehir Belediyemiz ve Valiliğimizin Destekleriyle Devam Ediyoruz”
Son olarak, değinmek istediğim önemli bir konu var. Biliyorsunuz son aylarda bölgemizde ufak çaplı sarsıntılar yaşandı. Ülkemiz ve şehrimizin bir gerçeği olan depreme karşı, hazırlıklı ve bilinçli olmak adına, sektörümüze yönelik eğitimlerimiz Büyükşehir Belediyemizin ve Valiliğimizin değerli destekleri ile devam etmektedir. Bu eğitimler neticesinde, bugüne dek 84 otelimizin 4.932 personeline gerekli eğitimler verilmiş ve sertifikalandırılmıştır. Konunun yakın gelecekte yasal mevzuata bağlanacağı da düşünülerek, başta bir vatandaşlık görevi olarak, otelinizdeki personelin ilgili eğitimleri alması konusunda maksimum ilginizi rica ediyorum. Detaylarını merkez ofisimizden edinebileceğiniz bu önemli eğitimlere, değerli katkılarından ötürü İstanbul Valiliğimize ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Dr. Mimar Kadir Topbaş'a şükranlarımı sunuyorum. Konuşmamı noktalandırırken, desteklerini bizden esirgemeyen sponsorlarımız Ecolab, Yurtiçi Kargo ve Boyut Yayın Grubuna; bu güzel ve değerli ev sahipliğinden ötürü, Dorak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Serdar Körükçü'ye, Yönetim Kurulu Üyemiz Esra Değirmenci'ye ve Başkan Yardımcımız Vedat Başaran'a teşekkürlerimi sunuyor ve hepimiz için başarılı bir yıl diliyorum.”
 
TUROB Başkanı Timur Bayındır konuşmasının ardından, TUROB’a yeni üye olan otellerin (Barcelo Ankara Altınel Hotel, İstanbul Marriott Şişli Hotel, Shangri-La Bosphorus, The İstanbul Vizon Hotel) temsilcilerine ve TUROB’un destekçilerine (Ecolab Türkiye-İsrail Genel Müdürü Hülya İbrahim, Erenil Kurucu Ortağı Yelda Ertuğrul, Dorak Holding Marka ve Turizm Müdürü + TUROB Yönetim Kurulu Üyesi Esra Değirmenci) teşekkür plaketi takdim etti. 
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.