22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

TÜROB’UN UYARILARI SONUÇ VERİYOR

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), kamuoyunda günlük kiralık evler olarak bilinen kısa dönemli kiralamalarla ilgili ısrarla gündeme getirdiği uyarılar sonuç veriyor

TÜROB’un uyarıları sonuç veriyor

14 Haziran 2017 / 10:57

TURİZMİN SESİ

Emniyet’in anlık kimlik bildirimi zorunluluğunun ardından, Maliye de kısa süreli konut kiralamalarında belge zorunluluğu getirdi. Uygulama, TÜROB tarafından memnuniyetle karşılanırken, bu yolla elde edilen gelirin ‘kira geliri’ değil ‘ticari kazanç’ olduğu belirtildi. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), kamuoyunda günlük kiralık evler olarak bilinen ve Türkiye genelinde 20 bini bulduğu ifade edilen kısa süreli kiralamalar konusunda ısrarla gündeme getirdiği uyarılar sonuç veriyor. Hem toplumsal güvenlik konusunda çok ciddi bir sorun haline gelen hem de kayıtdışı olması nedeniyle devletin vergi kaybına uğramasına yol açan kısa dönemli kiralamalar, hükümetin hayata geçirdiği yeni uygulamalar ile kontrol altına alınmaya başladı. Günübirlik/kısa süreli ev kiralayanlara anlık kimlik bildirimi zorunluluğunun getirilmesinin ardından, Maliye Bakanlığı da harekete geçerek; haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında kiraya ilişkin belge zorunluluğu getirdi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde, haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında tutara bakılmaksızın kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin banka veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle belgelendirilmesi zorunlu hale geldi. Bu uygulama TÜROB tarafından memnuniyetle karşılandı. 
 
TÜROB sürekli gündemde tuttu 
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, yeni uygulamanın memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Hem devletin hem de sektörün maddi ve manevi büyük zararlara yol açan günlük evler sorununun çözüme kavuşturulması yönünde kamu nezdinde girişimlerde bulunduk ve bulunmaya da devam ediyoruz. Geçen yıl sonunda günlük kiralık ev kiralayanların kimlik bildirimi yapması zorunlu hale getirildi. Bu tedbirin ardından şimdi de Maliye devreye girdi. Yeni tebliğe göre, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde, haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında tutara bakılmaksızın kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin banka veya PTT tarafından düzenlenen belgelerle belgelendirilmesi zorunlu hale geldi. Bu konuda bazı tedbirlerin hayata geçirilmesi sevindirici” dedi. 
 
Kira geliri değil, ticari kazanç 
Maliye’nin bu alanda elde edilen geliri ‘kira geliri’ olarak değil ‘ticari kazanç’ olarak değerlendirmesi uygulamasının ülke çapında yaygınlaştırılmasının haksız rekabet ve kayıtdışılığı önlemesinin yanında, vergi gelirlerine de olumlu yansıyacağına işaret eden Bayındır, şöyle konuştu: “Maliye Bakanlığı bu tür kiralamaları ‘Uzun süreli kiralamaya göre daha fazla gelir elde edildiği, süreklilik arz edecek şekilde her kiracı ayrıldığında tekrar kullanıma hazır tutulduğu’ yaklaşımıyla ticari kazanç olarak görmektedir. Ayrıca, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığının 13/09/2012 tarih ve 928 sayılı Özelgesi ile, “…bu tip kiralamalar için organizasyon gerektiğini dolayısıyla kira geliri olarak değil ‘ticari kazanç’ olarak vergilendirilmesi gerektiğini” görüşü açıklanmıştır. Ticari kazanç elde eden mülk sahiplerinin, defter tutma, düzenli olarak KDV beyannamesi ve işlemlere bağlı olarak muhtasar beyanname, ile yıllık gelir vergisi beyannamesi verme zorunluluğu bulunmaktadır.”
 
Adeta hücre evine dönmüştü
Kısa süreli kiralık evlerin defalarca dile getirdikleri üzere güvenlik açısından büyük risk taşıdığına dikkat çeken Bayındır, “Son yıllarda sayısı 20 bini aşan kayıt dışı günlük kiralık evler, sektörümüz açısından bir çok riski beraberinde getirdiği gibi önemli miktarda vergi kaybına da neden oluyor. Terör örgütleri ve kanun dışı kişilerin ağırlıklı olarak kullandığı bu tip evler güvenlik için büyük riskler barındırıyor ve son dönemde de birçok olumsuzlukla gündeme geldi. Kısa süreli kiralanan evler nedeniyle yaşanan güvenlik sorunlarını defalarca dile getirdik. Bu tip evler terör örgütleri, fuhuş ve uyuşturucu çetelerinin adeta hücre evine dönmüştü” diye konuştu. 
 
 
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.