TÜRSAB DOĞU KARADENİZ İNCELEME GEZİSİ
Dünyada kültürel ve doğal kaynakların korunması çalışmalarının yükseldiği günümüzde Artvin mükemmel korunmuş tabiatı ile önem kazanmış bir ilimiz
13 Haziran 2010 / 14:58
TURİZMİN SESİ
TÜRSAB Kültür Turizmi Komitesi tarafından organize edilen Doğu Karadeniz İnceleme Gezisi kapsamında 9-13 Haziran tarihlerinde düzenlenen sempozyumda bölgenin turizm potansiyeli değerlendirildi.
Artvin Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma 70'i aşkın acente temsilcisi yerel yönetimin önde gelen isimleri ve halk büyük ilgi gösterirken Başaran Ulusoy Çarpık yapılaşmaya dikkat çekti. Artvin'de bir bütün olarak göller,ormanlar,vadiler,dağlar ve ekolojik zenginliği ile bir doğa cenneti renkli folklorik yapısıyla da bir kültür kentidir. Artvin geneline dağılmış bulunan yaylalarda ahşap ve taş mimarinin en güzel örnekleri bulunmaktadır.Artvin dağları ormanlarla kaplı dağlar üzerinde gür akarsuların geçtiği yemyeşil düzlüklerde rengarenk çiçeklerle doğal ortamını korumaktadır. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Artvin'in doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri ile çok önemli bir şehir olduğunu ancak çarpık yapılaşmanın bölgenin turizm açısından değerini düşürdüğünü ifade etti. Ulusoy yeşil dokuya uygun bir mimari tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Bölge turizminin gelişmesi için günübirlik turlar yerine konaklamalı turlara ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Ulusoy, Trabzon Uzungöl örneğini vererek, "Borçka Karagöl, Uzungöl'le aynı kaderi paylaşmasın. Varsın az turist çeksin ama kirlenmesin. Yılda Uzungöl'e 121 bin kişi, Karagöl'e 30 bin kişi geliyor; 30 bin kişi gelsin, doğayı, çevreyi tahrip etmeden gelsin." dedi. Ulusoy konaklama için yapılacak tesislerin de mimarisine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
KORUMA KULLANMA DENGESİ İÇİNDE GELİŞİM ÖNEMLİ
Artvin bölgesinde yapılan baraj projelerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ulusoy, barajların koruma-kullanma dengesi çerçevesinde enerji üretiminin yanı sıra turizme de önemli katkı sağlayabileceğini dile getirdi. Artvin'in kültür başkenti olabilecek kadar zengin bir kültürel altyapıya sahip olduğunu belirten Ulusoy, "Artvin, kültürel zenginliği ile gizli bir kültür başkentidir. Doğası, kültürü, konumu ile daha fazla ilgiyi hak etmektedir. TÜRSAB olarak biz buraya turizmdeki deneyimlerimizi paylaşmaya ve turizmde bir yol haritası çıkarılması için katkı sağlamaya geldik.
TÜRSAB olarak bizim bu bölgeyi ve bu güzellikleri tanıtmak için Artvin'e bir borcumuz var." diye konuştu. Toplantıda konuşan Artvinliler Hizmet Vakfı Başkanı Recai Delibaşıoğlu, Artvin'in gelişimi için turizmin önemine dikkat çekerek TÜRSAB'a katkılarından dolayı teşekkür etti. Artvin Belediye Başkanı Dr. Emin Özgün turizmin gelişmi için TÜRSAB'ın sempozyumunun bir milat olduğunu söyledi.
TÜRSAB Kültür Turizmi ve Doğa, Çevre ve Sürdürülebilir Turizm Komiteleri Üyesi Sevinç Akdoğan'ın moderatörlüğünü yaptığı sempozyumda Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Doç. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Rehberlik Daire Başkanı Müjdat Özbahçıvanoğlu, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Koordinatörü Suade Arançlı, TÜRSAB Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Ragıp Pirselimoğlu, TÜRSAB Doğa, Çevre ve Sürdürülebilir Turizm Komitesi Üyesi Gürkan Özer, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Mühendisliği bölümünden Araştırma Görevlisi Fatih Albayrak konuşmacı olarak yer aldı.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Artvinliler Hizmet Vakfı Başkanı Recai Delibaşıoğlu, Artvin Belediye Başkanı Dr. Emin Özgün ve Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel' de sempozyumda birer konuşma yaparak bölge turizmine ilişkin görüşlerini paylaştı.
ARTVİN TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ
ARTVİN'DE OLTA BALIKÇILIĞI
Artvin genelinde olta balıkçılığı akarsu ve göllerden özellikle Barhal Çay'ında ,Hatila deresi'nde ,Arhavi Ortacalar deresi'nde Borçka camili Maçahel deresi'nde yüksek kesimlerde yer alan ve halk arasında Karagöl olarak adlandırılan göllerde olta balıkçılığı yapılmaktadır
AV TURİZMİ
Topraklarının %50'si ormanlarla kaplı olan Artvin'de; ayı, dağ keçisi, yaban domuzu, kurt, tilki, çakal, keklil, bıldırcın ve alabalık gibi türler yaban hayatın başlıca türleridir. Yusufeli avlağında Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi av turizmine sunulmuştur.
RAFTİNG MERKEZİ
Yusufeli Çevreli Köyünde, 1994 yılında kurulmuş 71.880 m2 alan üzerine kurulan Rafting kamp alanı , Çoruh Nehri'ne Akarsu Sporları yapmak için gelen turistlere kamp hizmeti için açılmıştır
KUŞ VE KELEBEK GÖZLEMCİLİĞİ
Hopa, Murgul, Borçka ve Artvin'in yüksek tepeleri geçit kuşlarının geçit yolları üzerinde bulunmaları nedeniyle Mart-Kasım ayları arasında kuş meraklıları için uygun gözetleme yerlerine sahiptirler Yine Artvin ve ilçeleri zengin flora ve faunası ile kelebek meraklıları için potansiyel arz etmektedir. Bu yerlere ilgili merkezlerden araç kiralanarak veya köy servisleriyle gidiliyor.
ARTVİ'DEKİ KALELER
Artvin'de Çoruh Nehri boyunca geçitlere hakim yerlerde eskiden kalma çok sayıda kale ve haberleşme kuleleri mevcuttur. Bunların çoğu karakol ve haberleşme görevi yapan küçük kaleler olup vadi boyunca birbirini görebilecek yerlerde kurulmuştur. Artvin (Livana) Kalesi: Ortaçağ'da yörede yaşayan Hıristiyan medeniyetince, yani Bagratlılar tarafından X.yy.'da(M.Ö. 937 Bagratlar) kurulmuş olmalıdır. Stratejik konumu itibariyle Osmanlılar zamanında temin edilerek kullanılmıştır. Artvin'deki diğer kaleler ise Artvin Merkez'de Bakırköy'de Kuvarshan Kalesi ,Sarıbudak Köyünde Melo Kalesi ,Okumuşlar Köyünde Boselt Kalesi ,Ardanuç İlçesinde Ardanuç Kalesi ,Ferhatlı Köyünde Ferhatlı Kalesi ,Kutlu Köyünde Petoban Kalesi bulunmaktadır
ŞAVŞAT KALESİ
Şavşat İlçesinde Söğütlü Kalesi ,Kayadibi Köyünde Tukharis Kalesi (744) ,Eskikale Köyünde Ustamis Kalesi ,Yusufeli İlçesi Kınalıçam Köyünde Aşbişen Kalesi ,Tekkale Köyünde Dört Kilise Kalesi ,Köprügören Köyünde Oşnak Kalesi bulunmaktadır
KİLİSELER
Tarihi eser kapsamındaki Kiliseler istenildiği zaman ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir
BULANIK (RABAT)KİLİSESİ
Ardanuç'un 10 km güneydoğusunda bulunan gizli bir geçitle bulanık deresine inilir ilçeye 23 km uzaklıkta olup her mevsim gezilebilir
BAĞCILAR MANASTIRI (Artvin ( Merkez) Bağcılar Köyü):
Ardanuç Kalesi'ni İberya Krallığı merkezi haline getiren Kral Vahtang Gorgaslan (449-499) tarafından kurulur. Köyün girişindeki meyilli arazinin düzeltilmesi sonucu elde edilen alan üzerinde kurulan manastır; kilise , şapel ve diğer yapılardan oluşmakta olup, zamanımıza oldukça harap bir şekilde ulaşmıştır. Artvinden kiralanacak bir araçla veya köy servisleriyle ulaşım sağlanabilir.
PIRNALLI (Porta) Manastırı (Artvin (Merkez) Bağlık Mezrası) :
Artvin Merkez ilçeye bağlı Pırnallı köyünün Bağlık mevkiinde bulunmaktadır. Kral 1. Aşot'un torunu Prens Khaouli tarafından 896-918 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Bir çan kulesi, bir şapel ve bir çeşmeden oluşmaktadır. Manastırın yerleşim planına bakıldığında Tao Klarjheti bölgesinin o dönemlerdeki en önemli kültür ve dini merkezi olduğu anlaşılmaktadır. Manastıra, Artvin-Şavşat karayolunun 30 ncu km.sinden sonra 5 km.lik yaya patika yolla ulaşılmaktadır.
HAMAMLI MANASTIRI (Kilise-Camii) (Artvin (Merkez) Hamamlı Köyü)
Manastır, kilisede bulunan kitabelere göre, İberya Kralllığı'nın 945-958 tarihleri arasında krallık yapmış olan Sumbath tarafından mimar Gabriel'e yaptırılmıştır. XIV. yy.'a kadar manastır olarak faaliyetini sürdüren yapı, XVI. yy.'da camiye dönüştürülmüştür. 1958 yılında kısmen tamir geçirerek, son şeklini almıştır. Halen Hamamlı Köyü'nün camisi olarak işlevini devam ettirmektedir.
KAÇKAL MANASTIRI (Artvin (Merkez) Alabalık Köyü)
Rahip Grigor Kanzda tarafından VIII. yy.'ın sonunda Bagratlılar Döneminde kurulduğu o döneme ait yazılı kaynaklardan anlaşılmaktadır. Yer yer tahrip olmasına rağmen halen ayakta olan yapı, herhangi bir amaç için kullanılmamaktadır. Alabalık Köyü'nün (Veranabağ) Dere Mahallesi (Ahalt) sınırları içerisinde, meskun mahalden uzak, oldukça meyilli arazi üzerinde yükselen kaya kütlesi eteğine, mimari beceri ve zorlamalarla inşa edilen yapı, sadece kiliseden ibarettir.
ARTVİN'DE TARİHİ CAMİLER
ÇARŞI CAMİİ
Büyük bir bölümü baştan sona kadar yenilenen ve çeşitli onarımlar geçiren cami, ilk olarak Hicri 1277/1278 (M.1860/1861) tarihinde, Artvin halkı tarafından inşa edilmiştir. Zamanla ibadet yapılmayacak hale gelen yapı, 1954 yılında temele kadar yıkılarak 1957-1958 yılları arasında, aynı yerde bugünkü cami ibadete açılmıştır. Hicri 1282 (M.1865) tarihli minber ve vaaz kürsüsü orijinal yapıya aittir.
ZEYTİNLİK MERKEZ CAMİİ
Cami, kitabesine göre Hicri 1272 (M.1857) tarihinde Saliha Hanım tarafından yaptırılmıştır. Kuzey yönündeki rüzgarla yıkılan ve aynı zamanda minare olarak da kullanıldığı söylenen Çınarın ardından, yaklaşık 20 yıl önce Kuzeydoğu köşesine bugünkü minare eklenmiştir. Yakın zamanda herhangi bir onarım görmeyen yapı, orijinalliğini muhafaza ederek işlevini sürdürmektedir.
SALİHBEY CAMİİ
Artvin Merkez'de Salih Bey Camii (1793) Artvin'in Korzul mahallesindedir. Yerli halk arasında buna Korzul Camii de denmektedir. Livane Sancak Beyi Salih Bey tarafından yaptırılmıştır.
İSKENDER PAŞA CAMİİ
Eski camiler arasında en önemlisidir. Ardanuç - Adakale'de (eski Ardanuç) olup Ardanuç fatihi olan İskender Paşa tarafından 1551 yılında yaptırılmıştır.
BALCIOĞLU CAMİİ
Artvinli usta Reisoğullarından Hasan Ağa tarafından yaptırılmıştır.
DEMİRKENT CAMİİ
Yusufeli ilçesinin Demirkent köyündedir ve ahşaptır.
DİKYAMAÇ CAMİİ
Arhavi ilçesinde ahşap ve kesme taşla yapılmış olması ve sağlamlığı ile dikkat çekmektedir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.