TÜRSAB TV’DE SALGINDA TURİZM SEKTÖRÜNÜN İÇERİSİNDE BULUNDUĞU DURUM DEĞERLENDİRİLDİ
TÜRSAB TV’de Belediye Başkanları, Seyahat Acentaları ve Gazeteciler Gündemi Değerlendirdi
22 Nisan 2020 Çarşamba 00:06
TURİZMİN SESİ
TÜRSAB TV seyahat acentalarının içinde bulunduğu durumu ve dünyada izlenen turizm stratejilerini farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Bugün ilk kez yayınlanan ve Bilgi Teknolojileri Medya İletişimi Grup Başkanı Mesut Kanat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Turizme Global Bakış Programı’na Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, T.C. Bakü Büyükelçiliği Basın Müşaviri Hüseyin Altınalan ve VOA Türkçe Londra Muhabiri Barış Çimen, canlı bağlantı ile konuk oldu.
FATMA ŞAHİN “GASTROFEST VE TEKNOFEST’E HAZIRLANIYORUZ”
Programın ilk konuğu gastronominin başkenti olarak bilinen Gaziantep’in Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin oldu. Salgın sonrasında turizmi hareketlendirmek için önlemleri aldıklarını ifade eden Fatma Şahin, sonbaharda Gastroantep ve Teknofest’i yapmak için çalıştıklarını ifade etti. Şahin “2020’yi planlarken beklemediğimiz küresel bir sorunla karşı karşıya kaldık. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Soner Bacaksız ve diğer STK üyeleriyle sanal ortamda konferanslarımıza devam ediyoruz. Yaptıklarımızı anlatıp görüş ve önerilerini alıyoruz. Bu durağan süreci salgın sonrasına yönelik hazırlık için fırsat bildik. Gaziantep’in coğrafi işaretli ürünleri üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca sonbaharda Gastroantep’e ve Teknofest’i gerçekleştirmek için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bir taraftan da Rum Kale’yi ve Fırat’ı tepeden seyredebileceğimiz cam teras yapmak için ihale sürecine geldik. Bizim umudumuz Ramazan Bayramı ile birlikte kurallara uyarak hızlı bir normalleşme sürecine girmek” dedi.
KUŞADASI BELEDİYE BAŞKANI “TEMMUZDAN SONRA 200 GEMİ İLE 270 BİN YOLCU GELMESİ PLANLANIYORDU’’
Programa canlı bağlanan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise kruvaziyer turizminin Türkiye’deki en önemli durak noktası olan ilçede yaşananları özetledi. Seyahat durunca turizm bitti diyen Günel, Kuşadası’nda otellerin kapandığını ya da personel kısıtlamasına gidildiğinin altını çizdi. Günel “2020 bölgemiz için oteller ve kruvaziyer turizmi açısından iyi başlamıştı. Uzun zamandır beklediğimiz tabloyu yakalamıştık ancak tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını hayallerimizi suya düşürdü. Kuşadası, Akdeniz’in en önemli kruvaziyer limanı. 1 milyon yolcu kapasitesine sahibiz. Mayıs – haziran aylarında salgın kontrol altına alınıp, normalleşme süreci başlarsa temmuz ayı itibarıyla gemi trafiğinin yeniden başlamasını bekliyoruz. Eğer gemi trafiği başlarsa temmuz ayından sonra 200 gemi ve 270 bin yolcu gelmesi planlanıyordu, umudumuzu kaybetmeden turizmin tekrar başlamasını bekliyoruz” dedi. Turizmin salgın sonrası değişim göstereceğini öngördüklerini de ifade eden Günel, sağlık ve tarım turizmini geliştirmek için çalışmalara başladıklarını belirtti.
KAŞ BELEDİYE BAŞKANI “HAZİRAN BAŞINDA SEZONUN BAŞLAMASINI UMUYORUZ”
Dünyada koronavirüs vakasının görülmediği ender tatil merkezleri arasında yer alan Kaş’ın Belediye Başkanı da Mesut Kanat’ın konukları arasındaydı. İlçeyi salgından nasıl koruduklarını anlatan Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş “salgının turizmin az olduğu dönemde ortaya çıkması bizim için şans oldu. Biz valilik ile bir araya gelerek otellerin müşteri almaması yönünde bir karar aldık. Esnafımız ve otelcilerimiz kararımızı destekledi ve uyguladı. İlçemize vaka sirayet etmemesi için denetimlerle elimizden geleni yapıyoruz. Kaş’ta insanların toplu bulunduğu ortamları kapattık. Ülkemizin normalleşmeye başlamasıyla birlikte mayıs sonu haziran başı gibi Kaş’ta misafir ağırlamaya başlamayı umuyoruz. Haziran sonu turizm hareketi başlar ise sezonu kurtarabiliriz diye düşünüyoruz” dedi.
METE VARDAR “OTEL AVANSLARINI ALMAKTA ZORLANIYORUZ”
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar ise programda seyahat acentalarının süreçte yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Jolly Tur’da hiçbir çalışanın işten çıkartmadığını ifade eden Mete Vardar; ‘’Şirket olarak çalışanlarımızla bir aile gibiyiz. Hiç kimseyi işten çıkartmadık çıkartmayı da düşünmüyoruz. Acentalarımız, rehberlerimiz ve iş ortaklarımızla birlikte 2000’i aşkın aile buradan ekmek kazanıyor’’ dedi.
Seyahat acentalarına yönelik alınan tedbirlerin önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını belirten Mete Vardar “Olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Dört ana başlıkta önlem ve tedbir alındı. SGK ödemeleri 6 ay ötelendi ancak ilerde ödemelerde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir, Biz otellere 160 milyon avans ödeme yaptık ancak Oteller avans ödemeleri için kredi başvurusuna ilgi göstermedi ve bu nedenle kredi başvuru süresi 14 gün uzatıldı. Demek ki ana sorunumuza çözüm olmadı. Havayolu KDV’si yüzde 1’e düşürüldü ancak bilet satılamıyor. 35 yıllık firma olarak müşterilerimizin yüzde 50’si bize duyduğu güvenle para sizde kalsın diyerek TÜRSAB’ın “iptal etme ertele” kampanyasını destekledi. Her gün yeni projeler ürettiklerini ve salgın sonrası için büyük bir özveriyle çalıştıklarını da belirterek TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ile sürekli istişare içerisinde olduklarını ve bu süreci ancak birlik beraberlikle atlatabileceğimizin altını çizdi.
“SALGINDAN SONRA TATİL TERCİHİ TÜRKİYE OLACAK”
Programda dünyadaki turizm sratejilerini öğrenmek için yurt dışı bağlantılar da gerçekleşti. T.C. Bakü Büyükelçiliği Basın Müşaviri Hüseyin Altınalan, Azerbaycan, Türki Cumhuriyetler ve Rusya’da yaşananlar hakkında bilgi verdi. Türkiye ve Azerbaycan arasında nevruz döneminde büyük hareketlilik beklendiğini ancak salgın nedeniyle bu turizm hareketinin gerçekleşmediğini, bütün rezervasyonların iptal edildiğini ifade etti. Altınalan, “Eski Sovyet coğrafyası ve Rusya’da ancak temmuzda halkın tatile gitmeye cesaret edeceği tahmin ediliyor. Türkiye Ruslar için gözde bir nokta. Türkiye’de hastalığın kalkmadan Rus devletinin seyahate izin vereceğini sanmıyorum. Rus halkı petrol fiyatındaki düşüşten de çok etkilendi. İş yeri kapanan birçok kişi maaş alamıyor. Türki Cumhuriyetlerden Kırgızistan vatandaşları salgın sonrasında tatil için Türkiye’ye gelmeyi planladıklarını belirtiyorlar. Kırgızlar tatil için 300 milyon dolar harcama yapıyorlar. Salgın sona erince Kırgızlar Antalya’ya gitmek için sabırsızlanıyor. Özbekistan’ın mayıs sonu haziran başı gibi uçuşlara için izin verileceği belirtiliyor. Özbeklerin de tercihi Türkiye’den yöne olacaktır” sözleriyle Rusya ve Türki Cumhuriyetlerde yaşananları özetledi.
“İNGİLTERE SEYAHAT ACENTALARINA 4 MİLYAR POUND VERMEYE HAZIRLANIYOR”
Türkiye’nin turizm açısından ana pazarlarından olan İngiltere’den VOA Türkçe Londra Muhabiri Barış Çimen programa canlı bağlantı yaptı. İngiltere’de seyahat acentalarını kurtarmak için Turizm ve Ticaret Bakanlıklarının 4 milyar poundluk destek paketi hazırlığında olduğunu belirten Barış Çimen, ABTA’nın “Gelecekteki Tatilini Kurtar” kampanyası başlattığını ve gazetelere ilan vererek tatil satın alanlardan acentalara geri ödeme konusunda yüklenmemelerini isteyen ilanlar verdiğini söyledi. Thomas Cook krizinde ATOL’un devreye girerek mağduriyet yaşayanlara 600 milyon sterlin devlet kasasından ödeme yaptığını söyleyen VOA Muhabiri Çimen, yapılan anketlere göre İngilizlerin yüzde 60’ının tatilini iptal ettiğini ya da etmeyi düşündüğünün belirlendiğini anlatarak bu yıl İngilizlerin yurtdışında tatile sıcak bakmadıklarını belirtti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.