22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ULUSAL ZEYTİN KONGRESİ BAŞLADI

İnsan sağlığının ve beslenmenin önem kazandığı günümüzde zeytin sektörü tarımın parlayan yıldızı haline geldi

ULUSAL ZEYTİN KONGRESİ BAŞLADI

23 Şubat 2011 / 14:29

TURİZMİN SESİ
Ege Üniversitesi, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Akhisar Belediyesi ve Akhisar Ticaret Borsası'nın organizasyonluğunda yürütülen ve 4 gün sürecek olan Ulusal Zeytin Kongresi Akhisar'da başladı. 8 oturum ve 1 panelden oluşan kongrede 37 sözlü ve 8 poster bildiri sunulacağı bildirildi.

Akhisar Belediyesi Meclis Toplantı salonunda başlayan kongrenin açılış törenin ilk olarak Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu; hem ulusal hem de uluslar arası etkin zeytin politikalarında ihtiyaç duyulan en önemli unsurun zeytin bitkisinin coğrafi envanterinin oluşturulması gerekliliğini vurguladı.

Tarımın, ülkelerin dışa bağlılığını engellemesi açısından öne çıkan bir sektör olduğunu belirten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun “Tarım bütün ülkeler için önemlidir ve öncelikli sektörlerden birisidir. Günümüzde pek çok değişik ülke veya ülkeler topluluğu tarımsal yönde ilerlemelerine rağmen hala tarıma çok büyük destekler vermektedirler ve bunun yanında çok önemli koruma politikaları uygulamaktadırlar. Günümüzde sanayileşme ve teknolojik gelişmeler yönünde önemli aşamalar kat edilmesine rağmen tarımın hala gündemde olması stratejik bir sektör olmasından ve daha da önemlisi ülkelerin dışa bağlılığını engellemesi açısından öne çıkan bir sektördür. Önümüzdeki dönemlerde tarım daha da öne çıkacaktır ve güncel bir sektör haline gelecektir. Çünkü tarım alanları nüfus artışına bağlı olarak sürekli azalmaya başlamıştır. İklim değişikliklerinin etkisiyle tarımda üretim azalmaları başlamıştır.

Tarım içerisinde öne çıkan sektörlerin başında ise zeytin ve zeytinyağı sektörü gelmektedir. İnsan sağlığının ve beslenmenin önem kazandığı günümüzde zeytin sektörü tarımın parlayan yıldızı haline gelmiştir” dedi.

Bölgeler arası işbirliğine büyük önem verdiklerini belirten Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı “zeytin ilçemiz için çok önemli bir üründür. Böylesi bilimsel kongrelerinde gündeme gelmesi bilimsel araştırmaların karşılıklarını bulması çok önemlidir. Bu kongrenin 4 ortağının olması belki bu işin önemini daha da arttırıyor. Aynı zamanda burada yapılan bilimsel çalışmaların sahaya yansıması katkı sağlayacaktır. Zeytincilik ülkenin stratejik açısından dolayı çok önemli bir üründür. Biz Akhisar olarak zeytinin toplam kalitesine önem veriyoruz. Bölgeler arası rekabetten daha çok bölgeler arası işbirliğine önem veriyoruz” dedi.

Türkiye'nin zeytin konusunda ileri bir düzeyde olmadığına vurgu yapan Tarım Bakanlığını temsilen katılan, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünden Müdür Yardımcısı Dr. Müslüm Beyazgül “ülkemizin potansiyelini ele aldığımızda zeytin konusunda çok ileri bir düzeyde olduğumuzu söylemek mümkün değildir. Son zamanlarda bakanlığımızın verdiği destekler ile çok iyi bir noktaya gelmesine karşın dünya ölçeğinde istediğimiz noktada olduğumuzu söyleyemeyiz” dedi.

Akhisar'ın bilime verdiği desteğin önemli bir olgu olduğunu belirten Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz “bugün burada ulusal zeytin kongresinde konuşmacı olduğumdan dolayı kendimi çok heyecanlı ve mutlu hissediyorum. Bunun bir çok sebebi var, bir ilçede ulusal zeytin kongresi düzenleniyor olması aslında hepimizin aynaya bakıp sorgulaması gereken mutlu olması gereken bir konudur. Bu konuda emeği geçen başta Akhisar Belediye Başkanımız olmak üzere herkesi kutluyorum ve teşekkür ediyorum. Akhisar'ın bilime verdiği destek bilimsellik anlamında geldiği noktayı işaret eden olaydır. Burada bulunmaktan onur ve gurur duyduğumuz belirtmek istiyorum” dedi.

Birlik ve beraberliğin başarıyı getirdiğine vurgu yapan Manisa Valisi Celalettin Güvenç “Akhisar'da böyle bir kongrenin yapılıyor olması bardağın yarsının dolu olduğunu karamsar olmamamız gerektiğinde çok açık bir ifadesi olduğunu göstermiştir. Birlik ve beraberlik olduğu müddetçe Üniversite hocalarımız, üniversitelerimiz, üreticilerimiz bu sinerji artacaktır. Zeytin ve diğer ürünlerde de dünyadaki Pazar payımız ürettiğimiz katma değer bugünkünün çok daha üzerine çıkacaktır” dedi.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.