UNESCO’NUN 17 KÜLTÜREL MİRASINDA FOTO SAFARİ BAŞLIYOR
Türkiye’de son yıllarda tatil konsepti arasında, kültür turlarının da yükselişe geçtiğini belirten Burak Tonbul, “2021 Sonbahar ve Kış aylarında Türk tatilcileri yurt içinde güvenli ve sağlıklı bir tatil yapmaya davet ediyoruz” dedi
17 Eylül 2021 Cuma 16:14
TURİZMİN SESİ
İLK SAFARİ 22 EYLÜL’DE KAPADOKYA’DAN BAŞLIYOR
16 Eylül tarihinde CVK Park Bosphorus Hotel’de gerçekleşen basın toplantısıyla, UNESCO TOURISTICA PHOTO SAFARİ organizasyonu kamuoyuna tanıtıldı. Türkiye’de önemli sivil toplum kuruluşlarından olan; Türkiye Tanıtma Platformu (TUTAP), Türkiye Otelciler Federasyonu TÜROFED, Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED), Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı (TGA)’nın desteklediği ve Touristica Seyahat Acentası’nın sponsor olduğu bir sosyal sorumluluk projesi olan Foto Safari, 22 Eylül 2021 tarihinde Kapadokya’dan başlayacak ve 2022 Mayıs’ta sona erecek.
17 UNSUR 17 FOTOĞRAF YARIŞMASINA 22 EYLÜL KAPADOKYA’DA BAŞLIYORUZ
Organizasyon Komitesi Başkanı, Türkiye Tanıtma Platformu (TUTAP) Genel Koordinatörü ve Seçici Kurul Üyesi Serdar Karaduman; “Ülkemiz çok zengin bir coğrafya. Mesleğim reklamcılık olunca miraslarımızın tanıtımı üzerine projeler ürettik. 2018 yılında miraslarımızı ilk defa tek çatı altında toplayarak ITB Berlin Turizm Fuarı’nda tanıttık. UNESCO Miraslarımızı tanıtmak ve farkındalık yaratmak için birçok projeler ürettik. Bunu geleneksel ve uluslararası platformlara taşımak için işin içine herkesin profesyonel veya amatör olarak ilgilendiği fotoğrafı ekledik ve ortaya UNESCO Photo Safari çıktı.
22 Eylül Kapadokya’da başlayacak olan ve Mayıs 2022’de İstanbul’da tamamlanacak olan 17 Unsur 17 fotoğraf yarışmasına başlıyoruz. Katılımcılarımız bu sene Türk, Rus ve Ukraynalı fotoğrafçılardan oluşacak. Önümüzdeki senelerde tüm Dünya’dan fotoğrafçılar projemize dâhil olacaklar. TUTAP önderliğinde gerçekleştirdiğimiz bu projemize Kültür ve turizm Bakanlığımız ve TGA en kapsamlı fotoğraf çekim izinleriyle büyük katkı sağladı. Sonrasında TUROFED ve TUYED kurumsal katkılarını koydu. Projeye destek veren herkese çok teşekkür ederim. Özellikle projeyi hayata geçirmemizi sağlayan, projemize inanan, tüm markaların tanıtım bütçelerini kıstığı en zorlu pandemi sürecinde, projemize sponsor olarak destek veren TOURISTICA Başkanı Burak Tonbul’a ayrıca çok teşekkür ediyorum. O olmasa bu proje olmazdı” dedi.
BU PROJE ÜLKEMİZE ÇOK BÜYÜK BİR ARŞİV KAZANDIRACAK VE ÜLKE TURİZMİNE KATKIDA BULUNACAKTIR
Türkiye Tanıtma Platformu (TUTAP) Başkanı Fikret Yıldız; Türkiye’nin UNESCO kültürel mirasları açısından çok zengin bir ülke olduğu konusuna dikkat çekerek, projeye sponsor olan ve destek veren kuruluşlara teşekkür etti ve sözlerine şöyle devam etti: “Son yıllarda UNESCO’daki eserlerimizin yoğun olarak fazlalaşması ülke turizmine, ülkemize gelen ziyaretçilerin artışına ve buna bağlı olarak da milli gelirimize çok büyük katkı sağlamaktadır. Artık bu bilinçle hareket ederken biz tanıtımda özellikle UNESCO unsurlarımızı lokomotif olarak kullanmayı hedefliyoruz. Bu anlamda Photo Safari Projemiz gerçekten çok önemli ve yaklaşık olarak 17 tane ana unsurumuzun bulunduğu şehirlerde gerçekleşecek ve 8 ay sürecek olan bu organizasyonumuz ülkemizin tanıtımına çok büyük katkı sağladığı gibi ayrıca hem bizlere hem de Bakanlığımıza çok büyük bir arşiv kazandıracaktır. Önümüzdeki yıldan itibaren daha kapsamlı olarak Uluslararası boyuta taşıyacağımız ve geleneksel hale getireceğimiz Photo Safari bugün şu haliyle bile çok büyük ses getirmiş bulunmaktadır. Ben inanıyorum ki hem yurtiçinde hem de yurt dışında en iyi şekilde anlatarak ülke turizmine çok büyük bir katkı sağlayacağız” dedi.
70 MİLYON TURİST VE 70 MİLYAR DOLAR GELİR ASLINDA HAYAL DEĞİL
TUTAP Başkanı Fikret Yıldız; Ekonomik boyuta dikkat çekerek; “İşin bir de ekonomik boyutu var. Ülkemizin turizmden elde ettiği gelir maalesef istediğimiz düzeyde değil. Ancak 2018’de yapmış olduğumuz ciddi tanıtımlar neticesinde 2019 yılında hem turist sayısı hem de milli gelir bakımında Cumhuriyet tarihimizin en büyük rakamlarına ulaştık. Turist sayısı yaklaşık olarak 51 milyonun üzerine çıktı, milli gelirimize baktığımız zaman da 34,5 milyar dolarlık bir gelir elde ettik. Tabi ki global bir sıkıntı olan bu pandemi sürecinde 2 senedir istediğimiz rakamlara ulaşamıyoruz. Bu bizi kesinlikle bir karamsarlığa itmesin bu sene yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde önümüzdeki sene bu beklentilerimizi karşılayacak düzeye geleceğimizi düşünüyorum. Birden 51 milyona ulaşmamız mümkün olmayabilir ama 2023 yılında hedeflenen 70 milyon turist ve 70 milyar dolar gelir aslında hayal değil. Yeter ki biz doğru ve inandığımız yolda yürüyerek tanıtımlarımızı gerçekleştirelim. Çünkü elimizdeki hazırlayacağımız materyallerin hedef kitleye erişmesi çok önemli. Bu Photo Safari projemizin ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
KUM, GÜNEŞ VE DENİZ ÜÇLEMESİNDEN ÇIKIP, TURİZM ALTERNATİFLERİNİ DAHA FAZLA OYUNA SOKUP, TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRİP, NİTELİKLİ VE GELİR GETİREN TURİZM DALLARINA DAHA FAZLA ÖNEM VERMELİYİZ
TUROFED Yönetim Kurulu Üyesi, TGA Yönetim Kurulu Üyesi ve KATİD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Toktaş; “Öncelikle sektör olarak çok zor günler geçirdik, tekrar bir arada olmak çok moral verici. Sektörümüz daha çok moral ve motivasyonla çalıştığı için bu organizasyonları özellikle bu dönemde çok önemsiyoruz. Artık olumsuz ve kötü geçen günlerin sonuna geldiğimizi düşünüyorum. 2022 yılı ile birlikte pandemide olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde güzel günlere, yine eski günlere hızla geri dönüş yapacağımıza ve hedeflediğimiz rakamlara en kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyoruz. Artık kum, güneş ve deniz üçlemesinden çıkıp, turizm alternatiflerini daha fazla oyuna sokup, turizmi çeşitlendirip, nitelikli ve gelir getiren turizm dallarına daha fazla önem vermeliyiz. Bu turizm çeşitliliğinin başında da kültür turizmi gelmektedir. Özelikle son yıllarda kültür turizmi insanların daha küçük gruplar halinde hareket etmesi ve aktivitenin de açık havada gerçekleşmesinden dolayı en güvenli turizm şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Kültür turizminin 12 aya yayılıyor olması, rekabet anlamında ülkemizin avantajlı konumu ve çok fazla nitelikli ve gelir getiren turizm çeşidi olması da karşımıza avantaj olarak çıkmaktadır” dedi.
TOURİSTİCA PHOTO SAFARİ PROJESİNİ TÜROFED VE TGA OLARAK ÖNEMSİYORUZ
KATİD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Toktaş, “TUİK’in son verilerine göre turizm gelirlerimizin içerinde kültür turizminin oranı yaklaşık %10’a ulaşmıştır. Yapılan çalışmalar ile birlikte bu payın kısa bir süre içerisinde hızla artacağını göreceğiz. UNESCO’nun 1972 yılında Paris’te düzenlediği 17. toplantısında imzalanan ve bizimde 1983 yılında dâhil olduğumuz Dünya Kültür ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair sözleşmeye geçen 38 yıl içerisinde ne yazık ki sadece 18 tane UNESCO Ana Unsuru ve 96 tane UNESCO Aday Unsuru dâhil ettik. Kültür turizmi konusunda dünyanın en zengin coğrafyasında bulunan ülkemiz UNESCO envanterine çok daha fazla unsur katacaktır. Kültürel turizm mirasına sahip çıkmak, toplumsal farkındalığı arttırmak ve turizm hareketine katılanlara turizmin bu bölümünde hissettirmeyi önemsiyoruz. Özetle sosyal medyanın çok etkili olduğu ve burada kullanılan görsel ve paylaşımların ilgi çektiği, tanıtıma büyük katkı sağladığı dönemdeyiz. Bu kapsamda kültür turizmine değer katacak, farkındalık yaratacak 2021 UNESCO Dünya Mirası Photo Safarisi projesini TÜROFED ve TGA olarak da önemsiyoruz. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.
TUYED YÖNETİMİ OLARAK BU PROJENİN SONUNA KADAR ARKASINDA OLACAĞIZ
TUYED Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Özsevim; “Projeyi Serdar Bey ilk bize sunduğunda ben şahsım adıma çok heyecanlandım. Daha sonrada yönetim kurulumuzla paylaştım ve ülkemizi yeteri kadar tanımadığımızın farkındalığına da vardık. İnanılmaz bir coğrafyada yaşıyoruz, çok önemli değerlerimiz var. Bunları başta biz kendi evlatlarımızdan, gençlerden, çocuklardan başlayarak, hepimizin daha iyi tanıması, daha iyi kavraması gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple TUYED Yönetimi olarak bu projenin sonuna kadar arkasında olacağımızı belirttik ve ilk günden itibaren de ortak çalışmalara başladık” dedi.
KATILIMCI, İNSANLARA DAHA ÇOK DOKUNABİLECEK, FARKLI DENEYİM YAŞAYACAKLARI ETKİNLİKLER YARATMAMIZ LAZIM
Haluk Özsevim; “Cidden çok önemli bir organizasyon. Türkiye’de bu tip etkinlikleri arttırmalıyız. Katılımcı, insanlara daha çok dokunabilecek, farklı deneyim yaşayacakları etkinlikler yaratmamız lazım. Dünyada da çok yaygın olan Photo Safari organizasyonunun Türkiye’de nitelikli ve sahiplenilmiş bir şekilde yapılmasından gurur duyuyorum ve bir parçası olmaktan TUYED olarak onur duyuyoruz. Bütün emeği geçen kurumlara ve seçici kurula teşekkür ediyorum. Pandemi sebebiyle bu organizasyon üç ülkenin katılımıyla gerçekleşecek ama 3 yıl gibi kısa bir sürede bu etkinliğin dünyada çok ses getiren bir etkinlik olacağına eminim. Bu proje için çok özel izinler alındı. Katkılarında dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TGA’ya ayrıca teşekkür ederim. Touristica’ya da sponsorluklarından ve bu projeyi sahiplendiklerinden dolayı Burak Tonbul’a ve İbrahim Bey’e de teşekkür ediyorum. Sahiplendikleri işe uzun süre devam edeceklerinden eminim. Türkiye’de birçok proje sürdürülebilirliği sağlayamadığı için devem edemiyor. TUYED Yönetim Kurulu adına bu projede olmaktan çok mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
OPERASYONUNU YAPTIĞIMIZ BÖLGEDEKİ KÜLTÜR MİRASLARI VEYA TURİZM DEĞERLERİNİ ÖN PLANA ÇIKARMAK BİZİM BİRİNCİL ÖNCELİĞİMİZDİR
Turizm sektörünün lider kuruluşlarından ve aynı zamanda projenin ana sponsoru TOURISTICA Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul; “Değerli meslektaşlarım ve basının değerli temsilcileri, hepiniz hoş geldiniz. Öncelikle, Organizasyon Komitesi başkanı Serdar Karaduman’a, Seçici Kurul Üyelerinin değerli temsilcilerine, TUYED Başkanı Haluk Özsevim’e, TÜROFED Başkan Yardımcısı Murat Toktaş’a, TUTAP Başkanı Fikret Yıldız’a, projeye gerekli izinleri ve kurumsal desteklerini sağlayan ve turizm sektörümüze verdiği değerli destekleri için Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy’a teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu proje bizim için çok önemli ve çok değerli bir proje. Biz 45 yıldır turizm camiasının içinde olan ve içinde bulunduğu sektörün hemen hemen her segmentinde yer alan ve bulunduğu segmentin de içerisinde mutlaka kültür turizmini merkeze oturtan bir misyon edindik. Gerek yurtdışından getirdiğimiz turistlerde gerek yurt içinde yaptığımız yatırımlarda yatırımında bulunduğumuz ya da operasyonunu yaptığımız bölgedeki Kültür Mirasları veya Turizm değerlerini ön plana çıkarmak bizim birincil önceliğimiz oldu. Eğer bir misafiri, bir turisti yurtdışından getirip, sadece 7 gün, 14 gün otelinde yiyeceği, içeceği ve deniz, kum, güneşten yararlandırdığı bir turizm yapılırsa o insan bunu dünyanın herhangi bir yerinde bir zamanında bu otelden bıktığı zaman bulabilir. Ama o şehrin sunduğu önemli mirasları ve kültür hazinelerini kendisine tanıtabilirseniz bunları başka bir yerde bulabilmesi başka bir yerde tadına varabilmesi de imkânsızdır. Bu anlayıştan yola çıkarak biz bunun değerini her zaman gördük. Tabi ki kültür mirası sadece o yörede bulunan örenyeri anlamına gelmiyor. O yörenin halkı da o yörenin kültür mirası, o yörede yaşamış daha önceki toplumlar da o yörenin kültürel mirası, o yörenin folkloru de o yörenin kültür mirası. Bunların hepsini tanıtmak da bir turizmci olarak ve ailemin bir ferdi olarak, bu grubun bir ferdi olarak bizim en baştaki görevlerimizden biri olarak şimdiye kadar geldi” dedi.
EN SAĞLIKLI EN GÜVENLİ TURİZM ÇEŞİDİ “KÜLTÜR TURİZMİ”DİR
TOURISTICA Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul; “Geçen sene ilk defa grup olarak iç turizme de girme kararı alarak İbrahim Temel arkadaşımla, meslektaşımla bir ortaklık sürecine girdik. Ne tesadüftür ki TOURISTICA olarak bugün sizle markamızın da Türkiye’de yurt içinde yapılan kültür turlarında uygulama ve kalite olarak en iyi markalardan biri olmasının gururunu sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alıyorum. Proje bana ilk geldiği zaman, kültür turizmine gönül vermiş, aynı zamanda bu konuda uluslararası camiada faaliyet gösteren bir turizm profesyoneli olarak çok heyecanlandım ve inandım. Markamız adına bu kadar değerli bir projenin sponsoru olmaktan dolayı çok mutlu olduğumu ayrıca ifade etmek isterim. “Kültür Turizmi,” güvenli ve sağlıklı bir turizm çeşididir. Hele son iki yıldır hayatımıza giren, tamamen ne zaman biteceğini bilemediğimiz salgın şartlarında, gerçekleşmesi en sağlıklı en güvenli turizm çeşidi “Kültür Turizmi”dir. Pandemi şartları bize bunu, doğal yollarla en iyi şekilde anlatmış oldu. Bu dönemde ülkemizin tüm ilgili kurumları ve profesyonellerinin Kültür Mirası turizmine daha da önem vermesi gerektiğini düşünüyorum” diyerek sözlerine devam etti.
BİZ TOURISTICA MARKAMIZLA ÖNÜMÜZDEKİ SENE İÇİN HAZIRLIKLARIMIZA VE PROGRAMLARIMIZA BAŞLADIK
Pandemi sebebiyle iç turizmin ve kültür turizminin hareketlenmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye’de kültür turizmini ilk başlatan markalardan biri olan Touristica firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul; “2016 yılında ülkemizin örenyerlerine yaklaşık 17 milyon 409 bin kişi, 2017 yılında 20 milyon 508 bin kişi, 2018 yılında 28 milyon 211 bin kişi ziyarette bulunmuş ve katlanarak yükselmiş. 2019 yılında da 34 milyon 899 bin ziyaretçi sayısına ulaşmışız. Fakat bir pandemi travmasıyla %76,3 olarak rakamlar 2020 yılında geriye gidiyor. Ben bu ivmenin hızla yükseleceğine inanıyorum. Biz TOURISTICA markamızla önümüzdeki sene için hazırlıklarımıza ve programlarımıza başladık. Aynı zamanda insanların konforlarını da göz önünde bulundurarak yaptık. Misafirlerimize maksimum konfor ve güvenli ortamı oluşturalım diyerek hazırladık” dedi.
TEMSA OTOBÜS ÜRETİCİSİ İLE ANLAŞMA YAPARAK OTOBÜS FİLOMUZU DA YENİLEDİK
Burak Tonbul; “Kültür Turizmi demek otobüslerde geçirilen 4,7 ve 10 gün arası zamanlar demek. Ülkemizin önemli kuruluşlarından bir tanesi olan Temsa otobüs üreticisi ile anlaşma yaparak otobüs filomuzu da yeniledik ve firmayla dizayn ettik. Önümüzdeki sene Photo Safari de kullanmak üzere araçlarımızı hizmete soktuk. Aynı şeyi küçük araçlarımız için de yaptık. Bu bizim turizm sektörünün geri gelişi ile ilgili inancımızın somut ortaya konulmuş halidir” dedi.
KÜLTÜR TURİZMİ AMAÇLI ÜLKEMİZE GELEN HER MİSAFİR SONUCUNDA GELDİĞİ YÖREYE EN FAZLA GİRDİYİ, EN FAZLA İMKÂNI VE EN FAZLA TURİZMİ SEVDİRMEYİ BAŞARAN MİSAFİR TİPİDİR
Tonbul; “Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıl itibariyle 2019 yılındaki rakam ve gelirlerimize bir adım daha yaklaştığımız, pandeminin sıkıntılarının bir nebze olsun üzerimizden attığımız bir yıl daha karşımıza çıkacaktır. Ama bu işin temelinde ve merkezinde kültür turizmi vardır. Kültür turizmi amaçlı ülkemize gelen her misafir sonucunda geldiği yöreye en fazla girdiyi, en fazla imkânı ve en fazla turizmi sevdirmeyi başaran misafir tipidir” diyerek sözlerini noktaladı.
TÜRKİYE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM ELÇİSİ BERATI TAKDİM EDİLDİ
TUTAP Başkanı Fikret YILDIZ, projenin hayata geçmesini sağlayan, projeye inanan ve projeye sponsor olarak destek veren TOURISTICA Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul’a ödül ve Türkiye’nin Kültür ve Turizm Elçisi Beratı takdim etti.
TUTAP Başkanı Fikret YILDIZ, TUROFED Yönetim Kurulu Üyesi, TGA Yönetim Kurulu Üyesi ve KATİD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Toktaş’a da Türkiye’nin Kültür ve Turizm Elçisi Beratı takdim etti.
DERECEYE GİRENLERE PARA ÖDÜLÜ VERİLECEK
Foto safaride; birinciye 5 bin TL, ikinciye 4 bin TL, üçüncüye 3 bin TL para ödülü verilecek. 17 yarışma için ayrı ayrı ödül gerçekleşecektir. Yarışamaya hem fotoğraf makinasıyla hem de telefonla katılım sağlanabilecek ve ayrım yapılmayacak. İlk üçe giren herkes ödülünü alacak.
PHOTO SAFARİNİN GERÇEKLEŞECEĞİ ŞEHİRLER VE UNSURLAR:
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir), Bursa ve Cumalıkızık, Safranbolu (Karabük), Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla), Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta), Göbeklitepe Arkeolojik Alanı (Şanlıurfa), Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Ani Arkeolojik Alanı (Kars), Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir), Efes (İzmir), Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Troya Antik Kenti (Çanakkale), Çatalhöyük (Konya), Pamukkale-Hierapolis (Denizli), Afrodisias (Aydın) ve İstanbul.
PROJENİN AMACI:
- UNESCO unsurlarımızı yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak,
- Unsur illerimizde turizm gelirlerine katkı sağlamak,
- Türk turizminde alternatif turizm çeşidi olan Foto Safari olgusunu yerleştirmek ve geliştirmek,
- Ulusal ve Uluslararası tanıtımlarıyla UNESCO miraslarımıza olan ilgiyi arttırmak.
SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ:
- Faruk Akbaş (Fotoğraf Sanatçısı, Gezgin, Yazar),
- Mustafa Seven (Fotoğraf Sanatçısı, İçerik Üretici),
- Prof. Oktay Çolak (Fotoğraf Sanatçısı, Akademisyen),
- Ömer Serkan Bakır (Fotoğraf Sanatçısı, Fotoğraf Dergisi Genel Yayın Yönetmeni),
- Erkan Tabakoğlu (Fotoğraf Sanatçısı),
- Ali Murat Coruk (Fotoğraf Sanatçısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Şube Müdürü),
- Serdar Karaduman (Art Director)
UNESCO Touristica Photo Safari seçici üyeleri de selfie çeker
YASAL UYARI
WEB MEDYA - Turizmin Sesi tarafından üretilen, http://www.turizminsesi.com/ sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin sitemizin yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz kullanım yapılamaz. Aksi taktirde ADA Hukuk Bürosu yetkilidir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.