22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

VAN HEYETİ VİYANA’DA

Vanlı iş adamlarının Orta Avrupa’daki bazı ülkelerdeki iş potansiyelini incelemek ve işadamları ile ikili görüşmelerde bulunmak üzere düzenlendiği gezisi kapsamında Türkiye’nin Avusturya Konsolosluğu, Türk İş Derneği ve Viyana Ticaret Odası yetkileri ile

VAN HEYETİ VİYANA’DA

06 Kasım 2012 / 19:57

TURİZMİN SESİ


TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ’NE GİRMESİ DURUMUNDA DOĞU SINIRI VAN OLACAK’
 Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (VATSO), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı (KOSGEB) Van İl Müdürlüğü’nün katkıları ile düzenlenen iş gezisine katılan 24 kişilik işadamı grubu, resmi temaslarına başladı. VATSO Yönetim Kurulu, meclis üyeleri ile Van’ın ileri gelen işadamlarından oluşan grup, turizm alanında dünyanın önde gelen kentlerinden biri olan Viyana’da Türkiye’nin Avusturya Konsolosluğu, Türk İş Derneği ve Ticaret Odası yetkileri ile bir araya geldiler. Avusturya-Türk İş Derneği’nde gerçekleşen iş görüşmesinde bir açıklama yapan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, Van’ın tarihi kültürel ve ekonomik yapısı hakkında bilgi verdi. Nadiroğlu, ‘Van Türkiye’nin doğusunda bulunmaktadır. İran ile komşu bir şehirdir. İlimizin coğrafi yapısı, strateji önemi, ulaşım imkanları, tarihi ve turistik özelliği ile Türkiye’nin önemli bir kentidir. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi durumunda Doğu sınırı Van olacak’ dedi.

Van’da 2011 yılında yaşanan depremin ardından Avusturya-Türk İş Derneği’nin yardım gönderdiğini hatırlatan Nadiroğlu bundan dolayı Avusturya-Türk İş Derneği Başkanı Lothar Fischmann’a teşekkür etti. Van’da mukavva ve Türkiye’nin en büyük mermer fabrikalarından birinin kentte bulunduğunu söyleyen Nadiroğlu, ihracatlarını ise özellikle İran Irak ve Türkmenistan gibi komşu ülkelere yaptıklarını anlattı. Nadiroolu, ‘Türkiye’nin 81 ili var. Van’da bunlardan biridir’ şeklide konuştu. Van’ın özellikle yenilenebilir enerji konusunda büyük bir potansiyelin olduğunun altını çizen Nadiroğlu, ‘Van Türkiye’de en fazla güneş enerjisi alan illerin başında gelmektedir. VATSO olarak bizim de bu alanda hazırlamış bir projemiz. var’ şeklinde konuştu.

AVUTURYA HALKINA TÜRKİYE’Yİ TÜM ÇEŞİTLİĞİ İLE TANITMAYA ÇALIŞIYORUZ
Avusturya –Türk İş Derneği Başkanı Lothar Fischmann ise son dönemlerde Avusturya firmalarını en büyük yatırımlarını Türkiye’ye yaptıklarını kaydetti. Derneklerinin kuruluş amacının Avusturya firmalarının Türkiye’ye ilgisini artırmak olduğunu ifade eden Fischmann, ’Bu güne kadar Türkiye’nin İstanbul ve Antalya’dan ibaret olduğunu düşünen Avusturya halkına Türkiye’nin tüm çeşitliği ile tanıtmaya çalışıyoruz’ dedi.

DEPREMDEN DOLAYI ÇOK ÜZÜLDÜK
Van’da yaşanan depremden dolayı çok üzüldüklerini söyleyen Fischmann, Van’ın çok kısa sürede toparlanmasına ise sevindiklerini kaydetti. Depremde hasar gören okullar için 3 Aralık 2011 tarihin de Viyana’da Nikolaus (Noel Baba) adına düzenlenen kampanya düzenlediklerini söyleyen Fischmann, toplanan yardım paralarını da Mayıs ayında Van’a getirerek yetkililere teslim ettiklerini anlattı. Van Gölü’nün o harika manzarasında çok etkilendiğini de dile getiren Fischmann, ‘
Van’da hasar gören okullar için düzenlediğimiz kampanya ile yetinmedik.Bu sefer ise Van’daki engelliler için başka bir kampanya düzenledik. İlk bahar aylarında toplanan yardımların bizzat ben getireceğim’ şeklinde konuştu.

Avusturyaturistlerin Türkiye’de İstanbul ve Antalya’yı tercih ettiğini söyleyen Fischmann, ‘Türkiye’ye giden Avustuuryalı turistlerin Turistleri Van’a gitmesi için sizinle ortaklaşa ne yapabiliriz? Avusturyaturistleri Van’a çekebilmek için bir işbirliğine nasıl gidebiliriz’ ifadelerini kullandı. VATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kantarcıoğlu ise Fischmann’ın destek talebine karşılık olarak Avusturya’daki turizm şirket temsilcileri ile tur operatörleri Van’da ağırlamaya hazır olduklarını söyledi. Bu organizasyonu karşılıklı olarak yapmayı da istediklerini söyleyen Kantarcıoğlu, ‘Eminim Van’a gelecek olan seyahat acenteleri ve tur operatörleri iki ülke arasındaki turizmin gelişimine büyük katkı sağlayacaklar’ ifadesini kullandı.

Türkiye’nin en büyük mermer ve granit fabrikalarından biri olan Van-Mermer ve Gökçenay Gourp’un Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay ise Van’da yaşanan depremden 6 ay öncesinde 26 milyon Avro’luk bir yatırımla kurdukları mermer ve granit fabrikasını depremin yıl dönümü olan 23 Ekim tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirildiğini söyledi. Ürettikleri mermerleri başta Katar, Irak, ABD ve Kanada olmak üzere birçok ülkeye ihraç ettiklerini ifade eden Gökçenay, ürettikleri mermere çok ciddi taleplerin oldu anlattı. Gökçenay, tamamen öz kaynakları ile kurdukları fabrikada Çin ve İtalya’dan sonra 2 milimetre kalınlığındaki mermerin kendi fabrikalarında üretildiğini söyledi.Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı (KOSGEB) Van İl Müdürlüğü Bilal Emre Yörük ise kurumu ve işletmecilere verdikleri destekler hakkında bilgi verdi. Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.