22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

VAN TURİZM FUARI TÖRENLE AÇILDI

Uluslararası 17. Van Asya İpekyolu Turizm Ticaret ve Sanayi Fuarı'nın açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla yapıldı

VAN  TURİZM FUARI TÖRENLE AÇILDI

21 Ekim 2010 / 11:32

TURİZMİN SESİ


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'Türk, Kürt, Alevi, Sünni, Müslüman ve Hıristiyan, hepimizin ortak başka bir kimliği var, hepimiz Türkiye Cumhuriyeti yurttaşıyız, bunu değerlendireceğiz, bunu yüksek tutmaya çalışacağız' dedi.

Van-Erciş kara yolundaki Altaylı tesislerinde,  Van-Asya İpek Yolu Turizm, Ticaret ve Sanayi Fuarı ve 1. Van Turizm Fuarı açılış töreninde konuşan Bakan Günay, Van'ı bir turizm çekim merkezi haline getirebilmeyi amaçladıklarını söyledi. Van aracılığı ile sadece bu kentin değil, bölgenin kalkınacağını belirten Günay, 'Çünkü Van, coğrafyası ve tarihi ile gerçekten bir çekim merkezi olmayı hak ediyor.

Bugün Ankara'dan sabah çıkarken, fırtına vardı. Ceketimle çıktım. Az önce Van Kalesi'ne ise ceketimi çıkarıp tırmandım. Bu tarihte bunu Antalya'da yapabilirsiniz. Bir de Van'da yapabiliyorsunuz. Demek ki burada mevsimin, tabiatın ve tarihin bize verdiği imkan sonsuz ve sınırsız. Biz bu şekeri, unu ve yağı neden helva yapmayalım' diye konuştu. Bunun için devlet olarak gerekli desteği vereceklerini ve her şeyi yapmaya hazır olduklarını bildiren Günay, şöyle devam etti: 'Valimiz, milletvekillerimiz ve belediye başkanımız ile yan yana bir hedefe doğru gitmekteyiz. Bizim bir şeye ihtiyacımız var. Yurtta ve dünyada barışa ihtiyacımız var. Biz barışı burada, temel bir yaşam tarzı, vazgeçilmez yaşam tarzı haline getirdiğimiz zaman, yapamayacağımız bir şey yoktur. Bölgemizin kaderini, ülkemizin kaderini ileriye doğru değiştirebiliriz.'

AKDAMAR KİLİSESİ'NDE AYİN YAPILMASI
Akdamar Kilisesi'nde 19 Eylülde yapılan ayine değinen Günay, şunları söyledi:'Emek veren herkese çok teşekkür ederim. Akdamar Kilisesi'nde insanlar kendi inançları doğrultusunda yaradana dua ettiler. Aynı şeyi Sümela'da yaptık, yarın akşam aynı şeyi Tarsus'ta yapacağız. Yapılmasından büyük sevinç yaşadığım Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi'nde de aynı şeyi yapacağız. Biz bu topraklar üzerinde yaşıyoruz. Biz bu topraklar üzerinde doğduğumuzda annemiz, babamız kulağımıza Türküz, Kürdüz,, Aleviyiz, Sünniyiz, Müslümanız, Hristiyanız demiş olabilir. Türk, Kürt, Alevi Sünni, Müslüman Hristiyan, hepimizin ortak başka bir kimliği var. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti yurttaşıyız. Bunu değerlendireceğiz, bunu yüksek tutmaya çalışacağız. Bizi bir arada yaşatacak olan, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak, pasaportumuzun ve kimliğimizin bölgede, dünyada geçerli olmasını sağlamaya çalışmak olacaktır. Türkiye 20-25 yıldır, çok daha eskiden bu yana, ciddi sıkıntılar büyük acılar, haksızlıklar, yanlışlıklar yaşadı. Şimdi bir hayalimiz var. Çocuklarımız bizim yaşadığımızdan daha güzel bir ülkede daha güzel bir dünyada yaşasınlar. Bolluk içerisinde, kardeşçe, dostlukla, varlık içerisinde yaşasınlar. Bunu istiyoruz bunun için yaşıyoruz.'

VAN BÖLGENİN KEYİF MERKEZİ OLMALI
Günay, hayallerin gerçekleşmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının kısıtlı imkanları dahilinde, başka bölgelerin de hakkını yemeden Van'a çeşitli yatırımların yapıldığına işaret etti. Günay, 'Van'a yapılacak yatırımın, başka bölgelere de fayda sağlayacağını düşünerek elimden gelen desteği veriyorum. Sadece Van değil, Hakkari, Ağrı, Muş ve Bitlis'te önemli. Çünkü Van'a gelenlerin buraları da görmesi gerekiyor. Bütün bu coğrafyayı ele alıp geliştirmeye çalışacağız. Benim düşüncem, Van'ı sosyal yaşamı ile bölgenin en büyük kültür merkezi, bir keyif merkezi, eğlence merkezi haline getirmektir. İnsanların diğer ülkelerden İstanbul'a geldiği gibi buralara gelir. İran'dan, Ermenistan'dan, Azerbaycan ve Irak'tan Türkiye'ye gelmeye başlarlar. Van için hayalim budur' dedi.Bakan Günay fuarda emeği geçenlere teşekkür ederek, 'Turizm sadece ekonomik kalkınma değildir. Dostluk, barış ve kardeşlik projesidir. Allah bizi mahcup etmesin ve insanlığın tamamına güzel günler göstersin' ifadesini kullandı. Günay konuşmasının sonunda, Ahmet Arif'in, 'Vay Kurban' adlı şiirini okudu.

İPEKYOLU'NUN KESİŞİM NOKTASI ANADOLU'DUR
Vali Münir Karaloğlu da, fuarın açılışında bir konuşma yaptı. İnsanlık tarihi boyunca dünyaya yön veren medeniyetler, ya yollar etrafında kurulmuş, ya da kendilerini var edecek yeni yollar kurduğunu belirten Karaloğlu, “Bu yolların en önemlilerinden biri şüphesiz İpek Yolu'dur. İpek Yolu, Silk Road, Tarik-i Harir, Reh-i ibrişim. Bu yolun her dilde adı var, İnsanlığın tüm geçmişinde derin izleri var, İpek yolu; sadece tüccarların değil, aynı zamanda, doğudan batıya, batıdan doğuya bilgelerin, fikirlerin, dinlerin, seyyahların ve kültürlerin de yoludur. Binlerce km uzunluğundaki bu yol üzerinde Dünyanın nerdeyse yarısı yaşıyor. Tam 3 milyar insan bu, aynı zamanda 3 milyarlık dev bir pazar ve inanılmaz bir ticaret potansiyeli anlamına geliyor” dedi. İpek Yolu'nun kesişim noktasının Anadolu olduğunu anımsatan Karaloğlu “Avrupa'dan Çin'e, Çin'den Avrupa'ya giden tüm kervanlar, tüccarlar bizim hanlarımızda, kervansaraylarımızda konakladı. Bu yollar; hem Anadolu'yu hem tüm Anadolu medeniyetlerini Ana bir damar olarak beslemiş, zenginlik üretmiş, zenginlik taşımıştır.  Bugün Anadolu'yu baştan sona kuşatan Kervansaraylar, hanlar o kadim tarihin şahitleridir”

BAKAN'IN VAN, İLGİSİNE TEŞEKKÜR
Bu yıl 17'ncisi düzenlenen yoluna da İpekyolu fuarı olarak verilen fuarın önceki yıllardan farklı olduğunu ifade eden Karaloğlu, şunları kaydetti: “Sayın bakanımızın geçen sene İzmir Travel Turkey Fuarında, “Van'da da turizm fuarı istiyorum.” Talimatıyla bu sene ilk kez fuarımıza turizm eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve TÜRSAB'ın desteklediği fuar, ilimizde ilk kez yapılmaktadır.  Sayın Bakanımız ve TÜRSAB Başkanımıza, şehrimize gösterdikleri yakın ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Klasik bir söylemle Van, Türkiye'nin en doğusudur, Çünkü Türkiye'nin en doğusundadır.  Doğu, Dünyada artık yeni bir anlam içeriyor.  Sayın Cumhurbaşkanımızın dedikleri gibi ticaret, doğuya kayıyor.  Sayın Başbakanımızın Çin Başbakanı ile İpek yolunun yeniden canlandırılması için protokol imzalaması Tesadüf değildir. Ticaretin kaydığı doğudan bahsediyoruz. Çin, Hindistan, Pakistan, İran, Orta Doğu ve Ön Asya nüfusuyla muazzam bir pazardır. İşte bu doğunun en batısı, Van'dır”

VAN, ASYA'NIN BATISINDA BİR KÖPRÜ
Van'ın, Türkiye'nin Ortadoğu, İran, Irak, Ermenistan ve Orta Asya ülkelerine açılan en önemli kapılarından biri olduğunu anımsatan Karaloğlu “Bu önemli konum, geçmişte de böyleydi,
bu gün de böyledir. Bundan sonra da böyle kalacaktır. Evet Van, bu konumu ve özellikleriyle Avrupa'nın doğusunda, Asya'nın batısında bir köprü, bir kapı olarak ticaretin önemli bir merkezi olmaya adaydır. Bu avantajlarımızı kullanarak şehrimizi hem bir turizm şehri yapmak, hem de üretim ve lojistik merkezi haline getirmek istiyoruz. Bütün çalışmalarımız, bunu gerçekleştirmek içindir. Bu gün düzenlediğimiz bu iki fuarın da, bu amacımıza ulaşmakta İşimizi kolaylaştıracağını ümit ediyorum. Bu fuarımızın gerçekleşmesinde emeği geçen Başta Van Ticaret ve Sanayi Odası başkan ve yönetimine, TÜRSAB yönetim kurulu başkan ve yönetimine, Bakanlığımızın ilgili genel müdürlerine teşekkür ediyorum. Aramızda bulunan misafir oda başkanlarımıza, katılımcı firma yetkililerine teşekkür ediyorum. Sayın Bakanım, talimatlarınızla başlatılan Van Turizm Fuarının açılışında aramızda olmanız bize güç vermiştir. Van Denizi Havzasının yeni bir destinasyon olarak öne çıkması ve tanıtılmasıyla ilgili çalışmalarınız, bölge halkını mutlu etmektedir. Size ve ekibinize şahsım ve kent halkımız adına şükranlarımı arz eder; fuarımızın, şehrimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ederim. 

Fuarın açılışında VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Van Belediye Başkanı Bekir kaya da birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından Rize'den gelen halk oyunları ekipleri yaptığı gösterilerinin ardından Van-Asya İpek Yolu Turizm, Ticaret ve Sanayi Fuarı'nın açılış kurdelesi protokol tarafından kesildi.

BAKAN GÜNAY'IN NİSİ VE VAN KEDİSİ İLGİSİ
Fuar alanına giren Bakan Günay, Kocaeli'nden gelen pişmaniyecide Vali Münir Karaloğlu, Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan'la birlikte 'pişmaniye' hazırladı. Bakan Günay daha sonra Van İl Kültür Müdürlüğü standına geldi. Burada Bak Hele Bak lakaplı Yusuf Konak tarafından kendisine otlu peynir ikramı yapıldı. Bakan Günay, stantta gördüğü Van Kedisi'ni kucağına alarak bir süre sevdi. Bu arada Van'da, Mavi Fikirler' sosyal sorumluluk projesi kapsamında 'Nisi' karakterini canlandıran Özel Çınar İlköğretim Okulu öğrencisi Nisa Gürbüz'le yakından ilgilendi. Nisi ile sohbet eden onun adına çıkan dergiyi inceleyen Günay, Nisi'ye olan ilgisi Türk Hava Yolları'nın standında da devam etti. Bakan Günay, Nisi'yi kucağına alarak günün anısına bir de hatıra fotoğrafı çektirdi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) standını ziyaret eden Bakan Günay, Genel Sekreter Emin Yaşar Demirci'den projelerle ilgili bilgi aldı. Günay, daha sonra Van'da temeli atılan ve inşaatları devam eden 5 yıldızlı oteller olan Elite World ve Rescate Hotel'in stantlarını da ziyaret etti. Günay, beraberindeki Vali Karaloğlu ve Van Milletvekilleriyle birlikte fuarda stant açan iller ve turizm seyahat acente temsilcilerinin de stantlarını ziyaret etti.

Fuarın açılışına Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Ak Parti Van Milletvekilleri İkram Dinçer, Kayhan Türkmenoğlu, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, Van Vali Yardımcıları Atay Uslu, Murat Uzunparmak, Nurulah Ertaş, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgüt temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. 6 bin metrekarelik alana kurulan fuarda 52'si Türkiye'nin diğer illerinden olmak üzere toplam 119 firmanın standı yer alıyor. Fuar 24 Ekim günü kapanacak. Haber -Foto- Van Valiliği

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.