VAN'IN TURİZM ATAĞI
Van Valisi Münir Karaloğlu, Van'ın turizm markalarının iyi değerlendirilip pazarlanması halinde 2023 vizyonunda hedeflenen 1 milyon yabancı, 3 milyon yerli turiste ulaşılabileceğini söyledi
16 Kasım 2009 / 23:21
TURİZMİN SESİ
Vali Karaloğlu, Yardımcısı Halil Berk ile birlikte 2010 turizm sezonunda belirlenecek strateji ve 2023 vizyonu hedefleriyle ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde brifing aldı. Kentin gelişmesine katkı sunabilecek en önemli sektörün turizm olduğunu belirten Karaloğlu, bu sektörün gelişmesi noktasında Müdürlüğün yapacağı çok önemli işlerin olduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nü resmi yazılara cevap verecek rutin bir ofis yerine; proje üretebilen, dinamik, daha interaktif kullanılmasını istedi. Karaloğlu; Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak yapacağınız çok iş var. Daha aktif olmak lazım. Sürekli arazide olmak lazım.
Bizim önümüzü açacak projeler üretmeniz lazım. Biz sizin önünüze proje koymayacağız, siz bizim önümüze hedefler bırakacaksınız. Bizim önümüzü, toplumun önünü siz açacaksınız. Kültür ve Turizm'de çalışan personel kentin tanıtımı ile ilgili arazide olmak zorunda. Özellikle turizm sektörünün geliştirilmesi açısından bu kentte yapacağımız yüzlerce, binlerce iş var. Bizim daha görmediğimiz, keşfetmediğimiz yerler, koylar var.
Dışarıdan insanları götürmeyi bir tarafa bırakalım; henüz Vanlı hemşerilerimizin gezip görmediği yerler var. Bununla ilgili tarihî bir bilinç oluşturmak ve mevcut potansiyeli gün yüzüne çıkarmak için her birinizden özel gayret ve çaba bekliyorum dedi. Halihazırda Kültür ve Turizm Mdürülüğü'nde istihdam edilen personelin yeterli olduğunu belirten Karaloğlu, bu arkadaşların eğitilip, motive edilmesi halinde ise ciddi sonuçlar alınabileceğini vurguladı.
Van'ın bir marka olarak tanıtılması halinde 2023 vizyonunda açıklanan 1 milyon yabancı, 3 milyon yerli turiste o tarihten önce ulaşılabileceğine işaret eden Karaloğlu 1 milyon yabancı, 3 milyon yerli turist kendiliğinden, seyrederekten gelmez. Bunun olması için yapmamız gereken her şeyi yapmamız lazım. Turizm altyapısının geliştirilmesi, kentin kültürel ve tarihi mekanlarının tekrar restorasyonunu yaparak turizme sunmamız lazım.
Biz Van'ı iyi değerlendirir, iyi pazarlarsak; Van 1 milyon hedefine 2023'den önce de ulaşabilir. Turizmin her çeşidini bu amaçla kullanmak gerekir; kültür turizmini, inanç turizmini, kış turizmini, doğa turizmini, eko turizmini ve daha nicelerini yapabileceğimiz argümanlarımız var. Kentin bir marka olarak tanıtımın yapılması çok önemli. Bununla ilgili bir çalışma da yapıyoruz. İnşallah kısa süre içinde o da sonuç verecek dedi.
Van'ı topyekun bir marka olarak pazarlamanın önemine vurgu yapan Karaloğlu, Ermenistan ve İran yakınlığının iyi kullanılması gerektiğine işaret etti. Karaloğlu Bunları kullanarak turizm potansiyelini harekete geçirirsek bu kentte ne aç ne de açıkta insan bırakırız. 1 milyon yabancı turisti Van'a getirelim. Kentteki hatta çevre illerdeki sosyal ve ekonomik problemlerin çoğunu bitiririz. Çünkü turizm 60 sektörü tetikleyen ve geliştiren bir sektördür.
Kentin tanıtımı için yurtiçi ve yurtdışındaki fuarlara katılmanın faydalı olacağını belirten Karaloğlu, özellikle Ermenistan ve İran'daki fuarların önemine vurgu yaptı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Tarihe yolculuk' projesinin devam etmesini isteyen Karaloğlu, özellikle Van dışından gelen üniversite öğrencilerinin ve öğretmenlerin tercih edilmesinin kentin tanıtımında etkili olacağını belirtti.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Zeki Taştan da, göreve geldikten sonra Müdürlüğü birçok koldan harekete geçirdiklerini, kültür ve turizm adına Van'a değer katan ve tanıtan faaliyetlerde bulunduklarını ancak bu büyük potansiyelin harekete geçirilmesi için daha çok yol almaları gerektiğini belirtti. Van'da Urartu, Selçuklu, Osmanlı ve Roma medeniyetine ait yaklaşık 70 bin eser bulunduğunu belirten Taştan, bunlardan sadece 3. 200'ünün müzede sergilendiğini kaydetti.
Bunlardan 19 bin 880 adet eserin Sikke, 18 bin 360'ı nın Arkeolojik, 1.400'ü nün ise Etnografik eser olduğunu ifade eden Taştan, 30. 000 eserin de envanter çalışmalarının devam ettiğini; tüm eserlerin sergilenmesi için yeni bir müzeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Van'da turizm ve belediye işletmeli otellerde toplam 2 bin 731 yatak sayısı olduğunu kaydeden Taştan, önümüzdeki yıl hedeflenen turist sayısının gerçeklemesi durumunda konaklama hizmetlerinin yetersiz kalabileceğini belirtti.
2008 ile Ekim 2009 rakamlarına bakıldığında yerli turist sayısının aşıldığını; yabancı turist sayısında yüzde 60 oranında bir artışın gerçekleştiğini kaydeden Taştan, 2009 yılı itibariyle birçok otelde kapasitenin dolu dolu geçtiğini bildirdi. Doç. Dr. Taştan, 2008 yılında Van'a 43.809 yabancı, 283.542 de yerli turist geldi. 2009'da ise bu sayı çok arttı. 2009 yılı Ekim ayı rakamları itibariyle Van'ı 68.647'si yabancı, 371.91'si ise yerli turist (resmi kurumların misafirhanelerinde kalanlar hariç) ziyaret etti. 2010 yılında yerli ve yabancı turist sayısında büyük bir artış bekliyoruz diye konuştu.
Brifingin ardından Karaloğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binasını gezdikten sonra Van Müzesi'ne geçti. Müzede bulunan Urartu, Roma, Selçuklu, Osmanlı medeniyetine ait eserlerin sergilendiği Arkeolojik ve Etnografya sergilerini gezen Karaloğlu, daha sonra depoya inerek, yaklaşık 30 bin eserin bulunduğu bölümleri gezdi ve yetkililerden bilgi aldı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.