22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

VANLI’LAR TURİZMLE ANILMAK İSTİYOR

Ege Bölgesi Van Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu "Travel Turkey 2009" turizm fuarında Van'ı tanıtmaya gelen Vanlı turizmcilere 'Hoş geldiniz' yemeği verdi

VANLI’LAR TURİZMLE ANILMAK İSTİYOR

11 Aralık 2009 / 14:46

TURİZMİN SESİ


Karabağlar İlçesi'de bulunan Yörük Oba Restoran'ın da verilen yemeğe kafileye başkanlık yapan Van Vali Yardımcısı Halil Berk, Karabağlar İlçe Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Van Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı (VATSO) Ata Altay, Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Zeki Taştan, Ege Bölgesi Van Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Gülsoy, Van'dan gelen bazı turizmciler ile İzmir'de yaşayan Vanlı'lar katıldı.

“VAN'IN TERÖR VE KAÇAKLIKLA ANILMASINI İSTEMİYORUZ”
Van Valisi Münir Karaloğlu'nun İzmir'de yaşayan Vanlılara 'selamı'nı ileterek konuşmasına başlayan Vali Yardımcısı Halil Berk'te Valilik ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak amaçlarının terör ve kaçakçılıkla anılan Van'ın artık bu kötü imajıyla değil de, birçok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi ve kültürüyle tanıtmak söyledi. 5 yıldır Van'a görev yaptığını hatırlatan Berk, Vanlılarda gördüğü en önemli özelliğin insanların yakınlığı, misafirperverliği olduğunu, burada da bugün 2 bin kilometre uzaklıkta, rakım olarak da 2 bin metre aşağıda olmasına rağmen aynı yakınlığı, aynı sıcaklığı gördüklerini söyledi.

Valilik olarak amaçlarının Van'ın terör ve kaçakçılıkla gündeme gelmemesi olduğunu anımsatan Berk “Van'ın Akdamar'ı, Van'ın Gölü, İnci Kefali, Kahvaltısı, Muradiye Şelalesi, Müküs Çayı var. Van'da yelken, Van'da Kano, rafting yapılıyor. Van'da kışın kış sporları yapılıyor. Van'da dinsel hoşgörünün temsili Akdamar Kilisesi, Çarpanak Kilisesi, Altınsaç Kilisesi var. Bunun karşılığında Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi Camileri var. Yine aynı paralelde 3 bin yıllık medeniyetinden kalan kalemiz var. Van'daki tarihi ve turistik yerleri saymakla bitiremeyiz. Biz valilik olarak bunlara fonksiyon katarak, müzemizi geliştireceğiz. Bunları yerli ve yabancı turistlerin hizmetine daha iyi sunmak için çalışmalar yapacağız. Restorasyona ihtiyaç duyulan yerleri restore edip turizmin imkanına sunacağız.

“2023 YILINDAKİ HEDEFİMİZ 1 MİLYON YABANCI, 3 MİLYON YERLİ TURİST”
“Hedefimiz Sayın Valimizin de dediği gibi 2023 yılında 1 milyon yabancı, 3 milyon kişi turist hedefliyoruz. Bu paralel de çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Bu paralelde topyekun olarak seferberlik ilan ettik. Bugün onun için burayız. İzmir'de kaldığımız 4 günlük süre içinde Van'ın insanını, kültürünü, misafirperverliğini tanıtacağız. Önümüzdeki günlerde de İstanbul'da, Berlin'de, Batum'da, Tahran'da yeri geldiğinde Erivan'da Van'ımızı tanıtmaya devam edeceğiz. Ve Van'ımızı farklı bir şekilde gündeme gelmesini sağlayacağız. Ve insanlarımızın batıya göç ederek değil de, Van'da da yatırım yapmaları için imkanları oluşturmaya çalışacağız. Bu programı düzenlediğiniz için teşekkür ediyorum” diye konuştu.


“İZMİR'İN EN PROJECİSİ İDİM. VAN'DAKİ KALECİK MEVKİİNDE TAŞ OCAĞI İŞLETTİM”
İzmir İlçesi'nin Vanlı Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm'de yaptığı konuşmada, 1972 yılında öğrencilikle başlayan İzmir'deki iş, siyaset ve yerel yöneticilik hayatındaki başarılarını Vanlı'lara borçlu anımsattı. Memleketine hizmet için 1982 yılında geldiği Van'da iş alanlarının olmaması sebebiyle 4 yıl boyunca Kalecik mevkiinde Karayolları'nın ihtiyacı olan Taş ocaklarını çalıştırdığını anlatan Kürüm “Okuldan mezun olduktan sonra uzun yıllar İzmir ve Ege Bölgesi'nde müteahhitliğe devam ettim. 1.500'e yakın konut projesi çizdim. 2 bin'e yakın da yazlık ve kışlık daire bitirdim. 1982 yılında memleketim Van'a hizmet etmeye geldiğim de ise maaselef Kalecik mevkiinde Taş Ocağı işlettim.

Karayollarına taş çıkarttım. O dönem İzmir'in en iyi projecisiydim, ama memleketimde yatırım yoktu, iş ve yapacak bir şey yoktu. Çize çize bir Ahlat Belediyesi'nin projesini çizdim. Daha sonra 1986 yılında iş olmadığı için İzmir'e geri döndüm” Uzun yıllar CHP Konak İlçe Başkanlığı yaptıktan sonra 18 bin geride başladığı Karabağlar Belediye Başkanlığı'nı 32 bin oy farkı ile kazandığını anlatarak “Bu oy farkı Vanlı hemşerilerimin desteği ile oldu. Bu kazançta bu başarıda yanımda olan tüm Vanlı hemşerilerime teşekkür ediyorum” dedi.

Yemekte bir konuşma yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Zahir Kandaşoğlu'da amaçlarının 7 bin yıllık tarihi olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Van'ı tanıtmak olduğunu söyledi. İzmir, İstanbul gibi metropol kentlerde yaşayan tüm Vanlı'ları da kentin tanıtımına katkı sağlamak ve yatırım yapmaları için işadamlarını ve yerel yöneticileri Van'a getirmeleri tavsiyesinde bulunan Kandaşoğlu şunları söyledi. “ Van Doğu Anadolu Bölgesinin 'Parisi' olan bir ildir. Onun için Van hem dünya için, hem de ülkemiz için çok önemli olan bir ilimizdir. Bizlerde ilimizin bu güzelliğini anlatmak ve tanıtmak için burayız. Bu ilimizin değerini bilmeyen, bu ilimizi gelip görmeyen değerli Vanlı hemşerilerimizi, İzmirlileri Van'a davet ediyoruz. Van tarihi ve kültürel bir şehirdir. Van'da ortaya çıkmayan tarihi eserlerimiz vardır.

Van'ı gezip gördüğünüz zaman bu ilin ne kadar önemli olduğunu bileceksiniz. Biz bugün yine bu tarihi şehri bu metropol kentte tanıtmak amacıyla Sayın Valimizin Başkanlığı'nda ülkemiz için çok önemli olan uluslar arası fuarda tanıcağız. Büyükşehirlerde yaşayan Vanlı hemşerilerimizi de çok önemsiyoruz. Doğu'nun 'Parisi' olan Van'ı hiçbir zaman unutmayınız. Van'ımıza yatırım için gelecek batılı işadamlarımızı, tanımak amacı ile belediye başkanlarını ilimize getiriniz. Biz bunu her zaman bekliyoruz. Bizlerde Van için varız. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum”

Ege Bölgesi Van Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Gülsoy'da bir konuşma yaptı. Derneğin İzmir'de Vanlı'ları bir araya getirmek için sosyal ve kültürel faaliyetler yaptığını belirterek “Bu faaliyetler arasında İzmir'de okuyan Vanlı öğrencilere burs, hastası cenazesi olanlara da imkanlar ölçüsünde maddi ve manevi katkı, işsiz gençlerimize ise istihdam olanakları sağlamak için çalışmalarımız var. İmkanlarımız dahilinde çalışmalarımız devam edecektir. Yemeğimize iştirak eden Vanlı hemşerilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yemekte Ege Bölgesi Van Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu'nun günün anısına Van Valisi Münir Karaloğlu'na hazırladığı 'teşekkür plaketi' Dernek başkanı İlhami Gülsoy tarafından Vali Yardımcısı Halil Berk'e verildi. Dernek ayrıca VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu'na bir plaket verirken, Kandaşoğlu'da katkılarından dolayı Dernek Başkanı İlhami Gülsoy'a bir tabak plaket verdi. Sıcak bir ortamda geçen yemekte Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Metin Barklık'ın söylediği Türkçe ve Kürtçe türkülerle davetliler bol bol halay çekerek, stres attı.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.