VİKİNGLER DUBLİNDE FESTİVALLE ANILDI
İrlanda tarihinde önemli yeri olan Vikingler, başkent Dublin'de düzenlenen festivalle anıldı.
19 Ekim 2009 / 15:16
TURİZMİN SESİ
Dublin Belediyesi amfiteatrında hafta sonu yapılan Dublin Viking Festivali boyunca çeşitli etkinliklerle ziyaretçiler, Viking kültürünü tanıdı. Festival, kentin içinden geçen Liffey Nehri kıyısındaki, Vikinglerin ilk yerleşim bölgesinde konumlanmış amfiteatrda, savaşçılık tekniklerinin anlatıldığı gösterilerle başladı. Aslına benzetilerek yapılan ve Vikinglerin gündelik yaşamına ışık tutan giysiler, mutfak gereçleri, el işleri ve yazı takımlarının da tanıtıldığı amfiteatrda, en fazla ilgiyi silahlar ve Vikinglerin eşya yapımında kullandığı düzenekler çekti.
Festival çerçevesinde, amfiteatr yakınlarındaki Wood Quay, Essex Caddesi ve Temple Bar'da da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Vikingler İrlanda'da henüz şehirlerin kurulmadığı 9'uncu yüzyıl başlarından 11'inci yüzyıl sonlarına kadar varlık gösterdi; ancak adanın hakimiyetini hiçbir zaman bütünüyle ele geçiremedi. Dublin şehrinin bugün bulunduğu ve "Baile Atha Cliath" olarak bilinen bölgeyi Vikinglerin 9'uncu yüzyılda istila ettiği, burada kurulan yerleşime, Liffey'in karanlık sularından esinlenilerek, "Kara Gölcük" anlamına gelen "Dubh Linn" adının verildiği biliniyor.
İrlanda'daki Viking dönemi, kimilerince "zengin Kelt kültürünün baltalandığı bir zaman dilimi" olarak değerlendirilse de, "Vikinglerin Dublin şehrinin kurucusu olduğu, gemicilik teknikleri ve ticaretin gelişmesi gibi konularda bölgeye önemli katkılarda bulunduğu" yaklaşımı da kabul görüyor. Vikinglerle ilgili bilinenlerin birçoğu arkeolojik kazılarda elde edilen buluntulara ve tarih kayıtlarına dayanıyor. Bununla birlikte, "bir Viking için en kötü şeyin yatağında huzur içinde ölmek olduğu" ya da "Vikinglerin, düşmanlarının kanını, kafatasından yap ılmış kaplardan içerek savaş zaferi kutladıkları" gibi efsaneler de geçmişten bugüne varlığını koruyor. Kimi uzmanlara göre, Vikinglerin kullandığı savaş başlıklarında bir çift boynuz ya da kanat bulunduğu da bir söylenceden ibaret. Bazı 19. yüzyıl çizimlerinde resmedilenin aksine, Norveç'te Vikinglere ait bir mezar kazısında gün yüzüne çıkarılan tek savaş başlığı, Viking miğferlerinde bu tür aksesuarların bulunmadığı savını destekliyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.