22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

VİZE BERLİN DUVARI GİBİ YIKILACAK

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, 10. Kuruluş Yıldönümünde Sivil Toplum Kuruluşları ile Bir Araya Geldi

VİZE BERLİN DUVARI GİBİ YIKILACAK

12 Aralık 2010 / 09:08

TURİZMİN SESİ-HANDE KURT


“Vize uygulaması Berlin Duvarı gibi, günün birinde yıkılacak.”
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS), kuruluşunun 10. Yıldönümünü 11 Aralık 2010 Cumartesi günü İstanbul Cevahir Kongre Merkezi'nde yüzlerce sivil toplum kuruluşundan bine yakın temsilcinin katılımıyla gerçekleştirilen "Sivil Toplum, Gençlik ve Yerel Yönetimler AB Üyeliği Yolunda" 4. Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı ile kutladı.

Toplantı, Türkiye'nin Avrupa Birliği adaylık statüsünün resmen tanındığı 1999 Helsinki Zirvesi'nin yıldönümü de düşünülerek 11 Aralık'ta gerçekleştirildi. Katılımcılar Avrupa Birliği üyelik sürecine ilişkin görüş ve önerilerini, ihtiyaçlarını, sorunlarını ve çözüm önerilerini, "Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının kurum içi yapıları ve karar alma mekanizmaları ile demokrasi kültürünün oluşmasında önemli role sahip olduklarını" vurgulayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a ilk elden sunma fırsatı buldu. ABGS Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır, AB Belçika Dönem Başkanlığı Büyükelçi Pol De Witte,AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış 'ın açılış konuşmalarıyla başladı.Toplantıya çok sayıda AB üyesi ülkenin konsolos ve büyükelçileri de katıldı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve TBB Başkanı Kadir Topbaş'ın ABGS ile TBB'nin ortak yürüteceği "Belediyeler AB'ye Hazırlanıyor Projesi"nin Protokol İmza Töreni ile sona erdi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,” Avrupa'daki Türkiye algısı ile Türkiye'deki Avrupa Birliği algısı ne kadar çok yaklaşırsa Türkiye'nin AB üyeliği de o kadar kolaylaşır. Bunun için sivil toplum kuruluşlarımızdan, gençlik örgütlerimizden ve yerel yönetimlerden çok şey bekliyoruz. AB vize rejimindeki çifte standartlara son verilmelidir. Vize uygulaması Berlin Duvarı gibidir, günün birinde yıkılacak. Avrupa sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da belası olan PKK terörizmi ile samimi mücadele etmelidir. Avrupa'ya yakışan Kıbrıs'ta akılcı ve adil davranmaktır. Adanın arkasına saklanmanın hiç bir yararı yoktur" dedi. Avrupa Birliği İletişim Stratejisi (ABİS)'nin temel aktörlerinden biri olan sivil toplum kuruluşları ile istişare kanallarının açık tutulması gerektiğine inanan Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, son iki yıl içinde 4. kez sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi.

Açılış oturumunun ardından, "Avrupa Birliği Fonları ve STK'lar", "Belediyeler ve Avrupa Birliği", "Vize: Sivil Toplum Diyaloğu Önünde Engel" ve "Gençlik ve AB Sürecimiz" başlıkları altında 4 Çalışma Grubu ile gerçekleştirildi.. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır toplantılara gün boyu katılarak, STK, Yerel Yönetimler ve AB Gençlik Klüblerine evsahipliği yaptılar.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır Turizmin Sesi Dış ilişkiler Müdürü Hande Kurt'a AB yolunda Türkiye'ye sivil toplum desteğiyle verdiği katılım için sertifika ile teşekkür etti.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.