23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

YAHUDİ KÜLTÜRÜ AVRUPA GÜNÜ

İlki 1999 yılında yapılan Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri Yahudilerin kültürel ve tarihi mirasını tanıtma amacıyla düzenleniyor

YAHUDİ KÜLTÜRÜ AVRUPA GÜNÜ

21 Eylül 2012 / 08:29

TURİZMİN SESİ


30 Avrupa ülkesinde geleneksel olarak her yıl farklı bir tema ile düzenlenen “Yahudi Kültürü Avrupa Günü” etkinliklerinde bu yıl İstanbulluları tarihi sinagoglara ziyaret, İzmirli Yahudilerin düğün adetleri, birbirinden lezzetli Yahudi yemekleri ve temsili 13 yaş töreni (Bar-Mitzvah) gibi kültürel etkinlikler bekliyor. İlki 1999 yılında yapılan Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri Yahudilerin kültürel ve tarihi mirasını tanıtma amacıyla düzenleniyor. Türkiye dahil olmak üzere Avrupa’nın 30 farklı ülkesinde düzenlenen etkinlikler kapsamında konserler, söyleşiler, dans ve tiyatro gösterileri, sergi ve konferanslar yer alıyor. Her yıl farklı bir temayla düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü bu yıl 7 Ekim Pazar günü İstanbul’un Galata ve Balat gibi Yahudilerin yüzyıllar boyunca yoğun olarak yaşadığı çeşitli bölgelerinde yapılacak etkinliklerle kutlanacak. Bu yılın teması ise Yahudi Mizahı olarak belirlendi. Tamamı halka açık olan etkinliklerde ünlü sanatçılardan konserler, sergiler ve Yahudi Mizahı’na dair paneller İstanbullulara eğlenceli saatler yaşatacak.

neve-salom-sinagogu,-askenaz-sinagogu,-galata-dernegi-.jpg

İzmirli Yahudilerde düğün
Etkinlik kapsamında 7 Ekim Pazar günü saat 12:30’da Kuledibi Matsa Fırını’nda İstanbullular ile buluşacak olan “Geçmişten Günümüze İzmir Sefarad dü¬ğünleri” fotoğraf sergisi ve aynı başlığı taşıyan kısa belgesel, düğün öncesi ve sonrası ritüelleri ile zengin bir geleneği yansıtan İzmir Yahudilerine özgü düğün¬leri konu alıyor. 1920’li yıllardan günümü¬ze uzanan fotoğrafların yer aldığı sergide eski ile yeni yan yana konumlandırılarak geleneklerin birçoğunun sürekliliği vurgu¬lanıyor. Aynı konuyu kişisel deneyimlerden yola çıkarak işleyen 33 dakikalık belgesel ise farklı yaş gruplarından İzmirli Yahudi¬lerle çoğunluğu Ladino dilinde yapılan söy¬leşilerden derlenmiş bulunuyor. Osmanlı – Türk kültürünün Sefarad (İspanya kökenli Yahudi kültürü) gelenekleri üzerindeki etkisini yansıtan sergi ve belgesel, Yahudi Kültürü Avrupa Günü’nün öne çıkan etkinliklerinden biri.


 Fest Travel’dan “Yahudi Mirası Kültür Gezisi”
1985’ten bugüne Türkiye’de çok başarılı toplumsal konulu, tematik turlar yapan ve 1988’den beri yerli gezginlere de sıra dışı, entelektüel kültür gezileri düzenleyen Fest Travel, Ya¬hudi Kültürü Avrupa Günü’nde Türk Yahudi kültürü ve tarihini merak edenlere, Fest Tra¬vel ile birlikte uzun zamandır kapalı olan ya da sadece dini törenler için açılan sina¬goglara tur düzenliyor. İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarında yapılacak turlarla ilgili ayrıntılı bilgiye www.festtravel.com adresinden ulaşılabiliyor.

Tadı damakta kalan Yahudi yemekleri
Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinliklerinde Sefarad (İspanyol kökenli Yahudi Kültürü) yemeklerinin yapımını ve lezzetini anlatan yemek atölyesi İstanbulluları tarifsiz lezzetlerin yapımına dair bilgilendirecek. 7 Ekim Pazar Günü saat 11:30’da Barınyurt Derneği’nde yapılacak atölye çalışmasının ardından dileyen katılımcılar aynı mekanda verilecek yemeğe katılabilecek ve Sefarad yemeklerinin tadına bakabilecekler.

Temsili Bar Mitzvah (13. Yaş) Töreni
Yahudi kültüründe erkek ço¬cuğun erkeklik çağına gelmesini temsil eden Bar Mitzvah töreninin temsili bir gösterimi de etkinlikte İstanbullularla buluşacak. İbranicedeki Bar (oğlan) ile Mitzvah (uyulması gereken kurallar bütünü) söz¬cüklerinin bileşiminden oluşan Bar Mitz¬vah kapsamında erkek çocuk 13. yaşını doldurduğunda kendi yaşamından ve yap¬tıklarının sonuçlarından sorumlu hale gel¬miş sayılıyor. Bar Mitzvah sinagogda yapılan dini bir törenle kutsanıyor.. Dostluk Yurdu Derneği’nin organi¬ze edeceği temsili Bar Mitzvah töreni 7 Ekim Pazar günü saat 16:00’da Neve Şalom Sinagogu’nda yapılacak.

Neve Şalom Sinagogu, Aşkenaz Sinagogu, Galata Derneği ve daha pek çok farklı mekanda gerçekleştirilecek etkinliklerin tam programına  www.yahudikulturuavrupagunu.com adresinden ulaşılabiliyor.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.