25 Ekim 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

YAZIN KİRAZDAN KIŞIN ZİNCİRDEN

Uludağ eteklerindeki yaşayan genşlerin yaz aylarında kiraz gibi tarım ürünlerinden kış aylarında ise bölgeye gelen turistlerin araçlarının lastiklerine taktıkları zincirden gelir sağlıyor.

YAZIN KİRAZDAN KIŞIN ZİNCİRDEN

16 Şubat 2010 / 15:58

TURİZMİN SESİ


Bursa'nın Uludağ eteklerindeki dağ köylerinde yaşayan çoğunluğu gençlerden oluşan vatandaşlar, yaz aylarında kiraz gibi tarım ürünlerinden kış aylarında ise bölgeye gelen turistlerin araçlarının lastiklerine taktıkları zincirden gelir sağlıyor. Uludağ eteklerinde kurulu İnkaya, Yiğitali, Kirazlı ve Bağlı köylerinde yaz aylarında tarım ve hayvancılıktan gelir sağlanıyor. Köylerde yaşayan işsiz birçok genç, kiraz, elma, armut, vişne gibi meyvelerle birçok çeşitte yetiştirilen sebzelerin hasadında tarım işçisi olarak çalışıp, para kazanıyor.

Havalar soğuduktan sonra köylerinde evlerine çekilen, işsiz gençlerden oluşan birçok kişi, para kazanmak için adeta karın yağmasını ve Uluda ğ'da kayak sezonunun açılmasını bekliyor. Kar yağışı ve turistlerin bölgeye gelmesiyle yol kenarlarına çıkan köylüler, araçlara taktıkları zincirden önemli gelir sağlıyor. Uludağ'a zincirsiz çıkılmasına izin verilmemesi, civar köylerde yaşayanlar için küçük de olsa bir sektör oluşturdu.

Köylüler, ebadına göre zincirleri 40-50 lira arasında satarken, asıl geliri sökme ve takma işinden kazanıyor. Lastiklerine araç takmayı bilmeyenlerin fazla olması köylülerin gelirinin artmasında önemli rol oynuyor. Köylüler, takma ve sökme başına 10 lira ücret alıyor.
Yiğitali köyünde oturan ve çocuğuyla birlikte yol kenarında araçlara zincir takan Erhan Alan, zincir takma pazarının köylerdeki işsiz gençlere gelir kapısı olduğunu söyledi.

Yaz aylarında bağ ve bahçelerde uğraştıklarını belirten Alan, "Kışın ise kar yağışıyla birlikte yollara dökülüyoruz. Araç sürücülerinin ö nemli bölümü lastiklerine zincir takmayı bilmiyor. Bazıları da bilse de uğraşmıyor. Biz de yolda kaymasınlar diye zincir takıp para kazanıyoruz" dedi.Uludağ'ın bulundukları bölgeye 30 kilometre uzaklıkta olduğunu ifade eden Alan, "Her gün 40-50 kişi yol kenarında zincir takar. Her birimiz ortalama 10'ar araca zincir takıyoruz. Bir de bunun sökülme işi var. Kendi zincirlerimizi takıp, söküyoruz. Zincir satışından fazla bir gelirimiz olmuyor" diye konuştu.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.