YELİZ GÜL EGE, ATSO TARİHİNE GEÇTİ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı, ATSO Meclis Salonu'nda yapıldı
20 Ekim 2010 / 22:40
TURİZMİN SESİ
Ali Rıza Akıncı'nın yokluğunda meclis başkanlığı görevini Yeliz Gül Ege yürüttü. Rose Hotels Genel Koordinatörlüğü yapan Yeliz Gül Ege, ATSO tarihinde bir ilk gerçekleştirerek ATSO tarihinde meclisi yöneten ilk kadın başkan oldu. Meclisin toplantısında bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, ATSO'nun faaliyetlerinin yanı sıra, ülke ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasının başında yeni sona eren Altın Portakal Film Festivali ile ilgili görüşlerini dile getiren Budak, gelecek yıl ATSO olarak festivalde ATSO Özel Ödülü vermeyi planladıklarını bildirdi.Yarım asırlık festivalin sadece Antalya için değil, tüm Türkiye ve Türk sineması için çok önemli bir etkinlik olduğunu belirten Budak, Meclisimiz ve Festival yetkilileri uygun görürse, bizim de ATSO olarak bu yarım asırlık geleneğimizi desteklemek için bir Özel ATSO Ödülü ile destek vermemiz gerektiğine inanıyorum. Kültür ve sanat Komisyonumuz bu konuyu ele alır ve bir öneri geliştirirse, Meclisimizde olumlu görürse, gelecek yıl böyle bir destek verebiliriz.
Aynı şekilde gelecek yıl Aspendos Festivali kapsamında Antalya'ya Viyana Filarmoni Orkestrası'nın gelmesi söz konusu. Bu önemli etkinliğe de destek olmamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü Aspendos da Antalya'yı dünyaya taşıyan etkinliklerden birisidir dedi.
Turizmde doluluk iyi, karlar düştü
Turizm sezonunun bu yıl önceki yıllara göre iyi geçtiğini, ancak iyi sezona rağmen acentaların kar marjlarının düştüğünü belirten Budak, Doluluk oranları en yüksek düzeyi yakalamıştır. Bunda en önemli etken Antalya'da % 12'ye yaklaşan artış ve bunun yanında da arzdaki artışın, yani kapasite artışının yavaşlamış olmasıdır. Ancak, bu iyi sezona rağmen acentaların kar marjı çok düşmüştür, sıkıntı devam etmektedir. Hatta konaklama sektöründeki arkadaşlarımız da kar marjından memnun değiller diye konuştu.
Mevsimlik işsizlik sorunu
Turizm sezonu sonunda mevsimlik işsizlik konusunun yeniden gündeme geleceğine işaret eden Budak şunları kaydetti; Mevsimlik işsizlik sorunu sadece turizmde değil, birçok sektörde yaşanıyor. Ama nedense fazla dikkat çekmiyor ve bu sorunu azaltmak için bir çare düşünülmüyor. Oysa son verilere göre işsizlikte azalma Temmuz ayında durdu. İşsizlik oranı 2009 yılına göre % 12,8'den % 10,6'ya düşmüş görünse de mevsim etkilerinden arınmış verilerde 11,7 ile Haziran ayı düzeyinde sabit kaldığı görülmektedir.
Ağustos ayından itibaren ise işsizlikte tekrar artış bekliyoruz. Türkiye'de mevsimlik işsizlik hem yaz, hem de kış sezonunda yaşanmaktadır. TUİK verilerine göre yaz aylarında eğitim sektöründe yaklaşık 170-200 bin kişinin işsiz kaldığı anlaşılmaktadır. Kış aylarında ise istihdamda azalma yaklaşık olarak; tarımda 1 milyon, inşaat sektöründe 200-250 bin, konaklama ve lokantacılık sektöründe 100-160 bin, ulaşımda 70 bin, ticarette ise 200 bin kişi civarındadır.
Böylece kış aylarında toplam olarak 1 milyon 700 bine çıkabilen bir mevsimlik işsizlik olduğu ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla işsizlik oranı % 10'lardan % 14-15'e doğru yükselmektedir. Tarımda ve inşaatta bunu önlemek zordur, ama turizmde sezonu uzatarak bunu bir ölçüde gerçekleştirebilmek mümkündür. Yani, bu soruna sadece konaklama sektörü olarak bakmamak gerekir. Onun yanında yeme-içme sektöründe, ulaşımda ve ticarette de turizme bağlı bir mevsimlik işsizlik yaşanmaktadır. Bu şekilde turizm kaynaklı yarım milyon kişilik bir mevsimlik işsizlik olduğunu görüyoruz.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.