23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

YENİ TURİZM MERKEZLERİ GELİŞECEK

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünyada en fazla mozaik sergilenecek olan 4 bin 500 metrelik Gaziantep Müzesi'nin eylül ayında hizmete gireceğini söyledi

YENİ TURİZM MERKEZLERİ GELİŞECEK

20 Şubat 2010 / 08:02

TURİZMİN SESİ


Günay, Kırşehir'in Kaman ilçesinde Japonlarca kurulan arkeoloji müzesinin de temmuz ayında Japon İmparatoru'nca açılmasını beklediklerini kaydetti. Turizmin kıyılarla sınırlı kalmasını istemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu'nun tarihi ve kültürel zenginliklerini dünyaya açmaya hazırlanıyor.

Bakanlığıyla ilgili incelemeler için Antalya'ya giden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anadolu'da yeni turizm merkezleri geliştirdiklerini açıkladı. Kapadokya'nın geçmiş yıllara göre çok daha iyi durumda olduğunu ve butik otellerle zenginleştirildiğini söyleyen Bakan Günay "Yeni turizm şehirleri gelişiyor. Mardin artık Türkiye'nin gündeminde. Urfa'da hem tarih hem şehir turizmi açısından önemli gelişmeler var. Eylül ayında Gaziantep Müzesi'nin açılışını yapacağız. Gaziantep, dünyanın en fazla mozaik sergilenen müzesi olacak. Biz şu anda bin 500 metre sergimizle 3. sıradayız. Tunus 3 bin metrenin üzerinde mozaik sergiliyor. Gaziantep'te, bu yıl 4 bin 500 metre mozaik sergilediğimiz bir müzeye sahip olacağız." diye konuştu.

Turizmi Anadolu'ya yayma gayretlerinin doğu ile sınırlı olmadığını, Karadeniz ile İç Anadolu'da da çalışma yaptıklarını kaydeden Günay, Kırşehir'e bağlı Kaman ilçesindeki arkeoloji müzesini temmuz ayı içinde açmayı planladıkları bilgisini verdi. Japonlar tarafından yaptırılan Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin inşaatına 2008'de başlandığını hatırlatan Günay, "Bu yıl temmuz ayında Japon imparatorluk ailesinin en üst düzey, umarım imparator ya da veliahtın katılımıyla açacağız." dedi.

İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni geliştirmeye, Ankara'da Türkiye Uygarlıklar Müzesi kurmaya, Diyarbakır İçkale'yi bütünüyle müze yapmaya çalıştıklarını anlatan Günay, Türkiye'nin gelecek yıllarda sadece kıyılarıyla değil, Anadolu'nun içleriyle de turizme daha yakından uyum sağlayacağını söyledi. Ertuğrul Günay, dünyanın sıkıntılı geçen bir yılı geride bıraktığını, Türkiye'nin ise 2009'u başarıyla kapattığını ifade etti.

Dünya turizminin 2009'u gelir ve ziyaretçi sayısında yüzde 5'lik azalmayla tamamladığını, İspanya'nın 7,5 milyon turist kaybettiğini, Yunanistan'daki azalmanın yüzde 8 olduğunu bildiren Günay, Türkiye'nin ilk 10 turizm ülkesi arasında, yılı artışla kapatan tek ülke olduğunu söyledi.
Yüzde 2,8 artış sağlanan 2009'un Türkiye açısından olumlu bir yıl olduğunu kaydeden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Elde edilen başarı rakip ülkelerde Türkiye karşıtı bir kapmayanın da sebebi olacak gibi gözüküyor. Türkiye geçen sene onların uğradığı sıkıntılara uğramadığı için, yılı daha olumlu sonuçlarla kapattığı için, aynı pazarlarda rekabet ettiğimiz ülkeler sanıyorum bu yıl hem fiyat düşürerek, hem de başka kampanyalarla Türkiye'ye karşı acımasız bir rekabet sürdürecekler. Biz de bu rekabete karşı pazar kalitemizi koruyarak ve fiyatlarımızı düşürmeden belli bir denge koruyarak, daha etkin tanıtım kampanyalarıyla onlarla baş etmeye çalışacağız."

Turizmcilerin yıllardır kurulmasını talep ettiği çatı örgütüyle ilgili çalışmalarında sona yaklaşıldığına açıklayan Günay, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Turizm Yatırımcıları Derneği temsilcileri ve rehberlerle dün İstanbul'da bir araya gelerek konuyu görüştüklerini anlattı. Ekonomik ve toplumsal yaşamda önemli bir yere sahip olan turizm sektörünü bu duruma uygun biçimde yasal çatı ve güvence altında bir araya gayret etiklerini bildiren Günay, düzenlemeyi 2010'da bitirmeyi öngördüklerini açıkladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.