22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

YENİLENEBİLİR AVRUPA ZİRVESİ

Yeşil bir dünya için bizi destekleyin, bizim fikirlerimizi alın ve eşit ortakları olarak bizimle biz gençlerle birlikte çalışın

YENİLENEBİLİR AVRUPA ZİRVESİ

04 Temmuz 2011 / 21:17

Halil ÖNCÜ- ANTALYA


“Yarının liderleri olarak şunu deklere ederiz ki; gençlerin kaynaklara ve enerjiye ihtiyacı vardır. Bu nedenle yeşil bir dünya için bizi destekleyin, bizim fikirlerimizi alın ve eşit ortakları olarak bizimle biz gençlerle birlikte çalışın” Yenilenebilir Avrupa Zirvesi ( Renewable Europe / Energy Efficiency & Green Economy Summit ) 27 Haziran – 02 Temmuz 2011 tarihleri arasında Antalya Harrington Otel'de gerçekleşiyor. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik programları tarafından fonlanan ve eylem 5.1 Karar alıcılarla Gençler arası Diyolog Oluşturma Programı kapsamında gerçekleşen proje ENVER Derneği ( Enerji Verimliliği Derneği ) tarafından yürütülüyor.

Seminere katılan 10 ülkeden 60 genç YÖRSİAD'ın konuğu oldu
ENVER Derneği ( Enerji Verimliliği Derneği ) tarafından 2012 tarihinde gerçekleşecek “ Uluslararası Yeşil Ekonomiye Geçiş Zirvesi” öncesi Avrupa'daki sivil toplum kuruluşlarını ve gençlik çalışanlarını bir araya getirme amacı olan seminere 10 ülkeden 60 genç katılırken, katılımcılar akşam yemeğinde YÖRSİAD ( Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği) nin misafiri oldular.

YÖRSİAD Başkanı Semih Beken, yenilenebilir Avrupa Zirvesi nedeniyle Antalya'da bulunan katılımcıları konuk etmenin mutluluğunu yaşadık
YÖRSİAD Başkanı Semih Beken ve Yönetim Kurulu üyelerinin Hilmi Beken Restaurant'ta misafir ettiği geceye ENVER Derneği ( Enerji Verimliliği Derneği ) İcra Kurulu Başkanı Erkan Gürkan, BM UNIDO Bölgesel İşbirliği Direktörü Süleyman Yılmaz, ENVER Derneği Genel Müdür Yardımcısı Kaan Güzelsu, ENVER Derneği Antalya Yöneticisi Akdeniz Üniversitesi Öğrt.Gör. Kenan Yüce, ENVER Derneği Genel Müdürü Mustafa Yalçın, Gençlik Katılımı Derneği Başkanı Onur Oğuz Dellal, Proje Eğitmeni Tuğba Çanşalı ile 10ülkeden gelen 60 genç katıldı. YÖRSİAD Başkanı Semih Beken, yenilenebilir Avrupa Zirvesi nedeniyle Antalya'da bulunan katılımcıları konuk etmenin ve onlar ile gelecek açısından çok önemli olan sürdürülebilir enerji kaynakları, yeşil ekonomi konularında görüş alışverişinde bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek projeyi desteklediklerini söyledi.

ENVER Derneği ( Enerji Verimliliği Derneği ) İcra Kurulu Başkanı Erkan Gürkan, sürdürülebilir enerji kaynakları, yeşil ekonomi konusuna dikkat çekti ENVER Derneği ( Enerji Verimliliği Derneği ) İcra Kurulu Başkanı Erkan Gürkan gecede bir açıklama yaptı. Gürkan; “ ENVER Derneği başkanlığında ve Gençlik Katılımı Derneği desteğiyle gerçekleşen projenin amacı, sürdürülebilir enerji kaynakları, yeşil ekonomi konusunda gençleri, gençlik çalışanlarını ve politika yapıcıları bir araya getirerek yapısal diyalog oluşturmak ve Avrupa'daki sivil Toplum kuruluşları arasında karşılıklı işbirliği ve deneyim paylaşımını geliştirmektir. Bugün bizleri burada misafir eden YÖRSİAD'ın değerli Başkanı Semih Beken Bey ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür ediyor destekleri için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Avrupalı genç katılımcılar gecede tüm kamu kurum ve kuruluş ve uluslararası örgütlerde paylaşılacak olan bir basın bildirisini imzalayarak deklare ettiler. “ Bizler 10 ülkeden gelen Avrupalı gençler olarak 27 Haziran – 02 Temmuz 2011 tarihinde Antalya'da ENVER Derneğinin organize ettiği Yenilenebilir Avrupa Zirvesinde bir araya geldik” diyerek basın bildirisini açıklayan gençler sürdürülebilir enerji kaynakları, yeşil ekonomi konusuna dikkat çektiler.

İŞTE GENÇLERİN OKUYUP İMZLADIKLARI BASIN BİLDİRİSİ
“Bizler 10 ülkeden gelen Avrupalı gençler olarak 27 Haziran – 02 Temmuz 2011 tarihinde Antalya'da ENVER Derneğinin organize ettiği yenilenebilir Avrupa Zirvesinde bir araya geldik. Biz Avrupa'nın gençleri olarak diyoruz ki; Gençlerin aktif katılımı gençlerin sosyal konulara dahil olması demektir. Gençlerin yerel ve ulusal düzeyde karar alma sürecine dahil olması çok önemlidir. Gençler var olan problemlere yeni bakış açıları geliştirebilir, farklı fikirlere yeni yaklaşımlar geliştirebilirler. Bu nedenle gençler dünya politikası hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalıdır. Bizler Avruplı gençler olarak yapısal diyoloğun karar alma sürecinde önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Karar alma sürecinde organizasyonlar, hükümetler fikirleri paylaşmalı, farklı bakış açıları karşılaştırılmalı ve kaygıları dile getirmeli. Bu sayede ulusal, uluslar arası ve aynı zamanda uluslar arası organizasyonlar arasında işbirliği geliştirilebilir.

Enerji verimliliği küresel bir konudur ve tüm ülkeler, hükümetler, sivil toplum kuruluşları,ilgili kurumlar ve her bir ferd yeşil bir dünyanın oluşması için görev almalıdır. Şuna inanıyoruz ki Yenilenebilir Avrupa için;
Enerji politikaları konusunda ülkeler daha iyi iş birliği ortaya koymalıdır. Ülkeler, yeşil yatırımları ve yeşil endüstriyi desteklemeli, sivil toplum kuruluşlarının kamuoyuna yönelik kampanyalar yapabilecekleri ve yeşil enerji konulu eğitimler düzenleyebilecekleri çerçeveler oluşturulmalıdır. Hükümetler, yeşil enerji konulu projeleri geliştirmeli ve yenilenebilir enerji konusunda yasal düzenlemelerle katılı arttırmalıdır.

Teknolojik olarak gelişmiş ülkeler teknolojik güçlerini sadece kendi ülkeleri için değil tüm insanlık yararına kullanmalıdır.
Özel Sektör yenilebilir enerjisinin önemini anlamalı ve yenilenebilir enerji konulu çalışmalara yatırım yaparak uzun vadeli planlar geliştirmelidir. Özel sektör sadece kar amaçlı olmamalı, yeşil felsefeyi benimsemeli ve uygulamalarında enerji verimliliğini sağlayan binalar ve ekipmanlar kullanmalıdır. Gençler yeşil ekonomi olarak adlandırılan sosyal ve ekonomik hayatta yer almalı. Yeşil ekonomi sadece gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ülkelerde de yer almalı ve yeni geliştirilen teknolojiler doğa dostu çözümler geliştirmeli.

Sivil toplum yeşil teknolojileri günlük hayatında kullanmalı ve her bir birey gelecek nesillere yeşil felsefeyle yetiştirilmeli. Sivil toplum kuruluşları çevresel konuları gündeme getirmeli, araştırmalar yapmalı ve geniş katılımlı konferanslar yayınlar çıkararak medya çalışması ve lobi faaliyetleri yapmalı. Yaygın eğitim sivil toplum kuruluşlarının gençlere yenilenebilir enerjinin önemini göstermesinde bir araç olarak kullanmalı.

Üniversiteler ve İlgili kurumlar yeşil uygulamalarla ve çevrenin korunmasına yönelik bölümler açmalı ve eğitim olanakları sağlamalı. Üniversiteler ve ilgili kurumlar gençlerin katılıp uzmanlar ve liderlerle buluşup bilgi alabilecekleri yeni uygulamaları takip edebilecekleri ve fikirlerini paylaşabilecekleri seminerler,konferanslar ve sempozyumlar düzenlemeli. Yenilenebilir enerji konusunda araştırmaların yapılabileceği ve bilim parklarının oluşturulabileceği fonlar geliştirilmeli. 2012 uluslar arası yeşil ekonomiye geçiş zirvesi kongre ve fuarı sadece gelişmiş ülkeleri değil, gelişmekte olan ülkeleri de kapsamaktadır.

Bizler yenilenebilir Avrupa Zirvesinin ortakları olarak deklare ederiz ki; 2012 Uluslara arası Yeşil ekonomiye geçiş zirvesinde yer alacağız. Eşit ortaklar olarak kendi ülkelerimizde yeşil enerji ile ilgili kampanyalar yürüteceğiz. Yenilenebilir Avrupa Zirvesinin Network ve e-Learning sisteminde bilgileri paylaşacağız. Zirve sırasında edindiğimiz bilgileri Avrupa dışındaki ülkelerle de paylaşacağız. Yarının liderleri olarak şunu deklere ederiz ki; gençlerin kaynaklara ve enerjiye ihtiyacı vardır. Bu nedenle yeşil bir dünya için bizi destekleyin, bizim fikirlerimizi alın ve eşit ortakları olarak bizimle biz gençlerle birlikte çalışın”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.