22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

YUNANİSTAN’DA ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİM YAŞANIYOR 

Gezginlerin Yunan tatilleri için giderek daha az bilinen yerleri aramasıyla seyahat talebinde önemli bir değişim yaşanıyor

Yunanistan’da önemli bir değişim yaşanıyor 

03 Eylül 2024 Salı 09:59

TURİZMİN SESİ


Mabrian ve MINDHAUS iş birliğiyle hazırlanan bir raporda, değişen seyahat talebi eğilimlerinin Yunanistan için pek çok fırsat yarattığı, Yunanistan'ın ikonik destinasyonlarının ötesini daha deneyimsel bir şekilde keşfetme arzusundan yararlanarak daha çeşitlendirilmiş ve sürdürülebilir bir seyahat ve turizm değer önerisi yaratabileceği belirtiliyor.Yunanistan dünyanın en önemli seyahat destinasyonlarından biri olmaya devam ederken, gezginlerin Yunan tatilleri için giderek daha az bilinen yerleri aramasıyla seyahat talebinde önemli bir değişim yaşanıyor. "Yunanistan'da Ortaya Çıkan Destinasyonlar 2024" başlıklı son rapor, gelişen seyahat tercihlerini ve ülkenin artan uluslararası rekabete rağmen rekabetçi otel fiyatlarını koruma becerisini vurguluyor.Bu çalışmanın iç görüleri, küresel seyahat istihbarat platformu Mabrian (The Data Appeal Company'nin bir parçası) ile Yunanistan merkezli, V+O Group ve SEC Newgate üyesi önde gelen turizm pazarlama ve strateji ajansı MINDHAUS iş birliğiyle gerçekleştirilen bir veri istihbaratı analizinin sonucudur.

Turizm, Yunanistan için kritik bir sektördür. Yunanistan Bankası'na göre, seyahat ülkenin GSYİH'sinin %19'una katkıda bulunuyor ve 800.000 kişiye iş sağlıyor. 2023'te Yunanistan 36 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı ve bir önceki yıla kıyasla gelen yolcu sayısında %20,8 ve seyahat gelirlerinde %16,6 artış yaşandı. Atina'yı kapsayan bölge olan Attika en çok ziyaret edilen bölge oldu ve Güney Ege bölgesi turizm gelirlerinin ve gecelik konaklamaların en büyük payını aldı. Ancak Yunanistan küresel bir turizm merkezi olmaya devam ederken, MINDHAUS Genel Müdürü Theofilos Kyratsoulis, "gezginler giderek daha az kalabalık, serin hava ve iyi değer sunan yerler arıyor" diyor ; "aynı zamanda, birçok Yunan destinasyonunun şu anda bir dönüm noktasında olduğu da açık: Çok popüler olanlar, uluslararası rekabet, talebin kötü yönetilmesi, gölge arz ve kimlik kaybı endişeleri gibi zorluklarla karşı karşıya."

Bu gelişen senaryonun ortasında, ortaya çıkan destinasyonlar en ünlü Yunan noktalarına alternatif olarak yükseliyor; bu raporun ortaya koyduğu eğilimler. Bunu yapmak için Mabrian, gelen yolcuların motivasyonları ve tercih edilen deneyimler, ayrıca hava kapasitesi, otel ücretleri ve sezon öncesi ve yaz sezonu aylarındaki konaklama verileri gibi parametreler de dahil olmak üzere konsolide ve döngüsel seyahat talebinin çapraz analizini* gerçekleştirdi.Hava bağlantısı, özellikle yaz sezonunda, Yunanistan'ın turizm stratejisinde önemli bir rol oynuyor. Mabrian verilerine göre, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda gibi önemli gelen pazarlar, Mayıs ve Eylül 2024 arasında bu ülkeleri Yunan havaalanlarına bağlayan toplam 12,3 milyon koltuk görüyor ve bu, toplam Yunan mevsimsel doğrudan hava bağlantısının yaklaşık %44'ünü temsil ediyor. Özellikle Almanya ve İtalya, sırasıyla %12,8 ve %12,5 oranında artan koltuk müsaitliği yaşayacak. Özellikle Polonya ve İsviçre'den yapılan uçuşlarda sırasıyla %20 ve %14,4 oranında önemli bir yıllık büyüme görülecek.

yunanistanmindhaus-genel-muduru-theofilos-kyratsoulis.jpg

Kıtalar ve adalar yükselen destinasyonlar
Mabrian verilerine göre, geleneksel gemi turlarının dışında kalan adalar popülerlikte bir artış yaşıyor. Özellikle Kuzey Ege bölgesindeki Midilli ve Sakız adaları yıllık ziyaretçi artışlarını sırasıyla %78,8 ve %65,2 olarak gördü. Benzer şekilde, Samos (%51,7 artış), Skopelos (%26,6 artış) ve Skiathos (%25,5 artış) da ivme kazanıyor . Mabrian'da Pazarlama ve İletişim Ortağı ve Direktörü Carlos Cendra, "Ziyaret açısından daha az yoğun veya yoğun kabul edilen yerleri keşfetme talebi , turizm faydalarını ülke genelinde dağıtarak turizm sürdürülebilirliğini artırmaya katkıda bulunabilir " diyor.Zengin gastronomi mirası ve kıyı güzelliğiyle Mora bölgesi, Yunanistan'ın en çok ziyaret edilen dördüncü destinasyonu haline geldi. Cendra , "Yeni lüks gelişmeler ve diğer tanıtım girişimleri, özellikle Yunanistan'ın en ünlü yerlerine alternatif arayan tekrarlayan ziyaretçiler arasında, Avrupalı gezginlerin aklında Mora'nın en üst sıraya yerleşmesine katkıda bulundu" diyor.Yunanistan'ın yükselen destinasyonlarından bir diğeri ise Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinin (ayrıca Kıta Trakya olarak da bilinir ve Xanthi, Rodop ve Evros'tan oluşur) doğu kısmıdır. Özellikle kıyı şeridi (buraya gelen turist sayısı bir yılda %63 arttı) ve aynı bölgenin bir parçası olan ve bir önceki yıla göre %26,4 daha fazla gezgin tarafından ziyaret edilen Taşoz Adası'dır.“ Kuzeyden (Trakya, Midilli, Sakız ve Samos) güneye (Mora) kadar yeni destinasyonların ortaya çıkması harika, bunun başlıca nedenleri uygun fiyat, vize prosedürlerinin kolaylığı ve bağlantı; ancak odak noktasının ziyaretten öteye geçmesi gerekiyor” diye açıklıyor Kyratsoulis, “ Önemli olan hacim değil, değer (ve harcama) olmalıdır” diyor.

yunanistanmindhaus-genel-muduru-theofilos-kyratsoulis-001.jpg

Değişen seyahat motivasyonları: Aktif turizmin yükselişi
Ortaya çıkan destinasyonlar, aktif yaşam tarzı deneyimleri arayan ziyaretçi sayısının artmasıyla Yunanistan'a seyahat etmek için değişen motivasyonları yansıtıyor. 2023'te ziyaretçilerin %21,1'i Yunanistan'ı ziyaret etmelerinin ana nedeni olarak aktif deneyimleri gösterdi, bu 2019'dan %12,1 oranında önemli bir artış anlamına geliyor; aktif turizmi Yunanistan'ı ziyaret etmenin ana itici gücü haline getirirken, bunu güneşlenme ve kültürel turizm takip ediyor.

Bu trend, daha fazla insanın tatilleri sırasında sağlıklı yaşam ve açık hava aktivitelerine öncelik vermesiyle birlikte seyahat tercihlerindeki küresel değişimlerle örtüşüyor. Mabrian uzmanının belirttiği gibi "gezginler, geleneksel cazibe merkezlerini aktif deneyimlerle birleştirerek Yunanistan'ın tadını çıkarmanın yeni yollarını buluyor. Bu trend, Yunanistan'ın daha uzun süreli konaklamaları teşvik etmesi, mevsimselliği azaltması ve turist harcamalarını artırması için harika bir fırsat sunuyor."

Geleneksel kültürel veya güneş ve plaj cazibe merkezlerinin ötesinde, Yunanistan , Atina'nın ötesinde en çok ziyaret edilen 10 cazibe merkezinin gösterdiği gibi, aktif turizm için bir destinasyon olarak konumlanıyor: Olimpos Dağı, Antik Messinia ve Girit ve Kefalonya plajları gibi popüler destinasyonlar, kültürel ve doğal deneyimleri bir araya getirmekle ilgilenen ziyaretçileri çekiyor. İlginç bir şekilde, Santorini Adası'nda bulunan bu ilk on cazibe merkezinden üçü (Antik Thera ve Akrotiri Arkeolojik Alanları ve etkileyici Red Beach-Kokkini Paralia), gezginlerin simgesel noktaların ötesinde nasıl maceraya atıldıklarını gösteriyor. Oia, Fira veya Imerovigli kentleri gibi.

Zorlukların ortasında rekabetçi otel fiyatları
Artan rekabete rağmen Yunanistan rekabetçi otel fiyatlarını korumaya devam ediyor. Mabrian sözcüsünün belirttiği gibi, "Yunanistan'ın ADR'leri, misafirperverlik sektörü yoğun bir yaz pazarında rekabetçi kalmayı başardığı için Avrupa'nın önemli çıkış pazarları ve Amerikalı gezginler için hala çok cazip." Ancak, doluluk oranları bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor, "sadece rekabetçi fiyatlandırma bu yılki dolulukları yönlendirmek için yeterli olmayabilir" diye vurguluyor 

yunanistanmindhaus-genel-muduru-theofilos-kyratsoulis-002.jpg

MINDHAUS Genel Müdürü Theofilos Kyratsoulis
Rapor, Yunanistan'da 2024 yaz konaklaması için ortalama günlük ücretlerin (ADR'ler) genel olarak diğer Akdeniz destinasyonlarına kıyasla çok cazip olduğunu vurguluyor. Örneğin, Yunan 3 yıldızlı oteller İspanya'nınkine benzer ücretler sunarken, Yunanistan'daki 4 yıldızlı oteller diğer bölgedeki rakiplerinden biraz daha yüksek ve bu da yoğun sezondaki güçlü talebi yansıtıyor. Buna karşılık, Yunanistan'daki 5 yıldızlı oteller İspanya ve İtalya'daki benzerlerine kıyasla rekabetçi fiyatlı olmaya devam ediyor.

Kyratsoulis'in belirttiği gibi, veri içgörüleri Yunan seyahat ve turizmi için iyimserliğe davet ediyor. " Kilit paydaşlar (ister bölgesel hükümetler, ister otelciler ve topluluklar olsun) giderek daha fazla 'her zamanki gibi iş'ten uzaklaşıyor ve DMO'lar kurarak, markalaşma girişimleri üstlenerek ve niş pazar kitlelerini hedefleyerek destinasyon yöneticiliği, yönetimi ve pazarlamasındaki rollerini yeniden icat etmeye doğru gidiyor ."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.