26 Ekim 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

YÜZEN MÜZE COSTA LUMİNOSA İSTANBUL’DA

Avrupa'nın bir numaralı gemi seyahat şirketi olarak belirtilen Costa'nın Nisan sonunda denize indirdiği 2 bin 826 yolcu kapasiteli "Luminosa" adlı üst sınıf yolcu gemisi, İstanbul'a geldi

YÜZEN MÜZE COSTA LUMİNOSA İSTANBUL’DA

26 Mayıs 2009 / 01:11

TURİZMİN SESİ


Karaköy Limanı'na demirleyen gemide gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Costa Avrupa ve Yeni Pazarlar Direktörü Angelo Capurro, en büyük İtalyan gemi seyahati şirketi olan Costa'nın Avrupa'nın da bir numarası olduğunu söyledi.


Capurro, geçen yıl 1 milyon 200 bin yolcu taşıdıklarını, gelecek yıl bu rakamın 1 milyon 500 bine ulaşacağını beklediklerini kaydetti.
Filolarındaki gemilerin, 50'den fazla limana uğrayarak 250 destinasyona gittiklerini ve yolculara 100'ün üzerinde farklı program sunduklarını dile getiren Capurro, Akdeniz'e 12 ay boyunca sefer açtıklarını, Dubai, Arap Emirlikleri ve Hint Okyanusu'na ilk seferlerin de kendileri tarafından gerçekleştirildiğini anlattı.


Bu yıl Costa gemilerinin İstanbul'a 34 kez uğrayacağını kaydeden Capurro, "Bu yıl İstanbul'a 100 bin ziyaretçi taşıyacağız, gelecek yıl bu rakam 110 bini bulacak" diye konuştu. Capurro, Türklerin gemi yolculuğuna talebinin arttığına da dikkati çekerek, 2005-2008 arasında taşıdıkları Türk yolcu sayısının yüzde 74 oranında arttığını söyledi.


Türk yolcusunun artık sadece yaz mevsiminde değil, diğer mevsimlerde de yolculuğa çıkmayı tercih ettiğini ifade eden Angelo Capurro, bundan sonra da Yunanistan-Türkiye seferlerinin devam edeceğini, bununla birlikte "Costa Europe" gemisinin de 11 günlük Karadeniz turlarında İstanbul'dan geçeceğini belirtti.


Capurro, 29 Mayısta "Costa Pacifica" adlı bir başka gemiyi daha suya indireceklerini hatırlatarak, "Luminosa" ve "Pasifica"nın, 5 Haziranda isim törenlerinin ardından Cenova limanından ilk yolculuğuna çıkacağını bildirdi. Yeni gemiler için 2.4 milyar avro tutarında bir yatırım gerçekleştirdiklerini kaydeden Capurro, 2012 sonunda kadar 3 gemiyi daha suya indirerek, sayıyı 17'ye ulaştıracaklarını söyledi.


Capurro, bir gazetecinin "küresel ekonomik krizden etkilenip etkilenmediklerine" ilişkin sorusu üzerine, yolcu sayısında bir artış gördüklerini ifade etti. Capurro, "İnsanlar harcadıkları para karşılığında alacakları değeri artık daha iyi hesaplıyor. Gemi yolculuklarına talep artıyor. Beklentimiz bunun giderek artan bir trend içinde gerçekleşeceği" şeklinde konuştu. Capurro, gemi seyahatinde yolcuların en çok Akdeniz seyahatlerini tercih ettiklerini de sözlerine ekledi. Gemi kaptanı Massimo Garbarino'nun da katıldığı toplantısı sonrası , gemi basın mensuplarına gezdirildi


İtalyanca "Işık" anlamına gelen "Luminosa" adlı gemi, birçok özelliği ile de dikkat çekiyor. İç mimar Joseph Farcus tarafından dizayn edilen ve 450 milyon avro yatırımla yapılan gemi, gece daha iyi görünmesi için 3 bin 100 metre LED ışık kullanıldı. Ayrıca 120 Murano camından avizeyle aydınlatılan gemi lobisinde ünlü sanatçı Fernando Botero'nun "Dinlenen Kadın 2004" adlı heykeli bir başyapıt olarak duruyor.
Avrupalı ve İtalyan sanatçıların imzasıyla 288 orijinal sanat eserinin bulunduğu gemide bir de sanat galerisi mevcut. Gemi bu haliyle yüzen bir müze olma özelliği taşıyor.


772'si balkonlu 1130 kamaralı gemi, 2826 yolcu kapasiteli ve 1'i Türk 934 çalışana sahip. Gemide, açık kapalı yüzme havuzu, dev ekranlar, sinema ve tiyatro salonları, koku da verme özelliğine sahip 4 boyutlu 4D sinema salonu, casino, paten pisti, fitness, spa merkezi, golf ve Grand Prix simülatörü, 4 restoran bir de gece kulübü bulunuyor. Boyu 294 metre, eni 32 metre olan gemi, 92 bin 600 groston ağırlığında.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.