22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ZİRVEDE TÜRK BAYRAĞI DÖVMESİ

Dövme sanatçısı Ahmet İlker Kaya, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Ağrı Dağı'nın zirvesine tırmanarak, İngiliz arkadaşının sırtına Türk bayrağı dövmesi yaptı.

ZİRVEDE TÜRK BAYRAĞI DÖVMESİ

02 Eylül 2009 / 09:16

TURİZMİN SESİ


Daha önce havada ve su altında yaptığı dövmelerle tanınan Ahmet İlker Kaya ile Fethiye'de yaşayan 2 İngiliz arkadaşı, dağ rehberi Yücel Elibüyük öncülüğünde 25 Ağustosta Ağrı Dağı'na tırmanışa geçti. Dağın zirvesine 29 Ağustosta ulaşan Kaya, eksi (-) 15 derecede, isminin açıklanmasını istemeyen İngiliz arkadaşının sırtına 4 dakikalık uğraş sonunda Türk bayrağı dövmesi yaptı.

Tırmanışı tamamladıktan sonra uçakla Fethiye'ye gitmek üzere Van'a gelen Ahmet İlker Kaya, , 2004 ve 2005'te Fethiye'nin Babadağ aktivite merkezinden paraşütle atlarken havada dövme yapan ilk Türk olduğunu, geçen yıl da su altında dövme yaptığını söyledi. Bu denemelerinin ardından yine dünyada bir ilki gerçekleştirmek amacıyla yola çıktığını anlatan Kaya, "Bunu da anlamlı ve güzel bir günde yapalı m dedik. Yaptığımız motif de Türkiye'ye hediyemiz olsun istedik. Bunun için en uygun gün olarak 30 Ağustosu, en uygun yer olarak da Türkiye'nin en yüksek noktası Ağrı Dağı'nı belirledik" dedi.

Bu proje için dağ rehberi Yücel Elibüyük ile anlaştıklar ını ve 29 Ağustosta zirve yaptıklarını ifade eden Kaya, "Benimle beraber Fethiye'den gelen ve orada yaşayan bir İngiliz arkadaşımızın sol kürek kemiği üzerine, Türkiye'nin gururu Türk bayrağı dövmesini yaptım" diye konuştu.
Yaptığı araştırmalarda, daha önce deniz seviyesinden 5 bin 200 metre yüksekte dövme yapana rastlamadığını, bunun dünyada ilk olduğunu vurgulayan Kaya, bu proje için internet üzerinden 110 gün önce manevi imza kampanyası başlattığını, bu kapsamda internet üzerinden isim ve soyadını gönderen 7 bin 340 kişinin adını deftere yazdığını, bu defteri de zirveye bırakarak onlara verdiğ i sözü yerine getirdiğini bildirdi.

Ağrı Dağı'nın zirvesinde, eksi 15 (-) derecede son enerjisini dövme yapmaya harcadığını belirten Kaya, şöyle devam etti: "İngiliz arkadaşımız o sıcaklıkta tişörtünü çıkararak karın üzerine oturdu. Ben bitki köklerinden yapılan ve bunu Türkiye'ye yasal izinlerle ithal eden firmalardan satın aldığımız orijinal dövme boyalarını özel kabın içine koyup, dövme iğneleriyle bir şablon çizmeden, Türk bayrağı dövmesi yaptım. Dövmeyi yaklaşık 4 dakikada tamamladım."

Projesini 120 gün önce internet üzerinden duyurduğunu ifade eden Kaya, şöyle devam etti: "Bu proje kapsamında bir Türk vatandaşını buraya getirmek istedim. Ama çok enteresandır, bu işi siyasi amaçla yaptığımı düşünenler oldu. Tepkiler aldım. Benimle Ağrı Dağı'nın zirvesine gelmek isteyip, gerçekten buna inanan bir Türk vatandaşıyla karşılaşamadım. Ya bana ulaşamadı ya da ben ona ulaşamadı m. En sonunda Fethiye'de yaşayan İngiliz vatandaşı, 'Hükümetiniz izin verirse bayrağınızı taşımaktan gurur duyarım' dedi. Ben de emin olup olmadığını sordum. Bir İngiliz vatandaşı, bu ülkede ona yaşam hakkı verildiği ve ülkenin ev sahipliğinden memnun kaldığı için bu dünya rekoru denemesinde, vücuduna Türk bayrağı dövmesini yaptırdı."

Kaya, havada, suda ve Türkiye'nin en yüksek zirvesinde dövme denemelerini başarıyla yaptığını, bundan sonraki denemeyi Türkiye'nin en derin mağarasında yapacağını kaydetti. Dağ rehberi Yücel Elibüyük de böyle bir organizasyona rehberlik yapmaktan mutluluk duyduğunu, Kaya ve arkadaşlarının bütün direktifleri uyguladığını ve sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.